O siamských dvojčatech s noblesou a nadhledem

Na_rade_je_max
Nápadná odlišnost od ostatních, naprostá absence soukromí a doživotní neschopnost samostatně rozhodovat o svém těle – to je jen pár krutých faktů, s nimiž se musí siamská dvojčata naučit žít. Že si ale jde život užít i se srostlými těly, dokázala Leena Parkkinenová v příběhu Izáka a Maxe.

Na řadě je Max, debut finské spisovatelky Leeny Parkkinenové, od svého vydání v roce 2009 obdržel dvě prestižní ocenění: Halsingin Sanomat Literature Prize za nejlepší finskou knihu a The Academic Bookstore Award za nejprodávanější prvotinu. V únoru 2014 ho v překladu Jitky Hanušové vydalo nakladatelství Argo.

Hlavními hrdiny úspěšného románu jsou Izák a Max, siamská dvojčata, která se v jedenácti letech ocitnou jako hříčka přírody v jednom z německých cirkusů. Tam se postupně setkávají s dalšími vystupujícími-outsidery, s nimiž sdílí své životní příběhy a zažívají mnohá poprvé. Během svého putování evropskými cirkusy tak čtenáři představují spoustu bohatě vykreslených, osobitých, občas až bizarních postav, provázaných spoustou příběhů.

Když pak jednoho dne potkají v Helsinkách okouzlující Iris, Izáka, jenž do té doby žil vždy jen ve stínu bratrových milostných excesů, tato bezstarostná Finka spolu se svými neuvěřitelnými historkami, jež vypráví jen tak mimoděk, naprosto uchvátí. Ne vždy však s jejím divokým temperamentem a nespoutaností dokáží bezmála třicetiletí bratři udržet krok. A napětí mezi Maxem a Iris ještě vzroste, když Maxe začnou sužovat první zdravotní komplikace.

Celý život dvou charismatických bratrů se v knize prolíná v různých časových rovinách a čtenář tak do poslední stránky nemá komplexní představu o jejich životě. Vzpomínky a příběhy, jež v ději hrají ústřední roli a provází téměř každou kapitolu, jsou navíc vyprávěny bez většího důrazu na city a emoce. Stejně tak nevídaný úkaz spojení dvou těl v jedno jsem v záplavě myšlenkových pochodů Maxe a Izáka či nemravných počinů mladé Iris mnohdy ani nepostřehla. A pokud ano, pak byla jejich srostlá těla spíše než jako tragický zjev prezentována jako fenomén, jenž bratrům poskytl slávu i dostatek finančních prostředků až do konce jejich života.

Právě přirozenost a pozitivní ladění celého vyprávění činí z vydání tohoto díla literární událost. V románu Leeny Parkkinenové se sice pod množstvím jednotlivých historek poněkud ztrácí hlavní zápletka, velká míra nadhledu mu však vrací statut nenásilně vtipného příběhu, který čtenáře pobaví a zároveň ho dokáže přimět k zamyšlení. Na řadě je Max je takovou pohádkou pro dospělé. Se špetkou jadrností, dvojsmyslů a sexu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa řadě je Max

Parkkinen, Leena

Argo, 2014

Napsat komentář