Život zakladatele egyptologie

image_14138_19_v1
Přestože nejde o vědce, jehož jméno by bylo všeobecně známé, je považován za zakladatele egyptologie a francouzského národního hrdinu. Řeč je o muži jménem Jean-François Champollion, jenž se proslavil tím, že rozluštil egyptské hieroglyfy.

Výpravný životopis Muž, který rozluštil hieroglyfy s podtitulem Život Jeana-Françoise Champolliona vydalo koncem roku 2013 nakladatelství Slovart. Autorem díla je Andrew Robinson, který vystudoval Oxfordskou univerzitu a Školu orientálních a afrických studií v Londýně. Z jeho pera vzešlo přibližně dvacet pět knih, například Příběh písma: abecedy, hieroglyfy a piktogramy, Zapomenuté jazyky. Tajemství nerozluštěných písem světa, a životopisů Michaela Ventrise a Thomase Younga, který s Champollionem soutěžil ve snaze rozluštit hieroglyfy.

Po dvou tisících letech se egyptština, psaná v hieroglyfech, stala zapomenutým jazykem. Jazykem, který se nepodařilo nikomu rozluštit. Až když byla v rámci Napoleonova tažení do Egypta roku 1799 nalezena francouzským důstojníkem dělostřelectva slavná Rosettská deska, na níž je zaznamenán shodný text ve dvou egyptských (v hieroglyfickém a démotickém písmu) a jednom řeckém překladu, zasvitla naděje na rozluštění tohoto tajemného písma.

Souběžně s Champollionem se o rozluštění egyptštiny pokoušel i britský přírodovědec Thomas Young, jemuž se podařilo objevit význam pěti hieroglyfických znaků a určit jejich fonetickou hodnotu. Young také rozluštil démotickou verzi textu. Tajemství hieroglyfů však plně odhalil až Champollion, jenž rozluštil celý systém egyptského písma. Svůj objev prezentoval i před členy akademie. Díky tomu je považován za zakladatele egyptologie, vědy zabývající se dějinami starověkého Egypta.

Kniha Muž, který rozluštil hieroglyfy se v šestnácti kapitolách zabývá problematikou odhalování tajemství hieroglyfů a samozřejmě v prvé řadě životem Jeana-Françoise Champolliona, který se nenesl pouze ve znamení samých úspěchů. Autor se pustil do popisu Champollionova života od jeho dětství přes první setkání s egyptskou kulturou až po jeho luštitelské pokusy a expedici do Egypta. Zajímavostí je, že Champollionův první uveřejněný článek pocházel z roku 1804 – v té době mu bylo třináct let.

O Champollionovi by se dalo říci, že žil rychle a zemřel mladý. Dožil se pouhých jednačtyřiceti let, za které si však stihl nadělat spoustu přátel i odpůrců. Jeho život je jedno velké dobrodružství a honba za snem. Champollionův příběh autor podává výpravnou formou a prokládá jej citacemi z dobové literatury, především z Champollionových děl. Text doplňují i četné barevné nebo černobílé ilustrace, například zobrazení slavné Rosettské desky, portréty Champolliona a jeho rodiny, reprodukce poznámek z Champollionova zápisníku, fotografie slavných egyptských památek a podobně.

Celým příběhem prostupuje soupeření Champolliona a Younga, které je o to zajímavější, že, jak už bylo řečeno výše, autor knihy zpracoval rovněž i Youngův životopis. Na samém konci knihy se Andrew Robinson pokouší o konečně srovnání obou vlivných osobností vědy, předtím však v kapitole „Hieroglyfy po Champollionovi“ nastiňuje, jak se vyvíjelo vědění o egyptském starověkém písmu po smrti francouzského génia.

Andrew Robinson ve svém životopise nejslavnějšího muže egyptologie dokázal daleko více, než jen přiblížit Champollionův život čtenářům. Díky jeho živým popisům Champollionovy osobnosti a chování se před zraky čtenářů tvoří komplexní obraz osobnosti muže, který rozluštil hieroglyfy. Autor se ve výkladu nevyhnul ani stinným stránkám osobnosti objektu svého zkoumání, což knihu činí v maximální míře objektivní. Jak však sám Robinson na konci dodává, není možné nevnést do popisu zápasu mezi Champollionem a Youngem subjektivní prvek.

Autor se ve své knize neomezuje jen na úzký okruh dění kolem Champolliona. Svůj objekt zájmu zasazuje do širšího historického kontextu přelomu 18. a 19. století, kdy Francii dominovala osobnost Napoleona Bonaparta. Publikace dozajista potěší učenější zájemce o problematiku, jelikož nabízí skrze analýzu Champollionových a Youngových metod luštění hieroglyfů exkurz do egyptského jazyka. Ochuzeni však nebudou ani čtenáři toužící po čtivém příběhu. Autor díky svým vypravěčským schopnostem stvořil dílo, které rozhodně nenudí ani náročné čtenáře.

Alternativou ke knize Andrew Robinsona může být nakladatelstvím Remedium v roce 2001 vydaná kniha Egypťan Champollion od Christiana Jacqa. Na rozdíl od recenzované publikace jde však o historický román zaměřující se na Champollionovu cestu do Egypta. Nelze jej tedy přímo srovnávat s knihou Muž, který rozluštil hieroglyfy, a to jak co do šíře záběru a s tím souvisejícím množstvím nabídnutých informací, tak i míry odbornosti.

Knihu Andrew Robinsona doporučuji především milovníkům starověké historie, kteří se rádi nechávají fascinovat světem monumentálních pyramid a tajemných hieroglyfů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž, který rozluštil hieroglyfy

Robinson, Andrew

Slovart, 2013

Život zakladatele egyptologie - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. olii22 napsal:

    nádherná kniha, doporučuji..nezařadíte ji do aukce?

Napsat komentář