Příběhy z dávné historie ožívají v knihách současných autorů

historie-nahled
Historický román je velmi oblíbeným žánrem. Důkazem toho je i množství příběhů, které byly svými autory zasazeny do časů dávno minulých.  Pojďte se s námi podívat na několik nejnovějších titulů spadajících do tohoto žánru!

Začtěte se do příběhu z prostředí starověkého Egypta! Naplní se láska egyptské královny Kleopatry a římského vojevůdce Gaia Julia Ceasara? To se dovíte v románu Kleopatra. Poslední sen autora Jacqa Christiana, kterou vydalo nakladatelství Motto.

Kleopatra. Poslední sen

Krásná a vzdělaná Kleopatra se v osmnácti letech stala egyptskou královnou. Její bratr a spoluvladař se však prohlásil za jediného krále a poslal ji do exilu daleko od rodného Egypta, kde měla zemřít. S takovým osudem se Kleopatra nesmířila a hledala způsob, jak uskutečnit svůj velký sen: vzkřísit říši faraonů. Když potkala Caesara, největšího římského vojevůdce a charismatického muže, pochopila, že našla toho pravého. Oba se do sebe vášnivě zamilovali a společně snili o tom, že Egyptu navrátí jeho bývalou slávu. Osud však rozhodl jinak…

Oheň planoucí na vrcholu majáku osvětloval moře a potvrzoval slávu města, které založil Alexandr Veliký, poté co porazil Peršany a osvobodil starou zemi faraonů od nelítostné okupace. Knihovna, Museum, chrámy, divadlo, paláce, přístav, maják… Tolik nádhery, a ona se stala její legitimní dědičkou po otcově smrti během úplného zatmění měsíce 7. března roku 51 před naším letopočtem!
Její otec, dvanáctý z linie Ptolemaiovců, zbabělec a mravně zkažený člověk posedlý sexem, prodal Egypt Římanům! Lid ho přezdíval „pištec“, protože rád hrál na flétnu během orgií, kde se naprosto nedůstojně předváděl. Byl vyhnán z Alexandrie a znovu získal moc poté, co si koupil římské vojáky a bohatě je zaplatil zlatem, čímž rozpoutal ekonomickou krizi. Dnes sloužila v egyptské armádě, kterou už Kleopatra neovládala, spousta žoldnéřů, Germánů a Galů.

Autor: Jacq Christian

Překlad: Dana Melanová
Počet stran: 336
Formát: 130×200
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Kleopatra. Poslední sen

Pokračujte také v četbě ukázky z knihy!

————————————————–

Do období křižáckých výprav vás zavede román Kniha z Askalonu. Pomstí se hlavní hrdina Conn za vraždu své životní lásky? A povede se zachránit spis, který obsahuje velké tajemství? Knihu autora Michaela Peinkofera vydalo nakladatelství Knižní klub.

Kniha z Askalonu

Mladému zloději Connovi se zhroutil svět, protože byla brutálně zavražděna jeho životní láska Nia. Sotva se vydá po stopách vraha, dozvídá se o smrtícím spiknutí proti anglickému trůnu a stává se štvancem. Na útěku se Conn připojí ke křižáckému vojsku, jež táhne na Jeruzalém. V tutéž dobu se vydává na cestu do země zaslíbené židovský kupec Jicchak a jeho dcera Chaja. Zachraňují starý spis nezměrné hodnoty, který ukazuje cestu k největšímu tajemství křesťanstva: Knihu z Askalonu. Netuší, že osudy všech se propojí, neboť na knihu má zálusk i Guillaume de Rein, Niin vrah…

Jen nemnozí obyvatelé Londýna věděli, jak to vypadá uvnitř hradeb a palisád hradu. Říkalo se, že obrovská věž se honosí veškerou myslitelnou nádherou a velkolepostí: velká dvorana sloužila jako zázemí vojáků a služebnictva, v prostorách nad ní pobýval král se svým dvorem a přijímal své příznivce. Byla tam dokonce kaple, v níž panovník vzýval Všemohoucího a kde kaplan Ranulf z Bayeux o minulých Velikonocích sloužil mši svatou. Kvůli této události přijelo do Londýna ze svých panství mnoho šlechticů, aby vzdali hold nejen Bohu, ale především králi, jak tušil Conn a ušklíbl se.
Takovým věcem moc nerozuměl, a byly mu navíc lhostejné. Podle jeho zkušeností Bůh pomáhá těm, kteří si umějí pomoct sami – pokud ovšem vůbec naslouchá bědným a neurozeným, chudákům a nevolníkům, kteří uboze přežívají v ulicích města.

Autor: Michael Peinkofer

Překlad: Jiří Lexa
Počet stran: 696
Formát: 141×207
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Kniha z Askalonu

Přečtěte si také celou ukázku z knihy!

————————————————–

Další novinkou na českém knižním trhu je román Achilleova píseň. Tato velmi čtivá kniha z prostředí trojských válek nabízí poutavý příběh o lásce a touze po míru. Knihu autorky Madeline Millerové vydalo nakladatelství Host.

Achilleova píseň

Achilleus, „nejlepší ze všech Řeků“, je vším, čím Patroklos není — silný, krásný, syn bohyně —, a jejich cesty se nikdy neměly zkřížit. Jednoho dne ho však Achilleus vezme pod svou ochranu a brzy se z nich stanou přátelé. Vzdělávají se v umění války a medicíny a z jejich pouta vznikne něco mnohem hlubšího — k nelibosti Achilleovy matky Thetidy, kruté mořské nymfy. Když přijde zpráva, že byla unesena Helena Spartská, jsou řečtí muži vyzváni, aby šli do války proti Troji. Achilleus se připojí, sveden příslibem slavného osudu. Patroklos, zmítaný láskou a strachem o svého přítele, následuje Achillea do války, aniž tuší, jak krutá zkouška je čeká.

Můj otec byl král a syn králů. Jako většina z nás byl malého vzrůstu, stavěný jako býk, ramenatý. S maminkou se oženil, když jí bylo čtrnáct, a před kněžkou přísahal, že s ní zplodí potomky. Byla to dobrá nevěsta: jelikož byla jediným dítětem, majetek jejího otce jednou připadne jejímu manželovi.
Že je prostoduchá, zjistil teprve na svatbě. Její otec ji až do obřadu pečlivě schovával za závojem a můj otec se mu podvolil. Říká se, že když maminčin závoj konečně nadzvedli, usmála se. Tak se poznalo, jak hrozně je hloupá. Nevěsty se nikdy neusmívaly.
Když porodila mě, chlapce, vyškubli mě z její náruče a podali chůvě. Porodní bába mamince ze soucitu podstrčila polštář. Maminka jej objala. Zřejmě si nevšimla, že mě vyměnili.

Autor: Madeline Millerová

Překlad: Tomáš Kačer
Počet stran: 368
Formát: 140×206
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Achilleova píseň

Prolistujte si ukázku z knihy a nepřehlédněte náš článek Homérova Iliada z moderního pohledu

————————————————–

Nakonec se s dnešními tipy podíváme do českých krajů. Kniha K výšinám císařského trůnu autora Jana Bauera popisuje období kolem roku 1354 v českých zemích. Knihu vydalo nakladatelství MOBA.

K výšinám císařského trůnu

Před římským a českým králem Karlem stojí poslední úkol jeho politické kariéry – korunovace císařem. Ale než se tak stane, musí rozhodnout v choulostivé záležitosti míru mezi Anglií a Francií, získat souhlas papeže Inocence a překonat odpor svého úhlavního nepřítele, vládce Milána kardinála Viscontiho. Proto se ještě před Karlovou korunovační jízdou do Říma vydává do Itálie jeho tajný agent, dominikánský mnich Pavel. Domnívá se, že cesta do země jeho studentských let bude tentokrát pouhým výletem, ale brzy se přesvědčí, že ve skutečnosti na něj doslova na každém kroku číhá nebezpečné dobrodružství…

„Chystejte se na cestu příteli. Váš pobyt v Českém království končí,“ pronesl hned při vstupu do roudnické cely někdejšího římského tribuna Coly di Rienzo dominikán Pavel. Nebylo zbytí, přišel čas, kdy měl splnit slib, který dal papeži Inocenci VI., totiž že osobně dopraví Colu do papežského sídla v Avignonu. To byla vcelku přijatelná cena za papežův souhlas s Karlovou císařskou korunovací v Římě.

Autor: Jan Bauer

Počet stran: 224
Formát: 120×200
Vazba: pevná bez přebalu

Přečtěte si více o knize K výšinám císařského trůnu

Pokračujte také v četbě ukázky z knihy


Dnešní knižní tipy jsou u konce. Která z knih vás zaujala nejvíce? Podělte se s námi o váš názor v komentářích!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKleopatra
Poslední sen

Jacq, Christian

Motto, 2013

zobrazit info o knizeKniha z Askalonu

Peinkofer, Michael

Knižní klub, 2014

zobrazit info o knizeAchilleova píseň

Millerová, Madeline

Host, 2014

zobrazit info o knizeK výšinám císařského trůnu
V tajných službách Otce vlasti

Bauer, Jan

Moravská Bastei MOBA, 2014

Napsat komentář