Soutěž Hledá se autor bestselleru zná své vítěze

Hleda-se-autor-bestselleru
Čtvrtý ročník veřejné literární soutěže Hledá se autor bestselleru odhalil pět nových talentů. Absolutní prvenství získala povídka s příznačným názvem Bestseller od 28letého Ondřeje Syrového.

Další čtyři oceněné pozice obsadily prvotiny Albert k nakousnutí, Až vykvetou bílé lilie, Druhá žena a Objev.

Společnou e-knihu povídek vydá Nakladatelství Fragment v půlce května. Výtěžek z prodeje věnuje na konto Centra Paraple.

„Soutěž nám opět potvrdila, že Češi literaturu skutečně milují. Do redakce nám letos dorazilo rekordních 425 soutěžních povídek, mnohé s velkým potenciálem,“

uvedl Pavel Nýč, spolumajitel Nakladatelství Fragment.

„Po interním výběru finálové patnáctky a jejím uveřejnění na webu soutěže se k našemu potěšení dále o povídkách živě diskutovalo na www.hledaseautor.cz. Je fajn vidět, že soutěž spojuje lidi se stejnou vášní pro psaní a čtení a že je jich stále dost.“

Letos měli soutěžící absolutní tematickou volnost, což se také projevilo v rozmanitosti finálových děl. Čtenáři cestovali časem, rozplétali detektivní příběhy, vzpomínali na krásy dětství a řešili nástrahy krutého osudu. Hlasování bylo až do poslední chvíle vyrovnané, každý si mezi autory našel svého oblíbence, svůj žánr a styl – v absolutním finále bojovalo deset povídek, které si nakonec rozdělily 3387 čtenářských hlasů, i při takovém počtu však o vítězích rozhodovaly jednotlivé hlasy, rozdíly nebyly velké.

Navzdory volnému tématu finálové povídky přece jenom něco spojovalo. „Letos mě soutěžící překvapili – loni všichni hned od začátku využívali erotických scén, letos se naopak střílí, vraždí, trpí nevyléčitelnými nemocemi, popřípadě jsou hrdinové aspoň chudí nebo zoufalí,“ shrnula členka odborné poroty a kulturní redaktorka MF Dnes Klára Kubíčková.

Konečné pořadí a nejlepších pět příběhů, které patří do společné e-knihy, určila shodně veřejnost a odborná porota složená z kulturních redaktorů předních českých médií – Kateřiny Farné z Práva, Kláry Kubíčkové z MF Dnes, Stanislava Šulce z E15 a Petra Viziny z České televize.

V nejbližších dnech čeká úspěšné autory řada procesů, které důvěrně zná každý spisovatel: podpis smlouvy s nakladatelstvím, zredigování textu, jeho jazyková úprava a finální sazba. E-kniha Hledá se autor bestselleru 2014 vyjde v Nakladatelství Fragment v druhé půlce května. Poté se vítězové soutěže představí při autorském čtení na veletrhu Svět knihy.

Pořadí pěti povídek, které v květnu vyjdou ve společné e-knize Hledá se autor bestselleru 2014:

  • 1. Bestseller (Ondřej Syrový, 28 let)
  • 2.–3. Albert k nakousnutí (Petra Kupská, 38 let)
  • 2.–3. Až vykvetou bílé lilie (Lucie Matějíčková, 23 let)
  • 4. Druhá žena (Petra Kůtová, 21 let)
  • 5. Objev (Michaela Mlíčková Jelínková, 37 let)
Doporučení:
Share

Napsat komentář