Kdo to zlobí? Tentokrát kluci…

ilustrace-09.1---nezbednici
Kluci bývají přece velcí rošťáci, nezbedové a lumpíkové. Každý má svůj způsob, jak své rodiče rozčílit. Ale co když se to zlobení přece jen nevyplácí? A jaká přijde odplata?


O tom si můžete přečíst v kouzelné knize příběhů s názvem Nezbedníci od autorky Martiny Drijverové vydané nakladatelstvím Albatros. Volně navazuje na příběhy neposlušných holčiček Zlobilky. A tak se můžete dočíst, co se stane, když chlapeček rád leze po výškách, sbírá poklady do krabice, mlsá jenom sladkosti, trápí zvířátko nebo když nechce chodit. A že takové také znáte a máte je doma? Určitě jim knížku přečtěte, aby si mohli vzít ponaučení, co všechno se může stát, když se něco moc přehání.

Všichni Nezbedníci totiž na své jednání doplatili – například tomu, kdo si nedá ruku před ústa, když zívá, kašle nebo kýchá, mohou vletět do úst třeba i netopýři a to rozhodně není příjemné. S netopýry v krku se nedá ani jíst, a tak by člověk mohl umřít hlady! Ještěže to jsou příběhy pohádkové, které všechny dobře dopadnou a pro nás je tu nakonec poučení.

Martina Drijverová je velmi zkušená autorka nejen knih pro děti, ale i rozhlasových her, pohádek i předloh k televizním pořadům. Od roku 1979 neustále vydává nová a nová dílka. Zlobilky i Nezbedníci patří k těm posledním, které vydalo nakladatelství Albatros v edici Druhé čtení. Obě knihy jsou plné veselých ilustrací Markéty Vydrové, která podtrhuje právě to podstatné z textu a vtipně zobrazuje každý fantastický výmysl, kterým autorka ve snaze potrestat uličníky nijak nešetří. Máte tak šanci vidět, jak visí netopýří rodinka v krku nešťastníka či jak se fazolka vyrostlá z nosu neposluchy i s ním obtáčí kolem sloupku. Ilustrace jsou určitě stejně důležité jako text samotný. A při předčítání mladším dětem máte na čem ukazovat to, o čem čtete.

Každý z dvanácti příběhů má stabilní osnovu: dítě zlobí nebo dělá škaredé věci až se mu to nějakým kouzlem nevyplatí. Následuje větička: „Cože – to je konec?“a za ní ujištění, že ne, že všechno dopadlo dobře. A na úplný závěr je napsáno, jaké poučení si z toho dotyčný zlobílek vzal, jak změnil svoje chování. Ale nemusíte se bát přehnaných, předem „prokouknutelných“ šťasných konců, vždyť tak to ve skutečném životě také není.

Martině Drijverové se ve spolupráci s ilustracemi Markéty Vydrové povedlo vytvořit knížku, která poučí, pobaví, zaujme malé i velké, ukáže nebezpečí některých zlozvyků, ale dozajista nikoho neurazí a přivede k zamyšlení. A díky pěkné velikosti písma se hodí i jako první delší samostatné čtení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNezbedníci

Drijverová, Martina

Albatros, 2011

Kdo to zlobí? Tentokrát kluci… - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Iveta Pešková Ivča napsal:

    Díky za recenzi a „nalákání“ na knížku. Už jen to, že ji ilustrovala Markéta Vydrová mě láká, hodně moc se mi její obrázky líbí:-)

Napsat komentář