Od smrti Ivy Hercíkové uplynulo pět let

hercikova
Od úmrtí spisovatelky Ivy Hercíkové uplyne dnes, 21. ledna, pět let. Svůj život ukončila dobrovolně ve věku jednasedmdesáti let. Autorku proslavila už její prvotina Pět holek na krku, která byla přeložena do mnoha jazyků a v roce 1967 ji zfilmoval režisér Evald Schorm.

Autorka v roce 2003 ve vysílání Českého rozhlasu 1 – Radiožurnál uvedla, že se ve všech knihách věnuje jednomu ústřednímu tématu, „…které třeba je v těch knížkách trošku skryté, ale je ve všech“. Tím tématem je osamělost.

Iva Hercíková byla před tím, než v roce 1986 s manželem emigrovala do Spojených států, autorkou mnoha bestsellerů. Napsala dvaadvacet románů a novel, několik scénářů, televizních i rozhlasových her. Vedle Pěti holek na krku, jimiž vstoupila ve druhé polovině 60. let do literatury jako mimořádný talent, byly zfilmovány i další její romány a povídky.

Po emigraci s manželem nejprve žili na Floridě a pak deset let na Manhattanu v New Yorku. Hercíková dál psala česky a nikdy se nevzdala českého občanství. Proniknout do amerického literárního byznysu se jí nikdy nepodařilo, i když se jí v New Yorku ujali přátelé a překládali její romány i povídky. Po listopadu 1989 sice částečně pobývala v Praze, ale definitivně se do rodné země vrátila až v roce 2000.

Poslední kniha Možná ho najdeš na ulici jí vyšla rok před smrtí v nakladatelství Motto, v roce 2011 Motto znovu vydalo její román Plástev medu, který při svém předchozím vydání v roce 1976 pobouřil komunisty tak, že předčasně zmizel z knihkupectví. V únoru vychází opět v nakladatelství Motto její román Stín spánku, který naposledy vyšel v roce 1982.

Iva Hercíková byla považována za erotickou spisovatelku, zvláště po vydání románu Hester aneb O čem ženy sní (1995), který byl reakcí na americké puritánství. Přesnější však je, že vyzkoušela žánr, který do té doby v naší literatuře nebyl – žánr vyzrálé erotické literatury o ženách už nikoli mladých. Tuto tematickou mezeru v české literatuře dokázala Hercíková uchopit velmi kultivovaně a vkusně. Ona sama se však označení autorka erotické literatury bránila, stejně jako škatulce „literatura pro ženy“. Říkala, že píše o ženách, ale nikoli jen pro ně.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePět holek na krku po třiceti letech

Hercíková, Iva

Motto, 2011

zobrazit info o knizePlástev medu

Iva Hercíková

Motto, 2011

zobrazit info o knizeO štěňátku

Hercíková, Iva

Motto, 2010

zobrazit info o knizeVášeň

Iva Hercíková

Motto

zobrazit info o knizeDám si to ještě jednou aneb Indolúna

Iva Hercíková

Motto

Napsat komentář