Pojďme s dětmi do přírody za zábavou i poučením

dite-venku
Vypněte počítače, zamkněte za sebou dveře a vydejte se se svými dětmi ven. Na čerstvém vzduchu se dá dělat mnoho zábavných aktivit! Inspirujte se v knihách, které vás a především vaše děti poučí i pobaví.

S pěkně ilustrovanou knížkou Pohádkový atlas hub (vydanou nakladatelstvím Grada) se nestane, že by vaše dítě posbíralo do košíčku muchomůrky. Pomocí pohádek, které jsou vázány na každou houbu zvlášť, si vaše dítě zapamatuje, která je jedlá a která nejedlá. Autorem titulu není nikdo jiný než Radomír Socha, mykolog, z jehož pera vzešlo již několik knih o houbách (přinesli jsme vám recenzi jeho Houbových skřítků i ukázku ze Zhoubných hub).

Pohádkový atlas hub

Tato užitečná knížka naučí děti poznávat houby rostoucí v našich lesích. Její autor, známý mykolog Radomír Socha, zvolil zábavnou formu vyprávění, v němž pro každou houbu z lesa vymyslel bytost v pohádkové říši, která houbičku něčím připomíná. Děti si tak lépe zapamatují, jak se která houba jmenuje, jak vypadá, zda je jedlá, nejedlá či dokonce smrtelně jedovatá. Naučná, krásně ilustrovaná kniha děti obohatí o znalosti z oblasti mykologie a stane se inspirací k procházkám po lese.

Autor: Radomír Socha

Počet stran: 128
Formát: 140×210
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Pohádkový atlas hub

Jedna taková Bába kořenářka žije v pohádkové zemi hub. Ale žádná podnikatelka to není (a proč taky, když tam neexistují žádné peníze). A nemusí se tam nikoho bát. Není tam totiž nikdo, kdo by jí chtěl ublížit, ba naopak ji všichni mají rádi, protože už kdekomu svými čarodějnými lektvary pomohla. Má jich plnou chalupu. Kdybyste ji navštívili, dejte pozor, kam šlapete, abyste nezakopli – je to u ní samá lahvička.
Zato její nepovedená sestřička čardějnice, která žije v našich lesích, je její pravý opak. Je to postrach všech houbařů, protože pěstuje smrtelně jedovaté houby muchomůrky zelené. A aby byly ještě jedovatější, dává jim pít jedovatý lektvar, který vyrábí doma ve velké křivuli.

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

———————————————-

Pokud se vám již někdy stalo, že se vaše děti venku nudily a nevěděly, co dělat, je kniha Nejlepší hry do kapsy z nakladatelství Portál tím pravým pro vás! Inspirujte se a zahrajte si s dětmi různé hry, které jsou dobré pro jejich rozvoj.

Nejlepší hry do kapsy

Kniha představuje výběr z deseti dílů řady Hry do kapsy, které Portál vydal v letech 2003 až 2005. Zahrnuje to nejlepší z oblasti her sociálně psychologických, motorických a kreativních, které deset malých knížeček postupně nabízelo. Nová publikace si zachovává příjemný kapesní formát, přitom je nabitá informacemi. Kolektiv autorů vybral ty nejzajímavější inspirace pro školní i mimoškolní pedagogy a všechny, kdo si chtějí hrát a přitom se něco dozvědět či naučit.

Autoři: Jan Neuman, Soňa Hermochová

Počet stran: 192
Formát: 105×133
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Nejlepší hry do kapsy

Popis
Jeden určený hráč dostane od vedoucího předmět, který má co nejpřesněji popsat – materiál, velikost, váhu, tvar, povrch. Předmět je zakrytý šátkem nebo umístěný tak, aby ho ostatní neviděli. Hráč ho nesmí přímo pojmenovat ani říkat, k čemu slouží. Kdo z ostatních uhodne, o co se jedná, zapíše název předmětu na papír a zvedne ruku. Vedoucí ověří, jestli hádal správně. Kolo končí, když předmět uhodne více než polovina hráčů.

Příklad popisu: „Předmět, který mám v ruce, je celý z kovu, skládá se ze dvou téměř shodných částí. Přibližně uprostřed jsou tyto části spojeny šroubkem. Na jedné straně každé z těchto částí je otvor, kterým lze prostrčit prsty. Druhá strana každé části je ostrá. Povrch předmětu je hladký a chladný.“ (Nůžky)

Je možné popisovat tváře přítomných.

Reflexe hry
Bylo pro mě obtížné popsat předmět? Dokážu si představit předmět podle slovního popisu? Uhodl jsem rychle? V jaké situaci je důležité umět přesně něco popsat?

Zahrajte si také hru Jsem rychlý a kdo ještě, kterou najdete v ukázce z knihy!

———————————————-

Objevujeme přírodu (vydalo nakladatelství Grada) je kniha, která ve vás probudí pravou radost z přírody. Seznámí vás s koloběhem ročních období, s rostlinami i zvířaty. Společně s dětmi pak můžete využít různé aktivity, které vám příroda nabízí.

Objevujeme přírodu

Emocionální, bohatá na informace a rozmanitá, taková je tato příručka, kterou doplňují krásné fotografie zvířat a rostlin. Nabízí vám živý a poučný přehled o tom, co se děje v přírodě podle ročních období – od jarního probouzení až po zimní usínání. Najdete zde také zajímavé a poutavé tipy k objevování, vědomosti o domácí fauně a flóře a kreativní tipy pro kutění, hry a návody. Zjistěte, jací ptáci okolo vás žijí, postavte „hotel pro hmyz“, sbírejte listy a přírodniny, vytvářejte na vycházce zajímavá umělecká díla, pomozte žábám přejít přes cestu, objevujte nejedlé, ale krásné houby, upleťte si letní květinové i zimní adventní věnce.

Autorka: Bärbel Oftringová

Počet stran: 144
Formát: 180×220
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Objevujeme přírodu

Aprílové počasí

Slunce nádherně svítí a dodává nám teplo, po kterém jsme dlouho toužili. Najednou se přiženou mračna a z ničeho nic se spustí prudký lijavec, v němž se tu a tam objeví i rozbředlá sněhová vločka. Aprílové počasí je velmi proměnlivé a nevyzpytatelné. Nám to ale nevadí! My se i tak vydáme ven. Díky vhodnému outdoorovému oblečení nás změny počasí nerozhází.

Venku se dá (s ohledem na počasí) dělat spousta věcí. Například skákání z louže do louže lze provozovat jen za deštivého počasí. Můžete přitom soutěžit, komu vystříkne voda nejdál! Pak budete mít k dispozici i blátíčko, z kterého je možné rukama modelovat nádherná trojrozměrná umělecká díla. Špinavé ruce, umazané blečení? Nic se neděje! Na co máme pračky?

Aprílové počasí vzniká, protože se vzduch v oblasti Středomoří mnohem více ohřívá než v severní Evropě. u nás ve střední Evropě se pak setkávají atmosferické fronty, což je spojeno s chaosem. Má to však i svá pozitiva: Naše těla jsou během jednoho dne vystavena nejrůznějším klimatickým podmínkám, což posiluje imunitu.

Přečtěte si také v ukázce z knihy, kam obrátit svůj zrak, když jste venku za tmy!


 Jak trávíte čas venku s dětmi? Na pískovišti, procházce, nebo výletě? Podělte se s námi o váš názor v komentáři!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit také v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePohádkový atlas hub

Socha, Radomír

Grada, 2014

zobrazit info o knizeNejlepší hry do kapsy

Neuman, Jan - Hermochová, Soňa

Portál, 2014

zobrazit info o knizeObjevujeme přírodu

Oftringová, Bärbel

Grada, 2014

Napsat komentář