Bude další román Dana Browna o Praze?

Dan-Brown
Jeden z nejúspěšnějších spisovatelů na světě Dan Brown se ve středu 15. ledna setkal s novináři ve velkém sále pražské Novoměstské radnice. Tiskovou konferenci připravilo nakladatelství Argo, jež je výhradním vydavatelem Brownových knih.

Účelem návštěvy nebylo jen představení nového románu Inferno, Dan Brown přiletěl i kvůli Praze samotné. Větší část svého pobytu strávil inkognito a prohlížel si tajemná místa Prahy. Dle svých slov téměř nespal a běhal po celém městě. Viděl například tajné knihovny, synagogy, kláštery, hřbitovy, a dokonce se dostal i do pražské kanalizace. Ačkoliv trpí závratí, pohled z Astronomické věže v Klementinu jej uchvátil. Jak sám uvedl, doufá, že se do Prahy brzy vrátí.

Nejčastější otázka novinářů účastnících se tiskové konference byla, zda oblíbený spisovatel v Praze hledal inspiraci pro nějakou další knihu.

„Víte, že mám rád tajemství a nikdy dopředu neodhalím, o čem budu psát příště. Ale tato návštěva byla velmi inspirující,“ odpovídal s úsměvem autor bestsellerů.

Dan Brown napsal zatím šest románů – Digitální pevnost, Pavučina lží, Andělé a démoni, Da Vinciho kód (v ČR vyšel nejdříve pod názvem Šifra mistra Leonarda; mimochodem, údajně pouze u nás a v Bulharsku jsme si dovolili změnit název), Ztracený symbol a konečně zatím poslední Inferno. V něm opět mistrovsky mísí historii, umění, symboly a šifry, a tak není divu, že se kniha téměř okamžitě po svém vydání stala světovým bestsellerem a v prodeji předčila i předchozí Brownovy tituly.

O čem Inferno je? Harvardský symbolog Robert Langdon se tentokrát ocitá v samotném srdci Itálie. Záhada, kterou má pomoci vyřešit, je propojena s jedním z největších literárních děl všech dob – Dantovým Peklem. Profesor Langdon se při svém pátrání musí proplétat nejen labyrintem florentských, benátských či istanbulských uliček, tajnými chodbami, skrytými komnatami, ale také neméně složitým labyrintem indícií a tajných kódů, přičemž jediná vodítka mu nabízí pouze Dantova temná epická báseň. Stihne je rozluštit, než dojde ke katastrofě, která může navždy změnit celý svět?

Právě tento poslední Brownův thriller si vybral pro svůj projekt LiStOVáNí herec Lukáš Hejlík. Jestli jako já netušíte, o co jde, vězte, že cyklus scénických čtení LiStOVáNí vznikl už před 10 lety a dal si za cíl každý měsíc představit zajímavé, aktuální knihy. Samotná scénická čtení probíhají na pěti stálých scénách v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Havlíčkově Brodě a Bratislavě. Průměrně je uvedeno až 10 premiér ročně, a to pro dospělé, mládež i děti. Každý rok se LiStOVáNí dostane až do 80 českých měst, v nichž proběhne téměř 300 představení. Nejde však o pouhé čtení oblíbených pasáží, diváci jsou svědky „živého“ představení s rekvizitami, kostýmy, hudbou a uceleným příběhem.

LiStOVáNí Brownovým Infernem za účasti autora proběhlo tentýž den jako tisková konference večer na Nové scéně Národního divadla a po čtení následovala beseda s diváky. Během večera slavný americký spisovatel osobně převzal cenu knihkupectví Palác knih Luxor za více než 100.000 prodaných výtisků Šifry mistra Leonarda.

Z celého středečního setkání mne nejvíce překvapilo, že Dan Brown je úplně normální přátelský člověk, který má stejně jako mnoho jiných rád tajemství a historii. Mystická Praha mu učarovala podobně jako mě, a jsem proto velmi zvědavá na další jeho mystifikaci. Třeba v ní najdeme zmínku o našem nádherném hlavním městě. Kdo ví…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeInferno

Brown, Dan

Argo, 2013

Bude další román Dana Browna o Praze? - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Vladimír napsal:

    Souhlas, je to čtivé, napínavé, nápadité, přitahuje to lidi k historii a geografii atp. a hlavně ke čtení! Leckteří „kritici“ jeho knížky rentgenují a cupují na kusy. Ale…já to tak moc neanalyzuji. Budˇ se mi to líbí – pak se nemohu odtrhnout nebo nelíbí a pak knížku odložím a zkusím jinou. Každý máme jiný vkus, náturu, náladu apod. Nemám moc rád kritiky (i filmové), kteří sice nic nevyplodili, ale kritizují ( od toho se jim vlastně říká kritici, že?!! :-) ). Já si Inferno schovávám na dovolenou, abych si to hezky užil.
    Mějte se a hezké čtení.

  2. Garry napsal:

    Inferno čtu a analyzuji si proč je Dan Brown taková literární hvězda. Jeho romány jsou namíchány z těch správných ingrediencí. Zajímavý námět, tajemno, historie, napětí, emoce, hlavní hrdina je inteligentní švihák jako autor :-).

Napsat komentář