Vyhrajte knihu nejen o lásce k jídlu

Food-junkie
Jako gurmán nebo labužník je označován člověk, který si libuje v dobrém jídle a miluje gastronomii všeobecně. A přesně takový je autor knihy Food Junkie – Posedlý jídlem. Ve své knize píše nejen o své vášni, ale i o zajímavých kulinářských zážitcích a zákulisí známých restaurací.

Pokud se rozhodnete vydat na cestu objevování skutečných lahůdek spolu s autorem, budete jistě nadšeni. Nejen, že vás Mons Kallentoft vezme tam, kam byste se sami zřejmě nedostali, ale nabídne vám dokonce i milostný příběh, odehrávající se na pozadí gastronomických prožitků. Recepty na světové lahůdky v knize budete hledat marně, ale pokud patříte mezi milovníky dobrého jídla a chcete si přečíst nějakou knihu od „gastrozávisláka“, neváhejte a pusťte se do čtení právě teď. Ve spolupráci s nakladatelstvím Host jsme pro dva z vás totiž připravili možnost knihu Food Junkie – Posedlý jídlem vyhrát.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

O autorovi

Mons Kallentoft (nar. 1968) pracoval v reklamě a jako novinář. Debutoval románem Pesetas (Pesety, 2000), za nějž získal prestižní cenu Katapultpriset za nejlepší švédskou prvotinu roku 2000. Napsal další dvě oceňované prózy a (prozatím) sedmidílnou románovou sérii o kriminální inspektorce Malin Forsové. V nakladatelství Host v českém překladu dosud vyšly knihy Zimní oběť  (2007), Letní smrt (2008; obě česky 2011), Podzimní vražda (2009; česky 2012; přinesli jsme vám recenzi této knihy) a Jarní mrtví (2010; česky 2013; nepřehlédněte ukázku z této knihy). Román Páté roční období (2011) vyjde v květnu 2014.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Příběh gastrozávisláka

Autobiograficky laděný příběh na pomezí beletrie a literatury faktu o autorově vášni číslo jedna (kromě psaní): jídle a gastronomii. Tato záliba přivedla Monse Kallentofta dokonce mezi členy poroty, která vybírá padesátku nejlepších restaurací na světě.
V knize sledujeme autorovu nadšenou a posedlou honbu za nejzajímavějšími kulinářskými zážitky. Temný, bouřlivý a fascinující příběh zavádí čtenáře přímo do center gastronomického vesmíru, od pouličních stánků v Bangkoku až po nejvyhledávanější restaurace v New Yorku.
Kniha se postupně stává i milostným románem, vyprávěním o přežití a o hledání domova a pevného bodu v životě. Zaujme každého, komu připadá jídlo zajímavé a kdo chce nahlédnout do zákulisí nejlepších světových restaurací. Není to kuchařka s recepty, fotografiemi či ilustracemi, spíš příběh člověka milujícího jídlo a gastronomii. Ta je pro Monse Kallentofta záležitostí života a smrti, způsobem úniku a pátráním po pravdě o sobě samém.

 

Food Junkie – Posedlý jídlem

Příběh gastrozávisláka

Autor: Mons Kallentoft

Vydalo: nakladatelství HOST
Překlad: Marie Voslářová
Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Vydáno: 2/2014
ISBN: 978-80-7491-029-6

Přečtěte si více o knize Food Junkie – Posedlý jídlem, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Nezapomeňte ani na ukázku a náš článek o této knize.

 

Ukázka z knihy

Procházím úzkými uličkami ke Ganbaře.
Tlustý majitel se chystá na polední nával, půlí za barem malé croissanty a plní je šunkou ibérico.
V klidu si objednávám txipirones encebollados, pokrm komplexní chuti i struktury, kde zážitek ze zkaramelizované cibule utváří pozadí ke grilované chobotnici; každé sousto je zároveň tuhé i krémové, hořké i sladké.
Chobotnice byla dřív považována za potravu chudých.
Cibule nestála skoro nic.
Ale jaká cibule!
Jak asi voněla se slupkou?
Když jsem se tu ocitl poprvé, bylo mi osmnáct a zrovna mi ukradli peníze a oblečení.
Ve špinavých hadrech jsem se potloukal po rozlehlém tržišti a pozoroval malé tlusté babky, jak ohmatávají a očichávají cibuli, zkoumají pohledem kvalitu masa a nadávají prodavačům ryb, kteří se pokoušejí prodat něco jiného než úplně čerstvé úlovky.
Sledoval jsem ty ženské.
Jejich posedlost.
Viděl jsem, jak stojí doma u sporáků, celé dny, a naostřenými vařečkami míchají jídlo v hrncích.
A co jsem viděl ještě?
Viděl jsem přepych na barových pultech ve městě. Pivo tekoucí proudem, txakoli pozvedané ke stropu a ve věčném vodopádu po kapkách rozlévané do buclatých sklenic.
Viděl jsem sám sebe shora, na místě daleko, daleko od Linköpingu a přízemního bytu na Pallasvägen, shlížel jsem na svět, který byl můj.
A jedl jsem. Jím.
K chobotnici piju txakoli. Myslím, že v tomhle baru můžu chvíli postát, je to místo pro mě.

 

Vyhrajte knihu Food Junkie – Posedlý jídlem

Autobiograficky laděný příběh od milovníka jídla, který se díky své vášni dostal až do poroty, která hodnotí a vybírá nejlepší restaurace světa. Ale kniha nenabízí jen pohled do zákulisí známých restaurací, vezme vás například i do pouličních stánků v Bangkoku a na další zajímavá místa. Svou rozmanitostí a neotřelým tématem je kniha zajímavým čtením nejen pro labužníky, ale pro všechny, kteří touží poznat život opravdového gurmána.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host jsme pro vás připravili soutěž, ve které dva z vás mají možnost knihu Food Junkie – Posedlý jídlem vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a kniha může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Food Junkie – Posedlý jídlem
probíhá od 19. března do 1. dubna 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Food Junkie – Posedlý jídlem

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFood Junkie – Posedlý jídlem
Příběh gastrozávisláka

Kallentoft, Mons

Host, 2014

Vyhrajte knihu nejen o lásce k jídlu - DISKUZE

Počet reakcí: 0
  1. tetina napsal:

    Dobrý den, výhra Food Junkie – Posedlý jídlem byla dnes v pořádku doručena. Děkuji:)

Napsat komentář