Trest smrti? Jste pro nebo proti?

ijection
Přemýšleli jste někdy, zda je trest smrti správným způsobem, jak potrestat viníka? Pokud ne, tak nová kniha Johna Grishama vás k tomuto zamyšlení přinutí.

Americký spisovatel John Grisham je znám především svými detektivními příběhy z právnického prostřední. Jeho romány se krátce po vydání stávají bestsellery a řada z nich byla také zfilmovaná. Jeho zatím poslední knihu, Přiznání, vydalo v minulém roce nakladatelství Knižní klub.

Děj knihy se začíná odehrávat čtyři dny před termínem popravy černošského mladíka Donté Drumma, který na ni již devět let čeká v cele smrti. Donté byl obviněn ze znásilnění a vraždy bělošské dívky Nicole Yarberové. Avšak tvrdí, že je obviněn neprávem a jeho právník Robbie Flak se snaží neustále dokázat jeho nevinu. Celou dobu jsou však jeho pokusy marné, ale když přiblíží termín popravy, ozve se skutečný vrah, jímž je Travis Boyette. Ovšem neznamená to, že případ je vyřešen a poprava zrušena. Skutečný viník, který má zhoubný nádor mozku, se totiž ke svému hrůznému činu přizná knězi v jiném státě. Ten se snaží všemožně kontaktovat policii a úřady, které mu ale nevěří. A tak mu nezbývá nic jiného, než dopravit pravého vraha na místo činu a nalézt mrtvolu dívky, která je nezvratným důkazem o jeho vinně. Stihne však dorazit včas, zastavit popravu a zachránit tak nevinného člověka před smrtí?

Samotný román je členěn do tří částí: zločin, trest, zproštění viny. John Grisham se stal úspěšný spisovatelem proto, že umí čtenáře udržovat v napětí. Jeho kniha Přiznání je členěna do krátkých kapitol, ve kterých se odehrává příběh z pohledu jejích účastníků. Střídavě tedy čtenář nahlíží do života právníka Robbieho Flaka, v další kapitole zase do života reverenda Keitha Schroedera, dokud se jejich cesty nespojí. Postavy hlavních hrdinů jsou výborně charakterizovány, takže se do nich může čtenář hravě vcítit a celý napínavý příběh prožívat s nimi. Oproti jiným knihám se však o pocitech Dontého Drumma, muže, o kterého celou dobu jde, dozvídáme až někdy uprostřed knihy. O to naléhavěji pak jeho popis v cele smrti na čtenáře působí.

Zápletka knihy je inspirována skutečným příběhem a je v ní znát, že John Grisham s trestem smrti důrazně nesouhlasí. Stejně tak ukazuje na chyby, jež se mohou při soudním procesu stát. Autor sám je právník a má tedy s touto praxí bohaté zkušenosti, což čtenář v knize ocení. Kromě této zápletky je také hezky vykresleno prostředí texaského města Slone, kde je stále platné rozdělení na černé a bílé obyvatele.

Román Přiznání je kvalitní detektivka, kterou bych doporučila každému čtenáři, jenž má tento žánr v oblibě. Kromě napínavého čtení ho jistě také donutí zamyslet se nad soudním systémem a samotným trestem smrti.

Ukázka z knihy

V prvních letech strávených v cele 22F čekal Donté vytrvale na každou zprávu od soudu. Vypadlo to, že tam pracují vskutku hlemýždím tempem. A pak bylo najednou po všem, už nezbývala žádná dovolání, která by bylo možné podat, už nebyl nikde žádný soudce ani paragraf, na nějž by Robbie mohl zaútočit. Když se za touto etapou dnes ohlížel, měl Donté pocit, že odvolání jen tak proplouvala kolem něj. Natáhl se na lůžko a pokusil se usnout.
Člověk počítá dny a sleduje, jak ubíhají roky. Člověk si říká, že by bylo lepší umřít, a sám sobě to věří. Člověk by se radši podíval smrti zpříma do očí a oznámil jí, že je připraven jít, protože ať už ho na druhé straně čeká cokoliv, musí to být lepší než pomalu stárnout v téhle kleci o velikosti dvakrát tři metry, kde si ani není s kým promluvit. Člověk má stejně pocit, že je přinejmenším napůl mrtvý. Tak si prosím vezměte i tu druhou půlku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřiznání

Grisham, John

Euromedia Group, 2011

Napsat komentář