Za životními osudy známých osobností

ID-10088823
Je dobré se občas zastavit a ohlédnout se za svým dosavadním životem. Užitečné však může být i občasné zastavení se a nahlédnutí do životních osudů těch druhých. V našich dnešních knižních tipech vám představíme několik publikací, které k takové užitečné a občas i inspirativní cestě do vzpomínek zajímavých a známých osobností přímo vybízí.


Skromný život váženého textaře a hudebníka Petra Hapky je sepsán v biografii Váš Petr Hapka, která byla u příležitosti jeho sedmdesátých narozenin vydána nakladatelstvím No limits. Jejími autory jsou Petra Jančálková a David Laňka.

Autorizovaná biografie Petra Hapky dává nahlédnout do vrstevnatosti jeho duše, přibližuje to, co je pro Hapku podstatné, co určovalo a určuje jeho osobnost. Ukazuje, v kom se rodí ty krásné melodie, které z jeho umu vycházejí, a jež se už dávno staly národním pokladem, kterému se lidé nejen obdivují, ale který mají rádi, který milují. Součástí textu jsou vzpomínky Hapkových přátel a kolegů. Dozvíte se tak, co Hana Hegerová skladateli vyčítá. Co na něm obdivuje Lucie Bílá. Nebo jak plnil svérázná hudební zadání pro režiséra Juraje Herze. 

Přečtěte si více o knize Váš Petr Hapka

Prolistujte si také ukázku z knihy!

————————————————–

John Dee byl velkou osobností šestnáctého století. Svět by byl ochuzen o jeho život, kdyby Edward Fenton s pomocí Deeho deníků nesestavil jeho biografii pod názvem Deníky Johna Deeho. Knihu vydalo nakladatelství Academia.

Brilantní matematik, astronom, astrolog, zeměpisec, kartograf, chemik, alchymista a cestovatel, rádce Alžběty I., který shromáždil první velkolepou knihovnu na Britských ostrovech, to byl John Dee, velká postava britských i evropských dějin šestnáctého století, známý i neznámý, každopádně však zapomenutý. O tom všem se dočítáme v denících, které si Dee po dlouhá desetiletí vedl. Stáváme se svědky toho, jak tento vážený muž, jenž si konečně založil rodinu, začíná postupně podléhat závislosti na spiritistických seancích, stává se loutkou v rukou manipulátora Edwarda Kellyho a klesá na společenském žebříčku stále níže

Přečtěte si více o knize Deníky Johna Deeho

————————————————–

K výročí desátého úmrtí Pavla Tigrida byla vydána publikace ohlížející se za jeho životem. Autorem  Tigrid, poprvé, první biografie věnované Pavlu Tigridovi, není nikdo jiný než uznávaný autor mnoha dalších biografií a medailonů Pavel Kosatík. Knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Pavel Tigrid, člověk, považovaný komunisty před rokem 1989 za jejich největšího nepřítele, paradoxně svůj zápas s nimi nevedl z pozic antikomunismu: věřil, že zvítězí, pokud osloví ty inteligentnější z nich a získá je na svou stranu. Snažil se o to hlavně na stránkách časopisu Svědectví, který vydával od roku 1956, ale zdaleka nejen tam. Obracel se k veřejnosti, ale byl nucen pohybovat se i ve světě tajných služeb. Jak vzdoroval strachu? A jak vůbec unesl svou obrovskou odpovědnost? Kromě příběhu celoživotního bojovníka s totalitou kniha nabízí i odpověď na otázku: Jak žít dnes a vlastně kdykoli, pokud se člověk rozhodne pro bytostně aktivní roli.

Přečtěte si více o knize Tigrid, poprvé

————————————————–

Kennedy John Fitzgerald, bývalý prezident Spojených států amerických, napsal velmi významnou biografickou knihu Portréty odvahy, kde píše o svých předchůdcích. I přes to, že kniha byla poprvé vydána více než před padesáti lety, je o ni stále zájem. Knihu vydalo nakladatelství Argo.

„…činů, kvůli nimž jsem trpěl, ani zdaleka nelituji. Všechny bych je vykonal znovu, pokud by to bylo zapotřebí, i za cenu desateronásobného hanobení, nepřízně a ztráty funkce,“ prohlásil John Quincy Adams a s jeho slovy by se ztotožnilo i dalších sedm amerických senátorů, jejichž příběhy líčí John Fitzgerald Kennedy. Kennedy sestavil příběhy svých odvážných předchůdců na základě důkladného studia historických pramenů, avšak jeho styl má daleko do suché faktografie. Vše líčí velice poutavě, se smyslem pro napětí a dramatičnost. Kniha, která výrazně přispěla k utváření moderního politického myšlení, tak zůstává podnětnou a přitažlivou četbou.

Přečtěte si více o knize Portréty odvahy

————————————————–

Nesmírně zajímavé, obsažné a také nebývale sebekritické jsou paměti dramatika, esejisty, prozaika, básníka a politika Milana Uhdeho. V knize Rozpomínky. Co na sebe vím nechává autor čtenáře nahlédnout do svého dětství, studia, životu před i po srpnových událostech roku 1968 a končí svým politickým angažmá v polistopadové éře. Knihu vydalo na sklonku minulého roku nakladatelství Host.

Rozpomínky. Co na sebe vím jsou svým stylem, literární kvalitou a upřímností mimořádné. Milan Uhde v nich prožitou minulost neidealizuje a neretušuje, vzpomíná a přemýšlí o ní vždy „ostny směrem k sobě“. O své chyby a omyly se otevřeně dělí se čtenáři, což je v kontextu memoárové literatury více než vzácné. Uhdeho kniha tvoří spolu s memoárovými a deníkovými díly jeho literárních vrstevníků – Jana Zábrany, Jiřího Stránského, Ivana Klímy, Pavla Juráčka, Pavla Švandy, Václava Havla, Jiřího Kuběny a Jiřího Gruši – neocenitelný pramen k poznání české kultury a společnosti v uplynulých šedesáti letech. 

Zaujala vás kniha? Pak neváhejte a podívejte se na naši reportáž z jejího křtu!

Přečtěte si více o knize Rozpomínky. Co na sebe vím. Nabízíme vám také ukázku z knihy!

A pozor! Tuto jedinečnou autobiografii můžete právě teď vyhrát v naší soutěži!


Biografické knižní tipy jsou dnes u konce. Která z biografií vás nejvíce zaujala? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi!

 Nenechte si ujít šanci vydražit tyto knihy
v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVáš Petr Hapka

Jančálková, Petra - Laňka, David

No Limits, 2013

zobrazit info o knizeDeníky Johna Deeho

Fenton, Edward

Academia, 2013

zobrazit info o knizeTigrid, poprvé
Průvodce osudem inteligentního muže ve dvacátém století

Kosatík, Pavel

Mladá fronta, 2013

zobrazit info o knizeRozpomínky. Co na sebe vím

Uhde, Milan

Host, 2013

zobrazit info o knizePortréty odvahy

Kennedy, John Fitzgerald

Argo, 2013

Napsat komentář