Deníky manželů Bulgakovových dávají nahlédnout na život v sovětském Rusku

DENIKY_MISTRA_A_MARKETKY.indd
Do edice Paměť nakladatelství Academia nedávno přibyl další velký skvost světové literatury, satirický román Deníky Mistra a Markétky. Vznikal na začátku dvacátého století a líčí především těžkosti života pod vládou tehdejšího režimu.

Tato kniha umožní českým čtenářům nahlédnout do vnitřního světa jednoho z nejvýznamnějších autorů ruské literatury 20. století M. Bulgakova, autora románu Mistr a Markétka, který se stal jednímz erbovních děl světové literatury 20. století. Cesta k tomuto románu byla svízelná – úspěchy střídaly prohry, nadšení, deprese, někdy blízké zoufalství. Autor začal psát svůj deník v roce 1921 po příjezdu do Moskvy. V roce 1926 mu byly při domovní prohlídce zabaveny tři sešity deníků zároveň se sci-fi novelou Psí srdce a trvalo skoro čtyři roky, než mu byly vráceny. Proto se Bulgakov rozhodl, že s psaním deníku skoncuje, a v roce 1933 požádal svou ženu Jelenu Sergejevnu, aby založila svůj deník. A tak její zásluhou sledujeme autorovu tvůrčí činnost, každodenní boj s byrokracií, dohlédajícími orgány, jeho myšlenky i názory, zápas o možnost vlastního vyjádření i zkušenosti ze spolupráce s divadly, především s MCHATem a později s Velkým divadlem, zmařené plány až po těžkou chorobu a smrt. Jelena Sergejevna se stala pečlivou kronikářkou svého muže. Oba deníky doplněné korespondencí vydávají cenné svědectví o zápasu autora s mocí a o tragickém údělu tvůrce v totalitním režimu.

Titul vydalo nakladatelství Academia.

Deníky Mistra a Markétky

Autor: Michail Bulgakov, Jelena Bulgakovová

Překlad: Alena Morávková
Edice: Paměť
Počet stran: 588
Vazba: vázaná
Formát: 130×200

Přečtěte si víc o knize Deníky Mistra a Markétky 

Ukázka z knihy

V Moskvě je naprosto neuvěřitelné počasí – je obleva, všechno raší a tomu odpovídá nálada Moskvanů. Počasí připomíná únor, a ten vládne i v duších.
„Čím to všecko skončí?“ zeptal se mě dnes jeden přítel.
Takové otázky se pokládají mechanicky, tupě, beznadějně, lhostejně – jak je komu libo. V přítelově bytě, v protějším pokoji přes chodbu, v téže chvíli flámují komunisti. Na chodbě to páchne jakýmsi ostrým svinstvem a jeden ze straníků je podle sdělení mého přítele opilý jak svině a chrápe. Pozvali i přítele, a nemohl odříct. Chodí do jejich pokoje se zdvořilým úlisným úsměvem. Pořád ho volají. On pak přechází od nich ke mně a šeptem jim nadává. „Ano, nějak to všecko skončí. Věřím tomu!“

O autorech

Michail Afanasjevič Bulgakov (1891–1940) byl sovětský prozaik a dramatik první poloviny 20. století. V roce 1916 absolvoval lékařskou fakultu Kyjevské univerzity a přestěhoval se do Moskvy. Během svého života se třikrát oženil, poslední manželkou mu byla Jelena Bulgakovová, s níž žil po zbytek života. Poslední desetiletí svého života spolu manželé pracovali na románu Mistr a Markétka, Michail se pak věnoval také psaní divadelních her, kritik, povídek a několika překladů a divadelních přepisů. Mezi jeho významná díla patří kromě Mistra a Markétky také Divadelní román (česky poprvé 1969) a román Bílá garda (česky 2011). V roce 1940 zemřel na onemocnění ledvin.

Edice Paměť

Řada Paměť nabízí memoárově laděné texty nejen významných českých vědců, ale i dalších zajímavých osobností, jejichž osudy dobře charakterizují pohnutou dobu 20. století. V edici vycházejí i životopisné monografie a edice korespondence.

V této řadě již vyšlo:


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeníky Mistra a Markétky

Bulgakov, Michail - Bulgakovová, Jelena

Academia, 2013

Napsat komentář