Příběh dvou kočičích sourozenců

manci
Mančí a Jonáš jsou jména dvou kočiček. Můžete s nimi zažít nejedno dobrodružství od prvních krůčků z kočičího pelíšku až po dospělost. A věřte mi, že se u toho určitě nebudete nudit.

Knihu pojmenovanou Mančí a Jonáš vydal v roce 2013 Knižní klub. Příběh poutavě vykresluje život dvou kočičích sourozenců, Mančí a Jonáše. Koťátka se dostávají do bílého domu s červenou střechou. V něm žijí Pán, Paní, Velké Děvče a Chlapec. Koťata už nemají maminku, ale jsou natolik samostatná, že mohou existovat i bez ní. Do domu je přináší Chlapec. Ne všichni členové rodiny jsou z koťátek nadšeni, například Pán dělá s jejich přijetím drahoty, nakonec je ale všichni mají upřímně rádi.

Koťata rostou a čtenáři s nimi postupně prožívají všechna čtyři roční období. Děj knihy začíná na jaře a s postupujícím časem se mění i ráz přírody. Zvířata se těmto změnám přizpůsobují. Hlavní hrdinové Mančí a Jonáš se na zimu uchýlí do domu Lidí. Jejich kamarád ježek se chystá na přezimování v kůlně. Nenásilnou formou, jako součást příběhu, jsou do děje zasazeny charakteristiky jednotlivých zvířátek. Autorka knihy Milada Motlová také předvedla stoprocentní znalost kočičí povahy. Kromě Mančí a Jonáše vás seznámí se spoustou dalších koček. Jsou mladé i staré, mourovaté, černé, bílé i dvoubarevné. Zažijete s nimi nejedno dobrodružství. Autorka se nevyhýbá ani takovým tématům, jako je smrt, narození koťat, péče o mláďata nebo kočičí namlouvání.

Zvířata mezi sebou mluví lidskou řečí. Humorně komentují věci kolem sebe, například sekačku přirovnávají ke řvoucí příšeře, která baští trávu, kombajn nazývají řvoucí obludou požírající obilí. Vtipně se pozastavují nad tím, že řvoucí obluda za sebou nechává velké žluté hromádky, které po sobě nezahrabává.

Mančí a Jonáš se chovají jako typická kočka a kocour. Jelikož se jedná o kočičí sourozence, každý z nich si v dospělosti hledá svůj protějšek mezi jinými kočkami. Děj je zasazen do současnosti, jejich Lidé řeší hypotéku, nebezpečnou jízdu motorkáře, zkoušky na vysoké škole, večírek u grilu nebo předvánoční úklid. Kočičky mezi Lidmi žijí svým životem. Půvabný je na tom fakt, že se potřebují navzájem. Chcete-li proniknout do kočičího světa, s knihou Mančí a Jonáš se vám to určitě podaří. Krásnější příběh pro děti o kočičkách jsem ještě nečetla.

Publikace je velmi podobná knize Psí škola kocoura Rudochlupa.

Troufla bych si napsat, že je z hlediska informací o přírodě ještě o něco přínosnější.  Mohu ji tedy z celého srdce všem malým čtenářům i jejich rodičům jen a jen doporučit.

 

Ukázka z knihy:

To je ale den! V kuchyni ani na zahradě se nic zajímavého neděje, v kůlně to taky jaksi není ono a celý den lovit v poli se i kočkám omrzí. Pán byl bůhvíproč mrzutý a kutil celé odpoledne cosi v garáži, Paní někam chvátala s batůžkem, do kterého si uložila cvičky a tepláky, a Chlapec byl už dva dny pryč, asi zas hrál někde ten svůj basket.

(str. 46)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMančí a Jonáš
Kočičí příběh

Motlová, Milada

Knižní klub

Napsat komentář