Dublin jako Město dívek

mesto-divek-nahled
Hlavním městem Irska je Dublin. S necelým půl milonem obyvatel se sice neřadí mezi největší metropole světa, ale jeho poloha na východním pobřeží Irska u ústí řeky Liffey mu dává atraktivní punc. Žijí v něm lidé bohatí i chudí, vlivní i takoví, po nichž „pes neštěkne“. Ale je také „Městem dívek“.

Takový přídomek mu dala ve své stejnojmenné knize populární irská autorka Patricia Scanlan, dublinská rodačka a jeho obdivovatelka. Píše romány pro ženy, které se rychle dostávají na přední místa čtenářských žebříčků, a vyučuje tvůrčímu psaní.

Město dívek je prvním částí trilogie, dílem, v němž Patricia Scanlan vypráví životní osudy tří kamarádek – Devlin, Caroline a Maggie. Jejich životní úděl je rozdílný, ale přes všechna úskalí, která hrdinky románu potkávají, jim pomáhá vzájemné přátelství.

Devlin je suverénní krásná dívka, která si získává ostatní svojí nesobeckostí a obětavostí. Nesnese se pouze se svojí matkou, která jí nikdy neprojevila něžnou náklonnost, a od doby, co se Devlin osamostatnila, se s ní jen hádá a prorokuje jí černou budoucnost. I proto je pro ni obrovský šok, když zjistí, že Devlin otěhotněla. V puritánském Irsku osmdesátých let minulého století je zakázaný potrat, rozvod i předmanželský sex a pohled společnosti na svobodné matky je jednoznačně odsuzující. Přesto Devlin na poslední chvíli odmítne potrat na soukromé klinice v Londýně a rozhodne se dítě vychovat a zabezpečit sama. Má před sebou těžký boj, v němž se zuby nehty musí držet naděje na šťastnou budoucnost.

Caroline byla ve škole nazývána „hlupačkou slonicí“ a její sebevědomí bylo pod bodem mrazu. Po smrti maminky byla nucena převzít péči o otce i bratry a celou domácnost. Díky mladší kamarádce Devlin začne cvičit, držet dietu a dokonce se odstěhuje z domova. Při práci v realitní kanceláři se seznámí s kultivovaným právníkem Richardem Yatesem. Když ji po mnoha schůzkách požádá o ruku, neváhá, přestože cítí, že vše není v pořádku. Její touha „být vdaná“ je naplněná, ale nakonec ji dožene až na pokraj smrti.

Maggie pochází z vesnice a její matce by vyhovovalo, kdyby se provdala za dědice největší místní farmy. Jenže Maggie chce od života víc: cestovat a poznávat nové lidi. Odejde do Dublinu, kde se seznámí s Devlin a Caroline, vystuduje zdravotní školu a jako zdravotní sestra obdrží zelenou kartu, s níž odletí pracovat do New Yorku. Kvůli zdravotním potížím maminky se ale musí vrátit zpět do Irska a opustit tak příjemnou existenci i lásku, kterou zde našla. Ale už v letadle se seznámí se svým budoucím manželem. Jenže role ženy a matky se jí po čase začne zajídat. Najde cestu ze začarovaného kruhu?

Patricia Scanlan se pokusila na osudech tří kamarádek poukázat na všechny problémy, které trápily irskou společnost, i na nesmyslnost přísných zákazů a tvrdě svazujících rodinných tradic. Irsko osmdesátých let bylo zemí prožívající hospodářskou krizi, která postihovala nejvíce ty nejnižší vrstvy – svobodné matky nevyjímaje. I když, je dnešní Irsko v něčem podstatně jiné, lepší?

Patricia Scanlan se tak v jednom románu pokusila skloubit sociální román s červenou knihovnou a dle mého názoru se jí to příliš nepodařilo. Nemyslím co do obsahu, životem těžce zkoušené mladé ženy, které nechtějí podléhat tradicím a které se dočkají šťastného konce, určitě zaujmou a miliony čtenářek po celém světě jsou toho důkazem. Zklamala mne však forma – závěr knihy odhalený už v prologu (!) není zrovna šťastným řešením, osobně mi ubíral požitek z další četby. Nadšena jsem nebyla ani z vyprávění podaného formou tří oddělených příběhů. Možná, kdyby autorka napsala tři samostatné romány, udělala by lépe. Románu jako celku by určitě prospěla větší provázanost osudů tří hrdinek.

Děj knihy čtenáře určitě osloví. Jeho poselství o kamarádství, které přetrvá všechny bouře, nadchne. Zarazí však forma a určitá nedotaženost – zvláště pak v místech zabývajících se sociálními problematikou. Jde tedy o odpočinkový román, který sice odkrývá problémy společnosti, ale nenaznačuje řešení. Nabízí pouze únik do světa fantazie, v níž je prostor pro dobré konce.

Román Město dívek, na který navazuje Město žen a Město života, přináší českému čtenáři již ve třetím vydání nakladatelství BB/art.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMěsto dívek

Scanlan, Patricia

BB/art, 2014

Napsat komentář