Existuje skutečný recept na dlouhověkost?

943030_chopsticks___
Touhu po dlouhověkosti má lidstvo zakořeněnou hluboko v mysli snad už od nepaměti. Najít recept, který by každému z nás zaručil život minimálně do sta let, ale není jednoduché. Zatím je to vlastně jen pořád přání. Nebo ne?

Nedávno se mi do rukou dostala kniha Gene Stona Jak se dožít 100 let s podtitulem Tajemství lidí, kteří nejsou nikdy nemocní, kterou vydalo nakladatelství Jota. Byla jsem skutečně velmi zvědavá, jaké „osvědčené“ rady se dozvím. Na internetu lze vyhledat nespočet stránek, na kterých najdete ty „nejzaručenější“ tipy, jenže jich už je tolik, že člověk vlastně ani neví, čemu věřit. Zajímalo mě tedy, zda a v čem by mohla být jiná zrovna tato kniha…

Gene Stone popisuje příběhy 25 lidí, kteří se z vlastní vůle rozhodli výrazně změnit svůj život, aby ulevili přetěžování organismu. Jiní mají to „štěstí“, že již od mala vyrůstají v prostředí, které je samo o sobě „navádí“ k tomu, aby se ke svému tělu nechovali tak macešsky, jako to dělají někteří lidé. Typickým příkladem je Ricardo Osorny Fallase, který žije v tzv. Modré zóně, neboli v části Kostariky. Pokud netušíte, o co se jedná, pak jen prozradím, že jde o jednu z několika oblastí vyznačující se vysokou koncentrací nejdéle žijících lidí na světě. Neskrývá se v tom ale žádný zázrak. Vše je podmíněno především životním stylem těchto lidí – jejich charakterem, přístupem k životu, tím, co jedí apod.

Ani ostatní příběhy nejsou líčením zázraků. Ani se v nich nepropaguje žádný „úžasný“ farmakologický přípravek. Zkrátka jen ukazují na to, jak se dá žít v souladu s přírodou, využívat její síly a toho, co nabízí. Poslouchat, co nám říká naše vlastní tělo, nezatěžovat jej a  vážit si života.

Většinu věcí si někteří lidé ani neuvědomují, nebo se o ně nezajímají. A právě tato kniha nabízí možnost zamyšlení.

Autor nepředkládá pouze teoretické poznatky. Ukazuje skutečné příběhy lidí s tím, že čtenáři dává na výběr. Nevnucuje nic z toho, o čem píše. Je jen na vás, kdo si rady přečtete, zda si vyberete… Stejně jako to udělal on sám a přijal některé změny, o kterých píše.

Vůbec to ale neznamená, že byste se museli přestěhovat někam do džungle a jíst kořínky. Možná stačí jen jediná věc, aby se vaše tělo začalo cítit daleko lépe, než tomu bylo doposud. Ledová sprcha, pravidelný pohyb, střídmost v jídle, vyhýbání se „špatným“potravinám… To je jen setinka z toho, co lze změnit vlastně téměř okamžitě. Stačí jen chtít…

Samozřejmě jsou zařazeny i daleko „kurióznější“ příklady. Například použití peroxidu vodíku, který v jednom z příběhů denně požívá třiašedesátiletý Bill Thomson k jakési očistě svého těla. Zní to opravdu divně, snad i podezřele, nicméně faktem zůstává, že se cítí velmi dobře a údajně mu jeho lékař sdělil, že má EKG, jako kdyby mu bylo dvacet let. I tak zrovna tento „pokus“ o změnu vyžaduje uposlechnutí rad, kterých se vám v knize dostane, protože peroxidové výpary jsou také nebezpečné.

Nemusíte se ale hned uchylovat k podobným záležitostem. Stačí si přečíst další příběhy. Základ mají vlastně všechny stejný. Víra v dobrou věc a v pomoc sám sobě. Odstranit stres, který v moderní společnosti doprovází snad každého z nás, zamyslet se nad sebou a svým životním stylem. A to není pro začátek vůbec nic jednoduchého.

Nesmím opomenout ještě jeden důležitý fakt, který v knize najdete. Aby autor obohatil vyprávění, přidal ke každému příběhu kratší souhrn toho, co o dané věci soudí věda a přidává i související historické poznatky.

Výsledkem je kniha, která v sobě spojuje úžasné vyprávění opravdových příběhů líčené v rovnováze s teoretickými radami. Získáte komplexní přehled pro to, abyste si mohli sami vybrat a zvolit tu svou cestu k „novému životu“. V této knize vás nikdo přesvědčovat o „své“ pravdě nebude.

Jedná se o skvělé čtení, chvílemi i zábavné a vtipné, s úžasnými tipy, které by si měl přečíst snad každý, kdo hledá inspiraci pro změnu životního stylu. Nebo kdo prostě jen chce vědět víc…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak se dožít 100 let
Tajemství lidí, kteří nejsou nikdy nemocní

Stone, Gene

Jota, 2011

Napsat komentář