Prokletý básník Paul Verlaine

Paul_Verlaine
Dnes, 30. března, uplyne 170 let od narození francouzského básníka Paula Verlaina. Jeho život byl plný bohémství a cestování, ale i alkoholu a násilí. Termín prokletí básníci, kterým označil sebe a další autory devatenáctého století, vystihuje jeho život naprosto přesně.


Paul Verlaine se narodil 30. 3. 1844 do rodiny francouzského důstojníka. Byl jediným dítětem svých rodičů, kromě něj však vychovávali také o osm let starší sestřenku, která se později stala jeho první láskou a která také financovala vydání jeho první knihy. Verlaine začíná psát už na škole, ve čtrnácti letech poslal Victoru Hugovi svou báseň Smrt. Po škole krátce pracoval v pojišťovně, ze které poté odchází pracovat na pařížskou radnici. Po celý život nejraději pobýval na severu Francie, odkud pocházeli jeho rodiče.

Ve Verlainově intimním i uměleckém životě sehrál důležitou úlohu jeho přítel Jean Arthur Rimbaud. Jejich vztah však skončil tragicky poté, co Verlaine Rimbauda postřelil a za tento čin byl odsouzen na dva roky do vězení. Poté, co byl předčasně propuštěn, se pokusil Rimbauda kontaktovat, ten však o kontakt s Verlainem nestal. Předčasně skončilo i jeho manželství s Mathildou Mauté, a to kvůli jeho problémům s alkoholem a sklonům k násilí. Paní Mathilda proto po pár letech manželství požádala o soudní odloučení od Verlaina, a ten jí měl platit 100 franků. K oficiálnímu rozvodu došlo až o jedenáct let později. Celý život měl Verlain velmi blízký vztah se svou matkou. Ani ona ale nebyla ušetřena jeho násilností, a právě pro ně se Verlain nakonec dostal roku 1885 opět do vězení.

Roku 1865 zahajuje Paul Verlaine svou spolupráci s časopisem L’Art. V listopadu následujícího roku vyšla jeho první kniha Saturnské básně, o tři roky později pak kniha Galantní slavnosti. V prosinci roku 1870 vydává knihu nazvanou Dobrá píseň, ta však ale kvůli právě probíhající válce s Pruskem a následné vládě Pařížské komuny vychází až v roce 1872. V roce 1874 vychází jeho kniha Romance beze slov. Ve vězení pracoval na nové sbírce, kterou však později rozdělil do samostatných sbírek nazvaných Moudrost, Kdysi a nedávnoSouběžně. Jedním z jeho stěžejních děl se stala sbírka Prokletí básníci, která dala vzniknout pojmu, kterým se označuje Verlainova generace dodnes. Kromě řady dalších básní napsal Verlaine i prózy a paměti, například knihu Má vězení nebo Zpovědi. Paul Verlaine umírá na zemi svého pokoje 8. ledna roku 1896.


Zdroje:
Verlaine, P. (1998). Slova na strunách. (137 s.) Praha: Mladá fronta
http://www.spisovatele.cz/paul-verlaine

Doporučení:
Share

Napsat komentář