Správné řešení páté literární křížovky a vítězové

soutez-krizovka
I pátá literární křížovka se setkala s velkým zájmem vás našich čtenářů. Čí jméno se tentokrát skrývalo v tajence? A kdo získal kredit na nákup knih v našich aukcích?

Poslední únorová literární křížovka, tentokrát s číslem 5, již skončila. Ceny do soutěže věnoval Klub knihomolů – hrálo se o kredit do aukcí v celkové výši 500 Kč. Na rozdíl od prvních dvou literárních křížovek se může radovat 5 výherců, 3 nejrychlejší luštitelé a 2 vylosovaní.

V tajence se skrývalo jméno muže, jehož vynález pomohl k podstatnému zefektivnění produkce knih. Tím mužem nebyl samozřejmě nikdo jiný než Johannes Gutenberg. Datum jeho narození není známo, bylo to někdy na konci 14. století, zřejmě v roce 1395. Původním povoláním byl zlatník a brusič drahokamů. Práce s razidly ho zřejmě inspirovala k myšlence na odlití pohyblivých písmen. Do té doby se tiskly vždy celé stránky, každá se musela vyrobit zvlášť. To bylo samozřejmě zdlouhavé a nákladné. Gutenbergův nápad vyrobit jednotlivá písmena, která se dají volně přeskupovat, znamenal revoluci v knihtisku a šíření informací. A proč se  právě v naší páté křížovce objevil Johannes Gutenberg? Odpověď je jednoduchá. Na dvacátý třetí únor totiž připadá výročí vytištění Gutenbergovy Bible – první metodou knihtisku vytištěné knihy. Do dnešních dnů se dochovalo ještě přibližně padesát exemplářů této vzácné a nádherné knihy.

Nyní se již ale pojďme podívat na to, jak měla vypadat správně vyplněná křížovka.

Kdo vyhrál?

První tři nejrychlejší luštitelé, kteří zaslali správnou odpověď a splnili i ostatní soutěžní podmínky, jsou:

  • evasamankova
  • milcal52
  • Milisek81

Ze všech správných odpovědí jsme vylosovali tyto dva výherce:

  • dvorakoj
  • vercadole

Gratulujeme všem výhercům. Kredit je platný 6 měsíců od skončení soutěže.

První březnový den, tj. příští sobotu, vám přineseme další literární křížovku. Soutěžit budeme o vouchery  nakladatelství Host.

Doporučení:
Share

Správné řešení páté literární křížovky a vítězové - DISKUZE

Počet reakcí: 21
  1. milcal52 milcal52 napsal:

    Moc vám děkuju. Děkuju za možnost získat tak výhodně knížky, ať už v aukcích nebo takto pomocí soutěží o kredity. Křížovky Vám musí dát hodně práce, díky ještě jednou a hezký den.

  2. vercadole vercadole napsal:

    Jůůů… Konečně se povedlo:) Děkuji:)

Napsat komentář