Zbohatnutí není nedostižná fáma

Hamid_Mohsin_Jak_nechutne_zbohatnout
Hledáte-li změnu, toužíte-li po něčem šokujícím, ale zároveň příjemném, jste-li literárními fajnšmekry, pak se vydejte spolu s nejmenovaným hrdinou do nejmenované země za pojmenovaným snem. Staňte se nechutně bohatými (nejen) v rozvojové Asii.

Zcela jedinečnou knihu pákistánsko-britského autora Mohsina Hamida přineslo čtenářům v březnu 2014 nakladatelství Odeon. Kniha nese lákavý název Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii (How to Get Filthy Rich in Rising Asia) a o překlad přesně před rokem prvně uvedeného originálu se postarala Markéta Musilová.

Mohsin Hamid je u nás dosud neznámý autor, narozený v Pákistánu, kam se neustále vrací, ač velkou část života prožil jak ve Spojených státech, tak ve Velké Británii, v níž vedle svého pákistánského získal i své druhé občanství. Svoji první knihu pod názvem Moth Smoke (Kouř můry) vydal ve věku dvaceti devíti let v roce 2000, o sedm let později přišel s dalším titulem s názvem The Reluctant Fundamentalist (Váhavý fundamentalista) a konečně ke svým dvaačtyřicetinám si v roce 2013 nadělil zmíněnou How to Get Filthy Rich in Rising Asia (Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii).

Titul Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii však není jen prostou příručkou odpovídající svému slibnému názvu. Ne že by se v knize nemluvilo o tom, jak lze k formálnímu bohatství dospět a jak o ně zase přijít, ale dle mého soudu jde hlavně o příběh o pevné vůli, oddanosti rodině, o vytrvalosti a hlavně o lásce, byť naplněné způsobem, jenž neodpovídá obvyklým standardům. To vše dělá z této knihy naprosto výjimečnou publikaci. Po dějové linii jde o příběh jednoho lidského života, počínaje raným dětstvím hlavního hrdiny, jenž je po celou dobu označován neobvyklým výrazem NĚKDO, přes jeho snahu nějak zapadnout do společnosti, uchytit se nejprve jako zaměstnanec, posléze jako zaměstnavatel, až po vrcholné stáří a i kousek za ně. Pod tímto povrchním pohledem se ale skrývá nepřeberné množství úžasných postřehů o základních lidských hodnotách, o charakterech a o společnosti v sice nejmenované asijské zemi, ale upřímně, v mnoha situacích jako bychom rozvojovou Asii, jak ji autor popisuje, důvěrně poznávali i z vlastní domácí zkušenosti. Pravda, odlišnosti zde samozřejmě jsou a mohu jen potvrdit, že podstata oné nejmenované orientální země je vystižena více než výstižně.

Kniha je rozdělena do dvanácti kapitol, pojmenovaných tak, aby i samotné názvy vytvářely dojem typického seznamu pravidel, kterak naplnit význam jejího názvu. Nalezneme zde tedy kapitoly od první s názvem Stěhování do města, přes druhou Vzdělání, nebo třeba pátou Učte se od mistra, osmou Spřátelte se s byrokratem, až po finální Důležitá je úniková strategie. Přesto, jak už bylo řečeno, obsahem není žádné suchopárné líčení postupů, ale prostý a strhující pohled do nitra lidské duše. Autor rozhodně nenaplňuje obvyklý románový literární styl, čím blíže konci knihy, tím více zapojuje kromě vyprávění o třetí osobě i vypravěčovy úvahy a ztotožňuje jej s hlavní postavou. Svých sto čtyřicet stran, na nichž je příběh rozvíjen, vyplnil hrdina NĚKDO beze zbytku tak, že nezbyl žádný prostor pro čtenářskou nudu.

Komu je kniha určena? Vzhledem ke stylu, nečekaným formulacím i neobvyklým spojením je to literární perla určená těm nejnáročnějším konzumentům. Zároveň přináší strhující příběh, takže i když čtenář(ka) není právě naladěn(a) na hlubokomyslnosti, nemusí se nijak obávat, protože i v prvním plánu dokáže text zaujmout natolik, že knihu jen málokdo odloží před koncem. A kdo je vyznavačem čtení mezi řádky, ten bude při čtení nadšen a přijde si opravdu na své.

Pro koho se titul nehodí? Myslím, že jde o čtení určené skupině zájemců nejméně pubescentního věku. A to právě pro neobvyklost jazyka a formulací a hlavně pro neskrývaný realismus děje, byť prostého hrubostí. Podobně i ti, jejichž literární nebe představují hlavně tituly růžové knihovny, se asi v Hamidově knize nenaleznou. Ačkoli jde i o velice propracovaný milostný příběh, v žádném případě nenaplňuje požadavek na prostotu, jež bývá zmíněnému žánru vlastní.

Mohsin Hamid je mimořádně talentovaný autor, od něhož se zřejmě dočkáme ještě nejednoho příjemného překvapení. Zbývá jen doufat, že i domácí čtenáři dostanou šanci přečíst si v našem rodném jazyce jeho předchozí dva tituly. Nepochybuji, že by měly stejný úspěch jako Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii. Tento titul bezesporu sahá po nejvyšších literárních metách.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii

Hamid, Mohsin

Odeon

Napsat komentář