Strindbergova hvězda – kniha plná překvapení

1082179_lava
Jediný člověk se stává vodítkem k vyřešení historické hádanky, která ale v konečném důsledku může znamenat katastrofu. Štvanec na útěku, který se dozvídá šokující informace. Dokáže s nimi naložit tak, aby zachránil nejen sebe, ale i svět kolem?

Český knižní trh je v poslední době doslova zavalen knihami severských autorů. Jedna z nich, řadící se do kategorie Nord krimi, vyšla v loňském roce v nakladatelství Jota. Napsal ji bývalý novinář a redaktor Jan Wallentin. Jeho debutový román Strindbergova hvězda byl prodán za rekordní částky do několika zemí světa, například od Itálie, Německa, Holandska, USA či Velké Británie.

Příběh začíná nedaleko švédského města Falunu, kde se odvážný potápěč Eric Hall snaží překonat další ze svých rekordů v potápění do podmořských jeskyní. Tentokrát chce pokořit dívčí duo, které objevilo cestu do zatopené důlní šachty. Místo slávy v této disciplíně ale pozná, jaké to je být médii nejsledovanějším člověkem. V jedné z jeskyní totiž objeví tělo mrtvého muže, které je až podivně zachovalé na to, jak dlouhou dobu zde nejspíš leží. I když je Eric z nálezu šokovaný, nezapomene si odnést z místa nálezu „památku“. Je to artefakt ve tvaru kříže, který mrtvola křečovitě svírá v ruce. O svém nálezu před policií pomlčí, což se vzápětí ukáže jako osudová chyba. Usilovně se snaží spojit s historikem Donem Titelmanem. Ten zprvu odmítá Erica navštívit, když mu ale potápěč nedá pokoj a volá mu neustále dnem i nocí, rozhodne se mu vyhovět. Jenže ve chvíli, kdy přijíždí k jeho domu, je Eric zavražděn. Titelman je obviněn z jeho vraždy.  Zároveň je pod pohrůžkou smrti přinucen lidmi z německého zastupitelského úřadu, vedenými mužem jménem Eberlain, najít i zbývající část artefaktu – hvězdu. Ta je nedílnou součástí předchozího nálezu, tedy kříže. Je ovšem ukryta neznámo kde. Spojení hvězdy a kříže může znamenat obrovskou katastrofu. Eberlain a jeho lidé patří mezi ty, které bychom mohli velmi lehce zařadit do skupiny vyznavačů německého okultismu.

Tím se rozbíhá kolotoč plný napětí a akce, ve kterém se při čtení této knihy ocitnete.

Budete si chvílemi připadat jako na centrifuze – jednou nahoru, podruhé dolů. I tak by se totiž dal jednoduše charakterizovat Walletinův román. Čímž se zároveň potvrzuje pravidlo, že co se líbí jednomu, druhému tak skvělé již připadat nemusí…

V některých částech je příběh mimořádně skvěle podaný. Strhující děj vás posadí do křesla a nenechá odtrhnout oči od stránek. Jenže v dalším momentě jako když utne. Jakoby autor ztratil myšlenku a nevěděl, jak dál… Začnou se střídat nudné fráze s až příliš detailními popisy míst, kde se Titelman ocitá. A to včetně například sáhodlouhé historie památek, která snad bude zajímat milovníky dějepisu, ale už v menší míře čtenáře, kteří touží po uchvacujícím a komplikovaném pátrání. Celou dobu neustále očekáváte nějaký převrat v ději. Ten ale zřejmě nepřijde, na což přijdete po přibližně dvou těchto „výpadcích“. Poté vás ale opět čeká úžasné dobrodružství.

Pokud bylo autorovým záměrem nechat čtenáře na chvíli vydechnout, pak se domnívám, že se mu tento záměr nepovedl. Možná by bylo vhodnější omezit ony nezáživné, například několikastránkové popisy nějakého zapadlého hradu, na minimum a věnovat se spíše ději, který umí Wallentin skvěle podat. Z jakékoliv akce, a to se jich v knize vyskytuje poměrně dost, budete nadšeni.  Stejně tak i z vykreslení psychologického pohledu hlavních hrdinů. Například zcela zářně dokázal autor přiblížit čtenáři postavu Dona Titelmana, který je zároveň i částečným vypravěčem příběhu. A právě zde mě velmi zaujalo líčení pocitů a toku myšlenek tohoto historika, který je silně závislý na všech možných lécích. Na něm se autor dokonale „vyřádil“ a zároveň tak ukázal své mimořádné schopnosti vykreslit duši člověka vytaženého z pohodlí domova do neznámých končin, obklopeného hrůzou nacistického okultismu.

Strindbergova hvězda je složitý román, který nelze zcela jednoznačně zařadit do kategorie „obyčejných“ detektivek, i když by se tak z počátku možná trochu jevil. Je určen pro náročné čtenáře, kteří se nespokojí s jednoduchou zápletkou a stále očekávají další, složitější překvapení. A třeba i trochu science-fiction. Tento žánr tu totiž hraje velmi důležitou roli, i když bych řekla, že až příliš nedůvěryhodnou. Ovšem záleží na výkladu. Pokud jste milovníky Foxe Muldera, pak budete uneseni a připomenete si i jeho příhody a úsilí najít pravdu, která „je někde venku“. Například se jedná o závěrečnou scénu v knize, která jakoby v určité chvíli z oka vypadla z celovečerního snímku Akta X.

Jste-li ale naopak milovníky historie a neméně slavného Indiana Jonese, pak si připomenete i jeho postavu ve chvíli, kdy se Don Titelman brodí kanalizačním systémem v horlivém nadšení objevit neznámý artefakt v hrobech ukrytých hluboko pod městem – vzpomínáte? A stejně jako „Indy“, i on má po boku ženu, které věří, ale jež skrývá mnohá tajemství, která ho mohou ohrozit…

A pokud vám k tomu všemu nebude vadit začlenění fašistického tyranství a nacistického nadšení z okultismu, pak jste našli knihu určenou právě vám!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrindbergova hvězda

Wallentin, Jan

Jota, 2011

Napsat komentář