Vyhrajte Okamžik medvěda

Okamzik-medveda-perex
Zahrajte si o soubor různých slohových útvarů od fejetonu po krátké zápisky z cest polské autorky Olgy Tokarczukové, který však ve výsledku přináší překvapivě celistvý pohled na autorčiny názory a její osobnost.

O autorce

Olga Tokarczuková (nar. 1962)  je jednou z nejčtenějších a nejoceňovanějších současných polských spisovatelek. Největší úspěch u kritiky a čtenářů měla její třetí kniha Pravěk a jiné časy (1996; česky Host 1999, 2007), která byla ověnčena prestižní Cenou nadace Kościelských a cenou Paszport Polityki.

Další knihy autorky:
Skříň (1997; česky CD, Tympanum 2009)
Denní dům, noční dům (1998; česky Host 2002, 2012)
Hra na spoustu bubínků (2001; česky Periplum 2005)
Poslední příběhy (2004; česky Host 2007)
Anna In v hrobech světa (2006; česky Kniha Zlín 2008)
Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých (2009; česky Host 2010)

(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

V tomto roce vychází sbírka Okamžik medvěda, kterou díky spolupráci s nakladatelstvím Host můžete právě teď vyhrát.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Krátké zprávy vážně i s humorem

Olga Tokarczuková si dobře uvědomuje politický potenciál své tvorby, který je umocněn precizním stylem a bezbřehou tvůrčí svobodou. Právě schopnost reagovat na jakékoliv násilí, vykořisťování, lež a všudypřítomnou propagandu establishmentu považuje autorka za jeden z nejdůležitějších aspektů práce spisovatele. O těchto otázkách píše velmi otevřeně, subjektivně, své myšlenky se snaží formulovat takovým způsobem, aby byly srozumitelné lidem napříč generacemi. Pro Olgu Tokarczukovou je politika nedílnou součástí literatury.

Autorka v této knize využívá fiktivní motivy, hraje si se čtenářem. Je schopna vyjádřit, co pro ni znamená být Polkou, aniž by sklouzla k tupému nacionalismu, jehož je hlasitou kritičkou. Název knihy Okamžik medvěda je jakousi alegorií toho, že člověk může být světem okouzlen pouze tehdy, když odmítne jediný výklad pravdy. Je to zároveň i metafora literatury, toho „zvláštního místa mezi mnoha individuálními pravdami“.

 

Okamžik medvěda

Autor: Olga Tokarczuková
Překlad: Petr Vidlák

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 198
Vazba: brožovaná
Rok vydání: 2014
ISBN: 978-80-7294-876-5

Přečtěte si více o knize Okamžik medvěda. A nezapomeňte ani na náš článek a ukázku, případně si prolistujte úvod knihy.

 

Vyhrajte knihu Okamžik medvěda

Někdy vážně, jindy s humorem píše Olga Tokaczurková o tématech, která jsou někdy reálná, jindy vymyšlená. Přečtěte si knihu Okamžik medvěda a zamyslete se chvíli spolu s autorkou.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host jsme pro vás připravili soutěž, ve které dva  z vás mají možnost knihu Okamžik medvěda vyhrát.

Soutěž o knihu Okamžik medvěda
probíhá od 5. března do 18. března 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Okamžik medvěda

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOkamžik medvěda

Tokarczuková, Olga

Host, 2014

Napsat komentář