Příběh o odvaze, na který nepřestanete myslet

1173186_gunmen
Válka s sebou přináší neštěstí a zkázu, zničené životy, zmrzačené lidi, hrůzné myšlenky na kruté prožitky v bojových liniích. Jeden takový příběh bych vám ráda představila…

Kniha Zajatci bouře, kterou vydalo jako jednu z prvních novinek v tomto roce nakladatelství BB art, je tou, která vám představí prožitky vojáků bojujících ruku v ruce se strachem i nepřáteli v afghánské válce. Zvýšený zájem přečíst si tuto knihu jsem měla i proto, že jejím autorem je jeden z nejpovolanějších – Thomas W. Young, příslušník vojenského letectva Air National Guard, který byl jako voják nasazen například právě v Afghánistánu, ale i Kosovu, Bosně či Íránu. Nejsem sice velkým příznivcem knih s vojenskou tématikou, ale zajímala mě právě ona psychologická stránka celého tématu. I když asi nebudu jediná, kdo by si přál, aby žádné války nebyly, a proto by nevycházely ani knihy podobných žánrů.

Celý příběh, odvíjející se na afgánském území, začíná velmi svižně. Autor se na začátku příliš nezatěžuje popisy jednotlivých hrdinů. Tomu dává konec konců dostatek prostoru při samotném vyprávění, kdy líčí, co se stalo ve chvíli, kdy byl armádní letoun s americkou posádkou sestřelen. Na palubě se kromě vojáků nacházel i zajatec – mulla, náboženský hodnostář Talibanu, který měl být eskortován do Spojených států. Dobře mířená střela nepřítele v okamžiku změnila zdánlivě jednoduchou výpravu v boj lidí o přežití.

Někteří členové posádky jsou zranění, ti ostatní se snaží navázat spojení se základnou. Kvůli špatnému počasí je ale znemožněno vyslání záchranné helikoptéry. A povstalci se nezadržitelně blíží. Navigátor Michael Parson a armádní tlumočnice seržantka Goldová se společně s mullou vydávají na dalekou cestu, s cílem projít nebezpečným územím, aby se zajatec nedostal zpět k nepříteli.

Venku zuří sněhová vánice, území je doslova poseto tálibánskými bojovníky i minami a dva lidé se pouštějí do nerovného boje. Zima a nedostatek potravy je jen setinkou toho, co krutého se zde skrývá. To pravé nebezpečí na sebe nenechá dlouho čekat…

Autor nezapře armádní příslušnost. Popisy chování vycvičených vojáků se zdají být velmi přesné, detailními informacemi budete doslova zahlceni. Jedná se ale o čtivá fakta, ne jen suše prezentovaná, a i proto vám celý příběh bude připadat zajímavý. Autor psal knihu pro obyčejné čtenáře a právě tomu uzpůsobil celé vyprávění. Takže i když tématice nerozumíte, během čtení se stanete „odborníky“.

Toto by byla zřejmě ta „veselejší“ část. Druhá je z mého pohledu člověka, který zná válku jen z filmů či televizních zpráv, naprosto děsivá. I to málo, co autor líčí, je natolik příšerné, že vám možná chvílemi budou doslova vstávat hrůzou vlasy na hlavě.

Cesta Parsona a Goldové divokou krajinou, nelidské výslechy při jejich zadržení, krutost, ve které nezbyla ani špetka lidskosti. Donucovací způsob, který se Parsonovi zdál být dobrým prostředkem, jak donutit mullu k pochodu, najednou, jenže v daleko horší míře, prožívá při krutých výsleších Goldová a on jí nemůže pomoci…

Kniha je úžasným nahlédnutím do pocitů lidí, kteří stojí za všemi těmi skvěle znějícími názvy nejrůznějších vojenských operací. Na rozhodnutí, které může změnit jejich život, mají jen pár vteřin. A právě tyto okamžiky budete s hrdiny prožívat. Prostřednictvím Parsona se ocitnete v myšlenkách toho, kdo nepřišel zachraňovat sebe, ale chránit ostatní. Připraven zemřít. Poznáte skutečný strach, a možná pak i pochopíte slova autora:

„Při psaní příběhu může být největší inspirací to, čeho jste se nejvíc báli. Když jsem poprvé letěl do Afghánistánu, neobával jsem se tolik možnosti, že mě sestřelí a zahynu. Bál jsem se, že mě sestřelí a nezahynu.“

Knihu Zajatci bouře mohu doporučit všem, kteří si chtějí přečíst skutečný příběh. Nahlédnout do duše člověka a poznat chování v extrémních podmínkách. Všem, kteří mají zájem o kvalitní čtení zasazené do reálného světa, ze kterého nejde jen tak vystoupit zavřením knihy. Lidský příběh o odvaze, ve které slovo štěstí nemá místo.

Ale pozor! Na tento příběh jen tak nezapomenete!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZajatci bouře

Young, Thomas W.

BB/art, 2012

Napsat komentář