Odstrašující pohádkové příběhy

PohadkyProNeposlusneDeti
Dloube se vaše dítě v nose, mlaská u jídla, je zapomnětlivé či se vám často ztrácí? Pořiďte mu knihu plnou bláznivých pohádek, po které ho přejde na zlobení chuť!

Možná si ji ale nejprve přečtěte sami, abyste posoudili, zda vašemu citlivému dítku nezpůsobí v ní obsažené texty šok! Jsou totiž nebývale brutální a chybí u nich šťastné konce. Ale na druhou stranu různé druhy zlobení v ní představené jsou dotažené do tak absurdních konců, že u člověka naladěného na stejnou vlnu s autory vyvolají záchvaty smíchu. Myslíte, že něco takového není možné? Pak jste ještě nepotkali knihu slovenských autorů Dušana Taragela a Josefa Gertli Danglára s názvem Pohádky pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče, která vyšla již v druhém rozšířeném vydání v nakladatelství Host.

Josef Gertli Danglár (*1962) je oblíbený slovenský komiksový autor a ilustrátor. Do povědomí české mládeže se nesmazatelně zapsal díky televiznímu seriálu 4teens, pro nějž vytvořil komiksy i titulky jako tajemný „Ghost“. Spolu s Dušanem Taragelem vytvořil i komiks Jánošík! Pravdivý příběh a jeho charakteristické obrázky zdobí i obálky knih jiných autorů.

Dušan Taragel (*1961) je slovenský novinář, spisovatel a scénárista. Pohádky pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče byly jeho knižním debutem, který se dočkal opakovaných vydání i překladů do polštiny a češtiny i převodu na divadelní jeviště.

V novém rozšířeném vydání kromě čtrnácti pohádek najdeme i pomocný slovník, test neposlušnosti, a kdyby pohádky nezabraly, pak i přesvědčovací „argumentář“, který by se měli starostliví rodiče naučit nazpaměť.

Jednotlivé kapitoly se věnují různým dětským zlozvykům a zlobení ze všech možných úhlů. Tak poznáme děti, které jsou líné, nechtějí se mýt, bez přestání žalují, které rády jí i ty, co jedí jen zmrzlinu. Každé na svoje nenapravitelné chování nějak doplatí – Věrka, která se dloubala v nose, zůstala opuštěná a s nosem jako okurka, žravého Petříka si odnese tajemný ÖZROTTÖ a brblavý Dušan zůstal ve společnosti staré hluché tety, která mu dala najíst, jen když jí zazpíval. Ve srovnání s českými Zlobilkami a Nezbedníky Martiny Drijverové, ve kterých dojde k nápravě, v Pohádkách pro neposlušné děti si můžete být jisti, že k žádnému zlepšení nedojde. Právě naopak! Zlobení či zlozvyk se posílí natolik, že usoužení rodiče dokonce potomka opustí a ponechají vlastnímu osudu. Pokud tedy dítko nesbalí do pytle tajemný pan Krum či jiná bytost. Prostě jsou to spíše horory, které mají posloužit starostlivým rodičům k vystrašení malých neposluchů.

A pokud nezaberou, je v závěru i část, v níž najdete přesvědčovací argumenty. Například když dítě nechce jíst, můžete mu nabídnout některou z variant:

  • už nikdy ti nic neuvařím!
  • srostou ti ústa!
  • dědeček s babičkou skočí z mostu!
  • strýc Emil pro tebe přijede v černém autě!

Máte-li pocit, že podobné přesvědčování nepotřebujete, je to možná tím, že vaše děti jsou poslušné, což si hravě ověříte díky testu zlobivosti. No, já si myslím, že se u něj hlavně zasmějete uváděným možnostem, protože ta svá „kvítka“ přece jen nejlépe znáte vy sami.

Pokud máte rádi černý humor, určitě neváhejte a knihu z dílny Taragel-Danglár si pořiďte. Jestli ale máte raději pohádky s dobrými konci a nemáte pochopení pro absurdno a nadsázku, pak tuto sbírku originálních příběhů raději ani neotvírejte!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePohádky pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče

Taragel, Dušan - Danglár, Jozef Gertli

Host, 2014

Napsat komentář