Dobrodružství dávného předka člověka v románu Marca Klapczynského

1375619_winter
Neandrtálci a člověk cromagnonský. Dva typy lidí, kteří zde žili dávno před námi. I oni měli svá přání a touhy. I oni toužili najít své místo na zemi. Vydejte se na dalekou cestu nehostinnou krajinou a poznejte možná pravou tvář tehdejší doby…

Francouzský spisovatel Marc Klapczynski napsal román Ao – medvědí muž, který tvoří první část odysey z hlubin dávnověku. Knihu vydalo nakladatelství Alpress v edici Klokan.

Kniha vypráví příběh muže, který přežil jako jediný z medvědího klanu a jež se vydává hledat lidi jemu podobné. Jmenuje se Ao, i když v jeho řeči to znamená „muž, který ještě nemá jméno“. Ocitá se sám uprostřed kruté zimy, zcela bez prostředků. Cestu mu zkříží mladá žena Aki, která je na útěku před tzv. ptačími lidmi, jež by ji využili nejspíše jako služku a pro uspokojení svých tužeb. Oba se setkávají ve chvíli, kdy Aki porodí syna v jeskyni, kterou o něco dříve objevil Ao a v níž prozatímně přebývá. I když je každý z jiného kmene, pojí je něco, co si ani jeden z nich nedokáže vysvětlit. Ao je člověk neandrtálský, Aki pochází z cromagnonců.

Ao se vydává na další putování spolu s Aki a jejím dítětem. Společně loví i hospodaří. Žena chce přivézt Aa ke svým lidem, je přesvědčená, že ho přijmou srdečně jako toho, kdo ji i její dítě zachránil před ptačími lidmi. Jenže Ao touží najít tzv. dávné lidi, ke kterým patří.

Jak dopadne setkání s kmenem Aki? Vydá se skutečně Ao na další dlouhou cestu do neznáma, tam, kde by měli žít ti, které má zájem poznat a žít s nimi?

V knize Marca Klapczynského na vás čeká příběh plný napětí, a to od prvních řádků. Autor sice vychází z dostupných informací o tehdejší době, ale například myšlení, obřady, zvyky a spiritualita prehistorických lidí již ve většině případů pochází z jeho fantazie. Na více než dvě stě stranách tohoto románu na vás čeká úžasné dobrodružství, které není jen obyčejným vyprávěním vycházejících z teoretických poznatků o této době.

Stejně jako dnes, i kdysi docházelo ke křížení ras, což autor ukazuje právě na příběhu Aa a Aki. Dvou lidí, kteří by proti sobě měli spíše bojovat, ale jejich životní zkušenost a další okolnosti daly průchod citům.

Autor se zamýšlí nad jednotlivými kmeny a srovnává je z pohledu mladého muže Aa. Přemýšlí o vztazích mezi nimi, nad tím, jaký byl jejich život a jak těžký vedli boj o přežití. Co pro ně znamenala příslušnost ke klanu, čest, jaká byla hierarchie i co byli schopni obětovat víře v nadpozemské bytosti a jakou mocí vládli šamané.

V této souvislosti zcela určitě doporučuji přečíst si předmluvu, kde se Marx Klapczynski zamýšlí nad vztahy neandrtálců a cromagnonců. Uvádí i historicky známé informace týkající se jak našich přímých předků, tj. lidí cromagnonských, tak i člověka neandrtálského. A to včetně toho, že i my máme až 4% genů právě z lidí, kteří vyhynuli. Autor se zamýšlí také nad tím, jaké okolnosti k vyhynutí vedly, co způsobilo, že cromagnonci „vyhráli“ ve vývoji lidstva, a jaké památky máme z tehdejší doby, čím si můžeme zejména neandrtálce připomínat.

Tento příběh je smyšleným dobrodružstvím. Vychází ale z historicky známých údajů a je docela pravděpodobné, že se něco podobného mohlo kdysi stát. Čtivý román nejen o lásce, ale i o krutosti tehdejší doby. O tom, jak se jeden mladý muž vydal hledat své místo na světě. Pojďte si přečíst příběh člověka, který stejně jako, toužil někam patřit, který nechtěl být sám…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAo - medvědí muž

Klapczynski, Marc

Alpress, 2011

Napsat komentář