Za napínavou knihou kolem světa!

policie
Pojďme se spolu vydat na velkou knižní výpravu napříč celým světem s pěticí napínavých detektivek a nelítostných krimi! Od české střelnice poputujeme přes mrazivé Švédsko a sousední Norsko až do obrovského Bostonu či divoké Minnesoty.

Začněme na domácí půdě s knihou z edice Původní česká detektivka z nakladatelství MOBA. Podruhé vydaná kniha Znamení lyry je vzrušujícím příběhem z vojenského prostředí.

Znamení lyry

Autor: Václav Erben

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát:  115×180

Přečtěte si víc o knize Znamení lyry 

Na vojenské střelnici u zdi rozpadlého stavení je nalezen mrtvý důstojník v modré uniformě letců. Zpočátku se vše jeví jako nešťastná náhoda – už týden totiž probíhá cvičení vojáků v záloze. Když se však případ dostane do rukou kapitána Michala Exnera a jeho kolegů z kriminálky, vyklube se z něj zákeřná vražda.

„Vy víte. Já vím taky, co myslíte! Když jsem to neudělal, nic mi nemůžete dokázat!“
Michal Exner vstal. „To je pravda. Tak si běžte domů a ještě se vyspěte. A mimochodem: ne abyste mi někam jezdil. To by bylo zlé, rozumíte!“
„Kam bych jezdil!“
„To nevím. Můžete jít.“ Šel ke dveřím a otevřel je.
Šlempr těžce vstal a se skloněnou hlavou odcházel. Po včerejší opici na něho přišla kocovina.

–––––––––––––––––––––––––

Thriller Už se nikdy nevrátí z nakladatelství Mladá fronta pochází z ráje všech mrazivých krimi a napínavých detektivek, ze studeného Švédska.

Už se nikdy nevrátí

Autor: Hans Koppel

Překlad: Jana Chmura Svatošová
Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 130×200

Přečtěte si víc o knize Už se nikdy nevrátí a prolistujte si ukázku z ní 

Jednoho pátečního večera se Ylva nevrátí z práce domů. Její manžel Mike si nejdříve myslí, že si s kolegyněmi zašla na skleničku, ale když nepřijde domů ani následujícího rána, Mika to rozzlobí. Uplyne celý den, aniž se Ylva ozve, a Mike si postupně uvědomí, že se jí něco muselo stát. Nikdo ale netuší, že Ylva je stále ještě naživu a že se nachází coby kamenem dohodil od vlastního domu.

Anders se vydal po schodech vzhůru mezi pietně renovovanými historickými domy. Představoval si, jak citlivýma rukama a s hlavou soucitně na stranu ohmatává ženinu nateklou nohu, jak jí masíruje ztuhlá ramena, jak je chápavý a vstřícný. Opravdu musela čekat pět hodin? Švédské zdravotnictví skutečně stojí za starou belu.
Anders nevěděl, že snímky, na které se díval, byly zkopírované z internetu a pózovala na nich blogující matka samoživitelka z Holandska.

–––––––––––––––––––––––––

Vedlejší Norsko je rovněž rodištěm spousty drsných a napínavých příběhů! Příkladem toho je i detektivka Na zimu zavřeno, kterou vydalo nakladatelství Jota.

Na zimu zavřeno

Autor: Jørn Lier Horst

Překlad: Tereza Blatná
Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 130×200

Přečtěte si víc o knize Na zimu zavřeno a prolistujte si ukázku z ní 

Malé chaty se choulí mezi ohlazenými skalisky a ve vzduchu ještě slabě voní grilované maso. Ale zima se neúprosně blíží. Norská krajina se noří do podzimní mlhy a v oknech prázdných chat se zrcadlí šedomodré moře. Jørn Lier Horst popisuje opuštěné chatové oblasti tak zručně, že čtenářům běhá mráz po zádech. Po přečtení této knihy už podzimní víkend na chatě nikdy nebude jako dřív. 

Pěšina k moři se vinula houštím a pokroucenými borovicemi s hustými větvemi. Baterka osvětlovala ohlazené kořeny stromů a oblázky, ale nezabránila tomu, aby ho nešvihaly větvičky a jehličí.
Uvnitř se svítilo, ale okna se na téhle straně chaty nenacházela příliš vysoko na to, aby viděl dovnitř.
Rozhlédl se kolem a pak zamířil ke schodům vedoucím ke vstupním dveřím. Vítr jimi škubl, až narazily o zábradlí na verandě. Zmocnil se ho silný nepokoj, zamrazilo ho v zádech a za krkem. Došlo mu, že nemá nic, čím by se mohl bránit.

–––––––––––––––––––––––––

S knihou Nutná oběť se ocitneme až za „velkou louží“, konkrétně v americké Minnesotě. Detektiv Davenport dostane případ, jehož vyřešení je pořádně tvrdý oříšek, jeho intuice však nezklame. Titul vydalo nakladatelství BB/art.

Nutná oběť

Autor: John Sanford

Překlad: Irena Palová
Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 154×213

Přečtěte si víc o knize Nutná oběť 

Jednoho brzkého rána otevře úspěšný politický vyjednavač a manipulátor dveře svým vrahům. Vzpamatuje se na podlaze jedoucího auta, kde bezvládně leží ve vlastní krvi. Detektiv Davenport řeší jiný případ a vyšetřování ho zavede k tomuto zmizelému muži. Pátrá dál a objeví velmi nečekaný zločin, který spáchal někdo z řad minneapoliské policie.

Oba muži byli pryč čtyři hodiny, a když se zablácení a unavení vrátili, řekli Taryn, že jeli podél Mississippi k St. Cloudu, našli si rybářskou pěšinu, která vedla k řece, a tělo po ní odnesli a kus od pěšiny je pohřbili do bažiny.
„Málem jsme v té tmě sami přišli o život,“ řekl Carver. „Je pryč. Hodili jsme na něho pár betonových bloků – jen pro případ.“
„Pro případ čeho?“ zeptala se Taryn fascinovaně navzdory svému postoji.
„No… tělní plyny,“ odpověděl Carver. „Půda je vlhká, určitě bys nechtěla, aby se vynořil.“

–––––––––––––––––––––––––

V Americe, tentokrát v Bostonu, naši dnešní výpravu také zakončíme. Elixír mládí je již čtrnáctou knihou autorky Tess Gerritsenové, Američanky s čínskými kořeny, přeloženou do češtiny. Vydalo nakladatelství Knižní klub.

Elixír mládí

Autorka: Tess Gerritsenová

Překlad: Hana Whitton 
Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 125×200

Přečtěte si o knize Elixír mládí a prolistujte si ukázku z ní 

Bostonská policejní hlídka přiveze na pohotovost staršího muže, nahého a dezorientovaného, ten však odtud nevysvětlitelně zmizí. Doktorce Toby Harperové nedá tato záhada spát – jakmile se však pustí do pátrání, které ji nasměruje do nedalekého luxusního sanatoria pro přestárlé, začnou lidé kolem ní umírat.

Mackie klopýtal pozpátku kluzkými kalužemi krve. Rudmanovy krve a krve Jennifer Halseyové. Krvavým tratolištěm, které se nepřestávalo šířit. Pak se otočil a vyrazil z operačního sálu.
Pronásledovali ho.
Hnal se chodbou. Prchal ve slepé panice, ztracen v bludišti chodeb. Kde se to ocitl? Proč mu nic nepřipadá povědomé? Potom zahlédl přímo před sebou okno a za ním tančící sníh. Sníh. Jeho chladné, bílé krajkoví ho očistí, smyje mu krev z rukou.


Zaujala vás nějaká z těchto knih? Napište nám!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit také v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZnamení lyry

Erben, Václav

Moravská Bastei MOBA, 2014

zobrazit info o knizeUž se nikdy nevrátí

Koppel, Hans

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizeNa zimu zavřeno

Horst, Jørn Lier

Jota, 2014

zobrazit info o knizeNutná oběť

Sandford, John

BB/art, 2014

zobrazit info o knizeElixír mládí

Gerritsenová, Tess

Knižní klub, 2014

Napsat komentář