Detektivka z pera Mika Waltariho

kdo-zavrazdil-paniskrofovou-perex
Dnes vám představíme jedno z děl finského spisovatele, novináře a také dramatika Mika Waltariho. Autor, který napsal nespočet novel, povídek a románů, se zabýval také kriminální tématikou. Začtěte se do tajemné zápletky a zjistěte, kdo zavraždil paní Skrofovou!

Klasik finské literatury Mika Waltari (Egypťan Sinuhet, Tajemný Etrusk, Pád Cařihradu, Cizinec přichází či Dohra) psal i romány s kriminálními zápletkami, jejichž řešením pověřil svého „velkého detektiva“ – dobráckého, naoko přísného komisaře Palmua, milujícího dýmkový tabák. Detektivky ve Waltariho podání jsou prosyceny atmosférou severských bílých nocí a slanou vůní přístavu… V helsinském činžáku byla otrávena majitelka domu. Souvisí zločin s její lakotou? Anebo sehrála roli příslušnost k podivné náboženské skupině? Kdo zavraždil paní Skrofovou?

Knihu vydalo nakladatelství Knižní klub!

Kdo zavraždil paní Skrofovou

Kapitola první

Slečna Hallamaaová jde do mlékárny a paní domovníková má rýmu. – Energický listonoš činí postřehy a Pentti Lanne zalarmuje konstábla Aru. – Plyn, plyn!

Slečna z pošty byla první, kdo si toho všiml. Bylo přesně osm, když naše slečna Hallamaaová vyšla schodištěm A domu číslo 8 do Pobřežní ulice. V ruce měla konvičku na mléko. Na hubených nohou jí klapaly ošoupané pantofle a plášť, který si přitáhla těsně k tělu, cudně zakrýval nedbalky. Zastavila se u domovnice, která právě s výrazem hlubokého pohrdání životem drhla práh, a oznámila jí téměř radostně:
„Na schodech je odporně cítit plyn. Člověka z toho až bolí hlava.“
Jarní slunko se prodralo světlými mraky, ani jedné z žen však to na náladě nepřidalo. Domovnice jen pevněji stiskla násadu kartáče, zatáhla zadek, aby slečna mohla projít, a štěkla svoje dobrýtro, připomínající kýchnutí.

Autor: Mika Waltari

Překlad: Jan Petr Velkoborský
Počet stran: 224
Forma: 128×207
Vazba: vázaný

Přečtěte si více o knize Kdo zavraždil paní Skrofovou

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

O autorovi

Mika Toimi Waltari byl klasický finský spisovatel 20. století. Studoval teologii, kterou však nedokončil. Nakonec vystudoval filozofii, několik let pracoval jako novinář a poté se dal na dráhu spisovatele. Do literární sféry vstoupil ve 20. letech jako básník a člen literární skupiny Tulenkantajak, což v překladu znamená Nositelé ohně, která se stavila proti finskému tradicionalismu. Jeho nejznámnějším dílem je historický román Egypťan Sinuhet, který byl přeložen do několika desítek jazyků.

Knižní klub

Nakladatelství Knižní klub nabízí především českou a světovou literaturu, detektivní romány a thrillery, historické a válečné romány a dětskou literaturu. Je součástí společnosti Euromedia Group, dceřinné společnosti Bertelsmann AG, která patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdo zavraždil paní Skrofovou?

Waltari, Mika

Knižní klub, 2014

Napsat komentář