O historii jógy

jóga
V evropském kontextu si pod pojmem jóga představujeme různé věci, především složitá fyzická cvičení i meditační techniky. Její vznik i její praktiky jsou však daleko komplikovanější.

Vojtěch Steiner, autor publikace Dějiny jógy, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta v roce 2010, se již od dětství věnuje východním bojovým uměním. Během svých cest po Asii se seznámil i s jógou, kterou nyní praktikuje a přednáší o ní. Ve své knize si klade za cíl velice stručně seznámit nejen s historií této víry, ale také dát do pořádku některé omyly a mýty, které se k ní vztahují.

V tomto případě však není stručnost vůbec na škodu, dává čtenáři pouze vhodné minimum k počátku studia jógy. Z toho důvodu v závěru knihy udává nejen seznam použité literatury, ale též doporučené spisy pro nadšené objevitele, včetně primárních zdrojů védských či jiných, z hinduismu vycházejících směrů a kultur. Na svůj rozsah (necelých sto stran čistého textu poměrně velkými písmeny) i jednoduchý jazyk jsou Dějiny jógy doslova nabity informacemi.

Kniha je rozdělena velice přehledně, po stručném úvodu, kde je čtenář seznámen se základní definicí jógy (známé jako čitta-vrtti-nirodha – zastavení fluktuace mysli), problematikou indické datace i dělení  tohoto cvičení podle určitých aspektů. Následuje samotné historické rozdělení, které však rozšiřuje znalosti o józe obecně. Využívá obecnou lineární chronologii, která je v západním vnímání času nejpřirozenější (v indickém kontextu příliš nezáleží na počítání velkých jednotek, ani zda postavy spisů byly skutečnými historickými osobnostmi či pouhými legendami). Přes šamanismus a proto-jógové období až po historii jógy v Čechách je vývoj tohoto sportu podáván dostatečně přehledně a zajímavě, nikdy neopomíná rozšiřovat terminologii o nové pojmy. Právě ty mohou ve čtenáři způsobovat menší zmatek, jelikož je nemožné se jim v určitém množství vyhnout, ale ten je vyřešen strukturovaným slovníkem v závěru knihy. Kladně hodnotím i přítomnost grafů objasňující hlavní události v celé historii. Celou knihu provázejí nádherné ilustrace Oldřicha Kulhánka, autora současné podoby českých bankovek.

Každému, koho zajímá východní věrouka, ale ještě nenašel základní zdroj, ze kterého může vycházet, dá tato kniha mnoho informací vhodných k dalšímu osobnímu bádání. I lidé, co již o józe slyšeli však budou překvapeni, jaký komplex pojmů v sobě toto slovíčko zahrnuje.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDějiny jógy

Steiner, Vojtěch

Mladá fronta, 2011

Napsat komentář