Jeden neobyčejný školní rok ve staré škole

pudaci2
Kdo by neznal kouzlo starších budov, v nichž bývá tajemná půda. Každý, kdo na ní byl, si jistě vybaví vrzání a praskání trámů, prach, skladiště nepotřebných starých věcí, které je člověku líto vyhodit. Na půdách starých domů, vysokých věží i škol mohou žít strašidýlka.

Dnes už je najdete jen v pohádkových knížkách a v příběhu, který se odehrává ve staré škole. Je to příběh plný moudrosti a poučení, kterým vás budou provázet dvě strašidýlka – půďáci.

Starší a pomalejší půďák se jmenuje Trámoš a ze všeho nejraději má spánek. Zaleze si vždy někam mezi trámy staré půdy a tam klimbá. Těší se na prázdniny, kdy na staré škole panuje klid a pohoda. Mladší a energičtější strašidýlko je Světlík. Kdyby mohl, tak by zrušil všechny prázdniny, aby byla škola pořád rušná a plná dětí. Oba bydlí ve staré pohádkové knížce. Nejraději mají mléko a krupičnou kaši. O mléko se musí dělit s kocourem pana školníka Medřichem. Jsou to moc hodná strašidýlka, kde mohou, tam pomáhají. Nemusí se bát, že by je někdo spatřil, protože půďáky vidí jen ti, kteří věří na strašidla. Také je vidí staří lidé, zvířata a děti.

Děj knihy začíná koncem prázdnin a zahájením školního roku, následuje dušičkový čas, advent, Štědrý den, Hromnice, karnevalové období, Velikonoce a konec školního roku. Jednotlivá období zahrnují vždy kapitolu, která je pravdivě charakterizuje a ukrývá v sobě příběh. Kapitoly na sebe navazují, celou knihou prostupuje smutný příběh Johanky z první třídy. Johanka má nemocné srdíčko, nosí sluchadlo a zůstává sama s maminkou, protože tatínek od nich odchází. Sama tuto situaci dost těžce nese, bývá často smutná. Půďáci se ji snaží se všech sil rozveselit a její trápení ulehčit. Navíc se Johanka musí vypořádat s posměšky některých dětí, které ji neberou mezi sebe, protože je zkrátka jiná – kvůli srdíčku pomalejší.

Děti si tak při čtení mohou uvědomit, jak těžce je tomu, kdo zůstává sám. Možná chodí do třídy se spolužačkou nebo spolužákem, kteří mají nějakou tělesnou vadu a díky této knize se do něj dokážou lépe vcítit.

V každé z kapitol je celá řada informací – v jedné se dozvídáme o souhvězdích, v jiné o Kašparovi, Melicharovi a Baltazarovi, kterak vezou dary pro narozené Jezulátko, jiná kapitola představuje počítačový vir a nechybí ani informace o dvanácti figurkách apoštolů na pražském orloji. Kniha nutí čtenáře nejen k zamyšlení, ale seznamuje děti s celou řadou různorodých poznatků. Obsahuje také spoustu přísloví. Je vhodné, aby děti četly knihu spolu s rodiči a ti jim nové poznatky ještě vysvětlili. Například já jsem dětem malovala souhvězdí a hádali jsme při tom, jaký mají název. Díky knize jsem je seznámila s pojmy jako je souhvězdí Velkého psa, Pastýře či Draka.

Kniha nese název podle hlavních hrdinů, kteří čtenáře celou dobu provázejí. Jmenuje se Půďáci ze staré školy a napsal ji Milan Valenta, český pedagog a spisovatel. V roce 2011 ji vydalo nakladatelství Práh. Je obohacena barevnými ilustracemi Ivana Mračeka, které se vždy vztahují k událostem, o kterých se dočtete. Na většině obrázků jsou Trámoš se Světlíkem. Nechybí ani Johanka a kocour Medřich.

Kniha je velmi poutavě napsaná. Je srozumitelná a obsahuje velké množství informací z různých oborů. Pro děti je tedy kromě napínavého děje také poučná. Doporučila bych ji malým čtenářům na prvním stupni základní školy a také rodičům nejstarších předškoláků, kteří se do školy právě chystají.

Ukázka z knihy

Čas mezi Hromnicemi a Velikonocemi je časem karnevalového veselí, kdy se ve městech pořádají plesy a maškarní bály a na vesnicích masopustní veselice s chozením paňác v legračních maskách. Je to i doba ztišení, kdy plesy a veselice postupně utichnou a skončí jedno roční období.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePůďáci ze staré školy

Valenta, Milan

Práh, 2011

Napsat komentář