Sisi a její děti

PerexSisiAJejiDeti
Alžběta Amálie Evženie, známá pod přezdívkou Sissi, bavorská princezna z rodu Wittelsbachů je stále oblíbeným předmětem spisovatelů i filmařů. Začtěte se do nejnovější knihy z pera Hanne Egghardtové, která se věnuje Sisi a jejím dětem.

Životní osudy dětí císařovny Alžběty byly odlišné, stejně jako se lišil její vztah k nim. Smrt malé Žofie a Rudolfova sebevražda uvrhly císařovnu do nejhlubšího smutku, Giselin život kolem ní plynul, aniž mu věnovala zvláštní pozornost. Nejmladší dceru Marii Valérii naopak zahrnovala až přemrštěnou mateřskou láskou. Autorka citlivě líčí vývoj nesourodého čtyřlístku urozených dětí a zároveň nám přibližuje Sisi coby matku.

Ukázka z knihy

V roce 1837 připadl Štědrý den na neděli. V Maxově paláci v mnichovské ulici Ludwigstrasse panovalo jiskřivé napětí. Nikoli však kvůli nadcházející vánoční oslavě, nýbrž proto, že vévodkyně Ludovika slehla. Za dvě minuty tři čtvrtě na jedenáct večer konečně porodila. Světlo světa spatřila zdravá holčička. Četné vysoce postavené dámy i pánové, kteří u příležitosti této radostné události zaplňovali vévodské komnaty, si mohli s úlevou oddychnout. Když jim pak porodní bába ukázala roztomilé novorozeně, které bylo krátce poté pokřtěno jménem Alžběta, byli všichni zajedno: Tohle dítě je dar nebes. Pravé nedělňátko, a navíc ještě dítě štěstěny – hned po narození mělo v pusince maličký zoubek.

Nerovný rodičovský pár

Alžběta byla druhá dcera vévodských manželů Maxmiliána Josefa a jeho sestřenice druhého stupně Ludoviky. V roce 1799 tehdejší kurfiřt a pozdější král Maxmilián I. propůjčil bratranci pocházejícímu z Birkenfeld-Gelnhausenů, vedlejší větve rodu Wittelsbachů, hodnost bavorského vévody. Avšak s ohledem na zachování hodnoty titulu vévoda von Bayern, z Bavorska, patřícího starší a velmi hrdé rodové linii, byla v přídomku změněna předložka a nově jmenovaný se zval vévoda in Bayern, v Bavorsku.

S titulem zdědil vévoda Max i mnohé povahové vlastnosti charakterizující rod Wittelsbachů. Podobně jako jeho četní předci, kteří v Bavorsku vládli po sedm století, miloval umění a poezii, vědu a hudbu, velkoryse se povznášel nad konvence, jak jen to bylo možné, odmítal odpovědnost a s požitkem kultivoval svou „neklidnou letoru tažných ptáků“.

 

Sisi a její děti

Život ve stínu excentrické matky

Autorka: Hanne Egghardtová

Počet stran: 176
Formát: 133 × 206 mm
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-249-2277-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Sisi a její děti vydalo nakladatelství Ikar.

 

O autorce

Hanne Egghardtová se narodila roku 1948 v Mariazell v Rakousku. Vystudovala germanistiku a turečtinu ve Štýrském Hradci a v Istanbulu. Od roku 1970 pracuje ve Vídni jako tlumočnice, novinářka a spisovatelka.

Zdroj informací, ukázky a obrázku: bux.cz


Nakladatelství Ikar je orientováno především na ženské čtenářky: romance, společenské romány a memoáry, kuchařky a rádce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSisi a její děti
Život ve stínu excentrické matky

Egghardtová, Hanne

Ikar, 2013

Napsat komentář