S chutnými pokrmy za zdravým životním stylem!

zdrave-jidlo
Jak je známo,  zdravým životním stylem se dá předcházet řadě onemocnění. Pokoušíte se jíst zdravě, ale dochází vám nápady na chutné pokrmy? V dnešním článku vám představíme tři kuchařky, díky nimž načerpáte mnoho inspirace. A nechybí ani výběr několika receptů!

Zdravá a lehká kuchyně je současným trendem. Čím dál větší oblibu získává například i vaření na páře. Pokud nevíte, jak začít, nebo se naopak chcete naučit nová jídla, zkuste to s knihou Kuchařka pod párou, kterou vydalo nakladatelství Jota!

Kuchařka pod párou

Miroslava Kuntzmannová, autorka celé řady osobitých a velmi originálních kuchařek, připravila téměř stovku receptů zaměřených na parní vaření. Drůbež, ryby, zeleninové pokrmy – na své si přijde každý milovník dobrého jídla i zdravého stravování. Kuchařka představuje šetrný a zdravý způsob přípravy jídel, který je prověřen nejen několika tisíciletími čínské tradice, ale byl vlastní rovněž našim šetřivým babičkám. Vaření v páře splňuje vysoké nároky na zdravou výživu, šetří čas i energii. Jídla připravená tímto způsobem mají výtečnou chuť, zachovává se rovněž přirozená barva i konzistence potravin, dochází k minimální ztrátě vitaminů, minerálních látek a stopových prvků v potravinách.

Losos s rybízovou omáčkou a černými špagetami

Losos s rybízovou omáčkou a černými špagetami

4 porce, 40 minut (bez doby potřebné k marinování)

Ingredience:

4 plátky lososa cca 150g
1 lžíce oivového oleje
několik lístků čerstvé šalvěje
mletý pepř
citronová šťáva
sůl
400g čerstvých sépiových špaget (spaghetti septa)

Na omáčku:

100g rybízové marmelády
2 lžíce dobrého červeného vína
1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
špetka muškátového květu
špetka skořice
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl

Postup:

Omyté a osušené plátky lososa osolíme, opepříme, posypeme najemno nakrájenými šalvějovými lístky a zakapeme olejem. V chladu necháme několik hodin marinovat. Do hrnce nalijeme vodu, osolíme a pod poklicí přivedeme k varu. Do vařící vody vložíme černé špagety. Na hrnec položíme děrovanou parní nádobu, na jejíž dno jsme naskládali marinované porce ryby, přiklopíme poklicí a vaříme cca 10-15 minut. Vaříme pomalu, aby voda ze špaget neutíkala a abychom nemuseli přerušovat vaření. Štáva, která při vaření v páře trochu uniká z marinované ryby, velice dobe dochutí špagety, které této úpravě lososa velmi lahodí. Během doby potřebné k uvaření ryby a špaget si připravíme omáčku.

Připrava omáčky:
Rybízovou marmelédu rozředíme vínem, okořeníme skořicí, muškátovým květem, osolíme, přidáme hořčici, křen a dobře promícháme.
Vařené špagety scedíme, dáme na talíře spolu s lososem a rybízovou omáčkou. Zdobíme podle vlastní fantazie. Velice chutný a dobře vypadající pokrm, který se hodí též pro slavnostnější příležitosti.

Poznámka: Černé sépiové špagety lze bez problému zakoupit v oddělení cizokrajných kuchyní v různých obchodních řetězcích.

Kuchařka pod párou

Autor: Miroslava Kuntzmannová

Počet stran: 156
Formát: 190×250
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Kuchařka pod párou

Prolistujte si i jiné recepty v ukázce z knihy!

————————————————-

Tvrdíte o sobě, že spálíte i vodu na čaj? Co vyzkoušet některý ze stovky receptů v kuchařce Živá kuchyně, cesta ke zdraví, kterou vydalo nakladatelství Synergie? Seznámíte se zde s tzv. raw food, tj. úpravou jídla bez vaření.

Živá kuchyně, cesta ke zdraví

Živá strava je zdravý způsob, jak se detoxikovat, vyčistit si pleť, shodit pár kilo a zářit zdravím a vitalitou. Ale kdo z nás má čas shánět neobvyklé přísady a vyrábět pracná jídla? Kuchařka Živá kuchyně, cesta ke zdraví je skvělým průvodcem, který vám poskytne vše, co potřebujete vědět, abyste mohli plnými doušky užívat nový životní styl. Najdete zde informace o přípravě neuvěřitelně chutných a rozmanitých syrových pokrmů (raw food) užitečné pro každého vášnivého kuchaře, názorné techniky přípravy syrových surovin, od klíčení obilí až po otvírání kokosů a vice než 100 receptů na lahodné a čerstvé pokrmy.

Žampiony plněné špenátovo-ořechovým pestem a sýrem z piniových oříšků

Plněné žampiony jsou největším hitem na každé párty. Jako předkrm se nejlépe hodí drobné žampiony portobello nebo béžové cremini, u kterých je potřeba snížit dobu sušení o jednu hodinu.

Žampiony plněné špenátovo-ořechovým pestem a sýrem z piniových oříšků

Ingredience:
Na 16 až 20 středních (nejlépe) nebo 5 až 6 velkých žampionů portobello

Marináda:
2 lžíce (30 ml) olivového oleje
2 lžíce (30 ml) citronové šťávy
2 lžíce (30 ml) omáčky tamari
1/4 lžičky mořské soli

Sýr z piniových oříšků:
1 hrnek (135 g) piniových oříšků máčených 2 hodiny
1/4 hrnku (60 ml) vody
1 lžíce (15 ml) citrónové šťávy
1/4 lžičky mořské soli

Špenátovo-ořechové pesto:
2 hrnky (60 g) napěchované špenátem
1/4 hrnku (60 ml) olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžíce (15 ml) citrónové štávy
1/4 lžičky mořské soli
1/2 hrnku (50 g) vlšských ořechů, máčených 6 až 8 hodin a znovu usušených

Postup:

Žampiony:
Žampiony zbavíme nožiček tak, že je opatrně ukroutíme. Kloboučky snadno nasávají vodu, proto je nemyjeme v napuštěném dřezu, ale setřeme z nich zbytky načistot navlhčenou utěrkou.

Marináda:
1. V malé misce smícháme všechny ingredience
2. Žampiony vložíme do pekáče a zalijeme marinádou. Rukama opatrně napočíme žampiony v marinádě a necháme 15 minut marinovat. Pokud používáme velké žampiony, necháme je marinovat 1 hodinu.

Sýr:
Všechny přísady rozmixujeme v mixéru dohladka. Pokud je to třeba, postupně přidáváme vodu po 1 lžíci (15 ml), ale sýr by měl zůstat hustý.

Pesto:
Do kuchyňského robota dáme špenát, olivový olej, česnek, citronovou šťávu a sůl. Přísad rozmixujeme dohladka. Pokud je to nutné, během mixování stíráme stěny nádoby stěrkou. Přidáme vlašské ořechy, kuchyňského robota přepneme na pulzní chod a směs rozmixujeme v několika krátkých intervalech tak, aby se ořechy vmísily do směsi, ale zároveň aby pesto stále obsahovalo malé kousky ořechů.

Plnění:
Každý žampion naplníme piniovým sýrem a malým kopečkem pesta. Naplněn žampiony neskládáme na sušící tác vyložený nepřilnavou sušící vložkou a zahříváme je při teplotě 42 asi 2 až 3 hodiny. U velkých žampionů prodloužíme dobu sušení o 1 hodinu. Ihned podáváme.

Nespotřebované plněné žampiony lze skladovat v chladničce 3 dny. Dají se znovu ohřát na sušícím tácu.

Nutriční poznámka: Žampiony portobello obsahují víc draslíku než banány! Draslík je důležitý minerál a elektrolyt, který podporuje pravidelný chod srdce, snižuje krevní tlak, přivádí kyslík do mozku a snižuje riziko mrtvice a srdečních onemocnění. Tyto houby jsou díky masité chuti a konzistenci oblíbené mezi vegetariány.

Živá kuchyně, cesta ke zdraví

Autor: Judita Wignall

Překlad: Lenka Strnadová
Počet stran: 192
Formát: 204×254
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Živá kuchyně, cesta ke zdraví

Podívejte se také, jak na domácí vegetariánské chilli v ukázce z knihy!

————————————————-

Nakladatelství Ikar vydalo začátkem tohoto roku kuchařku založenou na dietě 5 : 2. Vyzkoušejte si různé zdravé recepty, které vám poradí, jak si uvařit chutná jídla do 100, 200 a 400 kalorií!

Dieta 5 : 2. Kuchařka pro 2 dny půstu

Začít s dietou 5 : 2 je tak jednoduché! Stačí 2 dny razantněji omezit příjem kalorií a zbytek týdne můžete jíst, co hrdlo ráčí. Díky přerušovanému půstu zhubnete, budete se cítit skvěle, a hlavně budete zdraví. Cestu k optimální hmotnosti vám usnadní 100 chutných nízkokalorických receptů na snídani, oběd i večeři. Čtyřtýdenní postní jídelníček a nápady na nízkokalorické chuťovky pro zahnání hladu jsou dobrou inspirací. Přehledné kalorické tabulky a tipy jak začlenit postní dietu do každodenního života Vás nalákají, abyste změnili svůj stravovací režim.

Štrůdl s jablky a bobulovým ovocem

Čas na přípravu 7 minut, doba vaření 20 minut
4 Porce, 102 kcal na 1 porci

Štrůdl s jablky a bobulovým ovocem

Ingredience:

2 oloupaná a nastrouhaná kuchyňská jablka
175g směsi bobulového ovoce
špetka mleté skořice
1 lžíce čirého medu
2 pláty listového těsta
1 vaječný bílek
snítky máty na ozdobu
nízkotučný vanilkový krém (není nutné)

Postup:

Do hrnce vložíme nastrouhaná jablka, bobulové oboce, skořici a lžičku medu a zvolna vaříme (asi 5 minut), dokud ovoce nezměkne.

Pláty těsta potřeme bílkem a položíme je na sebe. Rozkrojíme je na čtvrtiny a doprostřed každého obdélníku umístíme čtvrtinu ovocné směsi. Konce těsta zahneme a srolujeme do balíčku.

Kousky štrůdlu rozložíme na pečící plech, potřeme zbylým medem a v troubě předehřáté na 150 (plynovou předehřejeme na stupeň č. 2) pečeme přibližně 15 minut do zlatova.

Kousky štrůdlu ozdobíme snítkami máty, a pokus chceme, servírujeme je s trochou nízkotučného vanilkového krému (nezapomeneme připočítat jeho kalorickou hodnotu).

Dieta 5 : 2. Kuchařka pro 2 dny půstu
Recepty na chutná jídla do 100, 200 a 400 kcal

Autor: Angela Dowdenová

Překlad: Lenka Svobodová
Počet stran: 144
Formát: 189×247
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Dieta 5 : 2. Kuchařka pro 2 dny půstu

Podívejte se také, jak připravit parmice se zapečenými rajčaty v ukázce z knihy!


Jak jste na tom se zdravou kuchyní vy? Podělte se s námi o váš názor v komentáři!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDieta 5 : 2
Kuchařka pro 2 dny půstu. Recepty na chutná jídla do 100, 200 a 400 kcal

Dowdenová, Angela

Ikar, 2014

zobrazit info o knizeKuchařka pod párou

Kuntzmannová, Miroslava

Jota, 2013

zobrazit info o knizeŽivá kuchyně, cesta ke zdraví
Vše, co potřebujete vědět o živé stravě a o tom, jak ozdravit svůj jídelníček a životní styl!

Wignall, Judita

Synergie Publishing SE, 2014

Napsat komentář