Jedlé rostliny v přírodě

Jedle-rostliny-v-prirode
Slunečné počasí přímo vybízí k procházce do přírody. Poznávejte a ochutnávejte plané rostliny a bobule, u kterých si můžete být jistí, že jsou jedlé. S jejich rozpoznáním vám pomůže kniha Jedlé rostliny v přírodě, kterou si dnes představíme!

Titul Jedlé rostliny v přírodě, který vydalo nakladatelství Knižní klub, vám představí 140 planých rostlin, které jsou rozděleny do jednotlivých biotopů. S touto knihou již nemusíte váhat, zda je ochutnat, neboť  kniha zároveň s popisem rostliny nabízí také přes 300 obrázků.

Jedlé rostliny v přírodě

V publikaci je uvedeno více než sto běžných divoce rostoucích jedlých druhů rostlin. Jsou řazeny podle typického stanoviště (les, louka, pole, vodní prostředí, a též plody stromů a keřů) a hlavního období sklizně (jaro, začátek léta, léto, podzim). Obecné úvodní kapitoly obsahují informace o určování jednotlivých druhů, o správném sběru i bezpečné konzumaci. Na případné záměny podobných druhů upozorňuje kapitola o dvojnících.

Na louce

Louky musí být udržovány člověkem, aby nezarostly dřevinami. Většinu jsou to živinami bohaté, žírné louky a pastviny méně často živinami chudé a suché trávníky. Roste zde mnoho využitelných planých rostlin, jako jsou pampelišky a sedmikrásky. Po kosení vyrazí znovu.

Zběhovec plazivý (duben–červen) Ajuga reptans

Tip do terénu: Zběhovec plazivý se snadno zamění s popencem (s. 40). Ten má podobné květy, ale úplně jiné listy.

Znaky: Zběhovac je víceletý, vysoký 15–30 cm. Jeho stonek je čtyřhranný a většinou dvouřadě chlupatý. Přízemní listy vyrůstají v růžici těsně u země. Jsou kopisťovité a skoro celokrajné. Stonkové listy vyrůstají po dvou vždy proti době. Modré pyskavé květy jsou přisedlé po 2–6 v úžlabí stonkových listů. Jejich spodní pysk je trojlaločný, horní pysk chybí.

Výskyt: Je široce rozšířený na loukách, okrajích cest, ve smíšených lesích a křovinách.

Využítí: Mladé výhonky a listy se používají od dubna do května v malých dávkách jako koření do polévek, salátů, bramborových a vaječných jídel. Chutnají podobně jako čekanka. Jsou-li pro vás příliš hořké, naložte je před použitím asi na 1 hodinu do teplé vody. Ze stonků otrhané květy se dobře hodí jako jedlá dekorace pokrmů. Na rozdíl od trpkých listů je jejich chuť trochu mírnější. Zběhovec je stará léčivá rostlina, která se dříve používala pro přípravu kloktadla při zánětech v krku.

Zběhovec plazivý

Jitrocel kopinatý (květen–září) Pnatago lanceolata

Tip do terénu: Jitrocel kopinatý je velmi citlivý na otlačení. Pro přípravu čaje ho sbírejte opatrně aby nezčernal.

Znaky: Víceletá rostlina, vysoká 10–40 cm. Bezlistý květní stonek je brázditý. Listy vyrůstají v přízemní růžici. Jsou dlouhé 10–20 cm, úzce kopinaté a celokrajné. Podélně probíhající listové žilky jsou na rubu jasně zřetelné. Nenápadné, béžové hnědé přisedlé květy tvoří klas. Nápadné jsou dlouhé bělavé tyčinky.

Výskyt: Roste hojně na loukách, pastvinách a okrajích cest.

Využití: Mladé listy se sklízejí před rozkvětem od března do května. Hodí se na saláty, polévky a jako zeleninové jídlo. Nejchutnější jsou listy ze středu růžice; po delším dušení rozvinou překvapující houbovou vůni. Starší listy se dobře hodí na čaj proti kašli. Šťáva z nich vylisovaná se považuje za „první pomoc“ na poštípání hmyzem a drobná poranění kůže. Mladá tmavá poupata chutnají při chroupání za syrova nebo po podušení na másle jako žampiony.

Jitrocel kopinatý

 

Autor: Rudi Beiser

Překlad: Hana Janáčková
Počet stran: 176
Formát: 110×184
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Jedlé rostliny v přírodě

Prohlédněte si také celou ukázku z knihy!


Nakladatelství Knižní klub nabízí především českou a světovou literaturu, detektivní romány a thrillery, historické a válečné romány a dětskou literaturu. Je součástí společnosti Euromedia Group, dceřinné společnosti Bertelsmann AG, která patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJedlé rostliny v přírodě

Beiser, Rudi

Knižní klub, 2014

Napsat komentář