Další příběhy Lincolna Rhymea

Jeffery Deaver
Minulý týden jsme vás seznámili s první polovinou příběhů, ve kterých je hlavním hrdinou originální postava kvadruplegického detektiva Lincolna Rhymea. Seznamte se nyní i se zbývajícími romány.


Detektiv Lincoln Rhyme díky svému hendikepu používá spíše mozek než tělo. V terénu za něj pracuje Amélie Sachsová. A čtenáři knihy s těmito hrdiny milují. V češtině jich dosud vyšlo deset a autor tvrdí, že:

K psaní mě inspiruje čtenář. Jemu chci dávat všechno, co ho baví a co mu přináší vzrušení. V téhle branži je naprosto nezbytné, aby autor znal svého čtenáře a měl ho při psaní neustále na mysli.

S první pěticí knih se můžete seznámit v článku Prvních pět případů Lincolna Rhyma.

Příběh šestý: Dvanáctá karta

Středoškolačka Geneva Settleová se stala terčem nelítostného profesionálního zabijáka, který ji má z neznámých důvodů zavraždit. První pokus byl neúspěšný, ale vrah dal jasně najevo, že svůj úkol hodlá splnit: na místě činu zanechal dvanáctou tarotovou kartu, Viselce.

Vyšetřování se ujímá věhlasný kriminalista Lincoln Rhyme s Amélií Sachsovou a usilovně se snaží zjistit, kdo je oním profesionálním zabijákem a kdy hodlá udeřit znovu. Shromážděné indicie dovedou Rhyma k přesvědčení, že klíč k rozluštění záhady skrývá více než sto let starý případ bývalého otroka Charlese Singletona, který v 19. století sehrál významnou roli v hnutí za občanská práva, ale poté byl zatčen za krádež a zostuzen. Jeho pohnutý osud zpracovává Geneva ve své školní práci, mimo jiné i proto, že byl jejím předkem – a podle Rhyma nad ní právě z tohoto důvodu kdosi vyřkl rozsudek smrti.

Rhyme se Sachsovou mají pouhé dva dny na to, aby nalezli odpověď na celou řadu otázek, chtějí-li Genevě zachránit život. Jakého zločinu se Charles kdysi opravdu dopustil? Jaké tajemství svým potomkům zanechal? Podařilo se Genevě odhalit něco tak významného, že kvůli tomu má zemřít?

Více o knize Dvanáctá karta. Ukázku z knihy najdete zde.

472 stran | pevná vazba | ISBN 978-80-7303-652-2 | doporučená cena 299 Kč

 

Příběh sedmý: Hodinář

Za mrazivé prosincové noci, kdy na černé obloze nad New Yorkem září úplněk, jsou brutálně zavražděni dva lidé. Jejich trýznivou smrt doprovází cynická pachatelova vizitka: hodinky s ciferníkem ve tvaru měsíce, které odtikávají poslední minuty života obětí.

Vyšetřování se ujímá Lincoln Rhyme se svým týmem. Na dopadení šíleného „Hodináře“ má jen několik hodin, poněvadž pachatel dal jasně najevo, že další útok je otázkou striktně vymezeného času. Rhyme ví, že vraha je nutné brát v tomto ohledu vážně, protože právě posedlost časem ho nutí plánovat příští masakry s přesností jemného hodinového strojku.

Lincoln postupně zjišťuje, že Hodinář možná není jen šílenec oddávající se vražednému běsnění, nýbrž mnohem úskočnější zločinec, než si kdo dokázal představit. V souboji dvou geniálních mozků čeká na čtenáře více zápletek a nečekaných zvratů než v předchozích Deaverových knihách – a také střetnutí s nejděsivějším a nejuhrančivějším zločincem, jakého kdy tento autor stvořil.

Více o knize Hodinář. Ukázku z knihy najdete zde.

472 stran | pevná vazba | ISBN 978-80-7303-534-1 | doporučená cena 299 Kč

 

Příběh osmý: Rozbité okno

Můžeme se ubránit člověku, který o nás ví úplně všechno?

Svět se přehoupl do 21. století a ze sběratelů kostí se stali sběratelé dat. Klíč k penězům a moci drží ten, kdo disponuje největším počtem informací o našich kreditních kartách, zdravotní dokumentaci nebo nákupních zvyklostech. Může to být komerční firma, může to být slídivá vláda… a může to být i vraždící psychopat.

Ten muž získal přístup do databází největší informační společnosti v Americe a využívá získaných informací k tomu, aby pronikl do života vytipovaných obětí, které zavraždí a vinu následně svalí na nevinné občany. Vše nasvědčuje tomu, že nalezl recept na dokonalou vraždu – jenže pak se jedním z jeho obětních beránků stane bratranec kriminalisty Lincolna Rhyma.

Rhyme se uvolí zoufalému bratranci pomoci a postupně začne rozplétat zločinnou pavučinu upředenou pachatelem posedlým touhou sbírat: pouličním haraburdím počínaje a intimními detaily cizích životů konče. Během tří dnů zažije kriminalista desítky zápletek, zádrhelů a zvratů a odhalí bezpočet šokujících informací o krádežích totožnosti a obchodování s daty. Proti němu tentokrát stojí pachatel nového věku: muž vyznávající vizi, že nejspolehlivější smrtící zbraní jsou informace…

Více o knize Rozbité okno. Nenechte si ujít ukázku z knihy.

592 stran | pevná vazba | 978-80-7303-952-3 | doporučená cena 299 Kč

 

Příběh devátý: Hořící drát

Je to zbraň neviditelná a současně všudepřítomná, bez níž by moderní společnost nemohla existovat: elektrická rozvodná síť. Vrah využívá obrovských a přesně mířených obloukových výbojů s tak vysokým napětím a teplotou, že se při ní taví ocel a lidé začínají hořet. V jiném případě zase vrah přehodí pár drátků a náhle může být vražedným nástrojem vana, počítačová klávesnice nebo obyčejná stolní lampa…

První strašlivý útok, při němž se autobus městské hromadné dopravy proměnil v hromadu roztaveného kovu, považovali oficiální činitelé za teroristický útok. K vyšetřování byl okamžitě přizván Lincoln Rhyme, který i tentokrát vysílá do terénu Amélii Sachsovou a Rona Pulaského. Zatímco se útoky zběsilým tempem šíří po celém městě a na policii začínají docházet vyděračské dopisy, tým kriminalistů bojuje s časem a snaží se na základě minima důkazů dopadnout vraha. Anebo je vrahů víc…?

Už tak složitou situaci ještě více komplikuje fakt, že Rhyme zároveň působí jako konzultant při vyšetřování dalšího případu, jehož protagonistou je muž s přezdívkou Hodinář – jeden z mála padouchů, jimž se kdy podařilo z Rhymovy sítě uniknout…

Více o knize Hořící drát. Nenechte si ujít ukázku z knihy.

472 stran | pevná vazba | 978-80-7303-568-6 | doporučená cena 299 Kč

 

Příběh desátý: Pokoj smrti

Desátý případ Lincolna Rhyma. A Deaver v životní formě.

Robert Moreno, americký občan žijící v Jižní Americe, se stane na Bahamách obětí kulky profesionálního odstřelovače. Vraždu si objednala americká vláda na základě informace tajné služby, že Moreno připravuje teroristický útok. Ta informace byla ovšem mylná: Moreno chystal nevinný protest, nikoli útok.

Vyšetřováním alarmujícího případu jsou pověřeni Lincoln Rhyme a Amélie Sachsová. Zatímco Sachsová sleduje Morenovy stopy v New Yorku, Rhyme se navzdory svému postižení vydává na místo činu. Ocitá se tak v nebezpečné blízkosti odstřelovače – muže, který je zvyklý eliminovat jakékoli důkazy o svých činech. Včetně živých svědků, pochopitelně.

Postupně vycházejí najevo další znepokojivé okolnosti a Rhyme se Sachsovou zjišťují, že nic není takové, jak se jim zpočátku mohlo zdát. Podaří se jim dosáhnout spravedlnosti, aniž by za to museli zaplatit vlastním životem?

O knize Pokoj smrti jsme psali také zde. Nenechte si ujít ukázku z knihy.

600 stran | pevná vazba | 978-80-7303-910-3 | doporučená cena 329 Kč

—————————————————————

Příběhy detektiva Lincolna Rhyma vychází v edici Napětí.

Knihy Jeffery Deavera v češtině vydává nakladatelství Domino. Všechny tituly lze jsou dostupné i jako e-knihy.

Jeffery Deaver nyní přichází s novinkou Tak trochu šílení, souborem povídek, o nějž si můžete zahrát v naší soutěži! Kromě napínavého čtení na vás čekají i další dárky, například originální stojánek na knihu!

 

Zdroj informací a obrázků: nakladatelství Domino


Nakladatelství Domino vzniklo v roce 1997. Mnohé se od té doby změnilo, základ však zůstává stejný: ve všech edicích se čtenářům snaží nabídnout pouze takové knihy, které stojí za to číst.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDvanáctá karta

Deaver, Jeffery

Domino, 2011

zobrazit info o knizeRozbité okno

Deaver, Jeffery

Domino, 2014

zobrazit info o knizeHodinář

Deaver, Jeffery

Domino, 2011

zobrazit info o knizeHořící drát

Deaver, Jeffery

Domino, 2010

zobrazit info o knizePokoj smrti

Deaver, Jeffery

Domino, 2013

Napsat komentář