Nenechte si ujít v týdnu od 30. ledna do 5. února 2012

Nenechte si ujít
Přelom prvních dvou měsíců tohoto roku přináší řadu literárních akcí, na které bychom vás opět rádi pozvali. Pokud máte rádi zvířata a cestování, pak nevynechejte setkání s Jaroslavem Marešem a vydejte se s ním do divoké Afriky. Jste-li příznivci humoru, čeká na vás stále usměvavý Adolf Born, a jestliže dáváte přednost poezii, přijdete si také na své…

Spisovatel, zoolog, cestovatel a jeden z našich nejznámějších záhadologů Jaroslav Mareš vydává v nakladatelství Motto již svou třetí knihu. Vzhledem k tomu, že autor je fascinován světem zvířat, věnoval knihu Šepot buše právě jim. Spolu s ním zavítáme do tajemné Afriky, kde po západu slunce zní píseň divočiny. V kouzlu se ale promítají i podivuhodné lidské osudy. Jak například skončil slavný lovec lidožravých šelem, který se vydal po stopě tajemného ndalawa, považovaného některými za lva, jinými za mimořádně velkého levharta? Co přimělo stádo slonů k tomu, aby v podvečerním šeru obklíčilo a zaútočilo na landrover s účastníky safari?
Křest knihy známého českého spisovatele, cestovatele a zoologa Jaroslava Mareše „Šepot buše“ spojený s autogramiádou
se koná v úterý 31. ledna 2012 v Paláci knih Luxor v Praze na Václavském náměstí od 17 hodin.

Malíře a ilustrátora Adolfa Borna známe snad všichni především díky kreslenému večerníku Mach a Šebestová. Publicista a překladatel Jiří Žák představuje knihu, která je vedena v duchu rozhovoru s Adolfem Bornem. Čtenáři se dozví o jeho dětství, láskách, studiích i o tom, jak se rodil jeho vztah ke knihám. Publikace nese stejný název jako výstava Adolfa Borna v roce 2008 – Adolf Born, Veselá cesta životem. Jak sám název napovídá, humor vás v této knize bude provázet doslova na každém kroku.
Křest knihy Adolf Born, Veselá cesta životem
se uskuteční v Praze, v literární kavárně Academia v úterý 31. ledna 2012 od 17 hodin.

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně představuje zlínského výtvarníka, spisovatele a fotografa Evžena Jecha v dalším literárním podvečeru slova a hudby. Evžen Jech bude číst ze svých nových prací Smysl života a Dva pohledy. Program doplní uměleckým přednesem Ludmila Pelechová a Helena Žůrková. O hudební část se postarají žáci ZUŠ Zlín, na housle přijde zahrát Maruška Budišová.
Literární podvečer slova a hudby věnovaný Evženu Jechovi
proběhne ve středu 1. února 2012 v sálku hudebního oddělení Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně od 17hodin.

Máte-li v oblibě básně, pak byste si neměli nechat ujít autorské čtení básníka Zbyňka Hejdy, které pořádá Knihovna města Hradce Králové. Hradecký rodák a čestný občan města, básník Zbyněk Hejda, který se řadí mezi nejvýraznější české spisovatele poválečné generace, poprvé přečte své básně před hradeckým publikem. Zmíněný básník získal v roce 1996 Cenu Jaroslava Seiferta, je také stálým přispěvatelem Revolver Revue.
Tato výjimečná událost se koná v rámci kampaně „Mluvme o stáří: Nech mou babičku na pokoji!“ obecně prospěšné společnosti Elpida a pod záštitou primátora Hradce Králové MUDr. Zdeňka Finka.
Autorské čtení básníka Zbyňka Hejdy
se koná v pátek 3. února 2012 v přednáškovém sále Knihovna města Hradce Králové od 17 hodin.

Boskovický rodák Jaroslav Bránský přeložil knihu francouzského básníka Guillauma Apollinaira Bestiář aneb Průvod Orfeův, která bude slavnostně pokřtěna v boskovické galerii Otakara Kubína poslední den tohoto týdne. Knihu vydává boskovické nakladatelství Albert,  vychází s textem francouzského originálu a s paralelním českým překladem. Bestiář aneb Průvod Orfeův je doplněn třemi desítkami ilustrací Adolfa Borna. Jedná se o první české samostatné knižní vydání, zároveň jako oslava stého výročí vydání Apollinairovy básnické prvotiny.
Křest knihy Bestiář aneb Průvod Orfeův
se uskuteční v neděli 5. února 2012 v galerii Otakara Kubína v Boskovicích od 15 hodin.

A na závěr vás pozveme za pohádkou. V oblastní galerii v Liberci probíhá výstava ilustrací Tomáše Řízka Ilustrace pro Taiwan … a další příběhy a pohádky. Tomáš Řízek patří k méně známým českým ilustrátorům, i když se stal ilustrátorem více než čtyřiceti pro děti a mládež. Své umění uplatňoval především u zahraničních nakladatelů, zejména v Německu, Číně a Taiwanu. Z našich nakladatelství zaujal například Fragment, Brio, Fortuna Libri či Albatros.
Výstavu Ilustrace pro Taiwan … a další příběhy a pohádky
můžete navštívit až do 12. února v Oblastní galerii v Liberci.

Vybrali jste si? Nezapomeňte také nahlédnout do našeho Kalendáře akcí, který pro vás pravidelně doplňujeme.

Doporučení:
Share

Napsat komentář