Svět se změnil. Pro lidstvo v něm není místo

SAM_1159
Dva, kteří jsou jedno. Zlato a stříbro. Dvojčata z věštby mága Abraháma poznávají svět, který je sice fantastický, ale zato pořádně nebezpečný.

Irský spisovatel Michael Scott dopsal v loňském roce pátý díl své fantasy série Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela. Kniha nese název Válečník a u nás vyšla na konci listopadu loňského roku v nakladatelství Knižní klub.

První díl vyšel v českém překladu v roce 2007 a na každý další rok připadá další díl. Celá série začíná krádeží knihy. Čtenář je okamžitě vtáhnut do děje a souvislosti a vztahy postav poznává díky Nikolasovi.

Nikolas Flamel, který je uznávaným alchymistou, se spolu se svou ženou Perenou stal nesmrtelným a strážcem knihy jménem Kodex. Sepsal ji mág Abrahám a je plná věšteb, které se týkají budoucnosti, ale i kouzel a formulí, díky kterým se člověk může stát nesmrtelným nebo přeměnit uhlí na zlato. Obsahuje také kouzlo, které by vrátilo starobylé bytosti zpět na náš svět, a tím by způsobilo konec lidského pokolení. Kniha je však strážcům ukradena a jim nezbývá nic jiného, než věřit v sílu dvojčat. Sofie a Josh, kteří jsou podle Flamelových dvojčaty z věštby, jsou donuceni opustit svůj dosavadní život a začít poznávat nový svět. Svět, který by měli zachránit.

Za velkou zvláštnost edice považuji to, že ačkoliv má každá kniha kolem 400 stran, příběh se odehrává ve velice kratičkém časovém úseku. Většinou se jedná o dva až tři dny, Válečník se dokonce odehrává v jednom jediném dni. Proto pro mě někdy bylo těžké zorientovat se v čase a prostoru, přišlo mi totiž neuvěřitelné, že se toho může tolik stát za tak krátký čas. O dobrodružství rozhodně není nouze. Příběh se totiž neodehrává pouze na jednom místě, ale většinou na třech a více. A díky velkému počtu postav se čtenář opravdu nenudí.

Jelikož je porušeno vše, v co lidstvo věří, můžeme se setkat opravdu s neuvěřitelnými věcmi a situacemi. Kouzla a čáry jsou tu na běžném pořádku, cestování pomocí bran z jednoho konce světa na druhý nikoho nepřekvapí a přítomnost vymřelých zvířat, legend i lidských hrdinů je na denním pořádku. Dvojčata si už pomalu začínají zvykat na to, že nic z toho, čemu doposud věřili, není takové, jak se může na první pohled zdát.

Válečník začíná 6. června a zavede čtenáře na velice podivné místo, a to na legendární Danu Talis – svět, kde kdysi dávno vládly starobylé bytosti. Lidská rasa ho spíše zná jako bájnou Atlantidu. Zde se setkávají všichni nesmrtelní, kteří nás provázeli už od začátku příběhu. Svět se chystá na velkou bitvu. A nejenom ten náš. Světů existuje nespočet.

Dvojčata Sofie a Josh, hlavní postavy, kterým byly nedávno probuzeny jejich schopnosti, byla zasvěcena do magie některých živlů a vydávají se na další dobrodružství, které ale jejich vztahem silně otřese. Každý z nich si zvolí jinou cestu, ale jak poznat, která je tou dobrou? Komu z těch lidí by měli důvěřovat, když je znají teprve čtyři dny? To si bude muset každý z nich zjistit sám, ale jak bylo napsáno v dávné věštbě: „Jeden svět může zachránit a druhý zničit. Ale který je který?“ Josh věří tomu, že je tím vyvoleným on, Sofie si myslí to samé o sobě. Kde se však nachází pravda?

Fanoušci této ságy už netrpělivě očekávají závěrečný šestý díl, který má vyjít na konci tohoto roku a bude se jmenovat Kněžka. Závěr pátého dílu totiž přinese nečekaný zvrat a překvapující události. Autor tak čtenáře svým vyprávěním drží napnuté až do úplného konce. A nezbývá nic jiného, než vydržet. A těšit se, jak to celé dopadne.

Knihu doporučuji všem fandům fantasy bez ohledu na věk. Každý, kdo má velkou představivost, si příběh vychutná, a to od začátku až do konce.

Související knihy

Válečník

Michael Scott

 

 

 

 

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář