Luxusní dárek pro všechny generace

perex
I v dnešní době je možné obdarovat kohokoli cenově dostupným luxusním dárkem. Důkazem je kniha Živá voda, která je výborem díla Karla Jaromíra Erbena, vydaná ku příležitosti 200. výročí narození.

Pohádky, říkadla, pověsti i báje jsou literárními útvary, které se v minulosti přenášely z generace na generaci. Naši předci byly odkázáni především na ústní formu. Díky nasazení lidí jako byl Karel Jaromír Erben (1811-1870) se mnohá díla dochovala a zůstanou zachvána.

Živá voda, kterou v listopadu loňského roku vydalo nakladatelství Albatros, je výborem Erbenova díla, který sestavila Jana Čeňková. Kniha rozdělená do tří oddílů (Slunce zlaté, Zvířecí řeč, Kdo chodí po světě) obsahuje dvacet děl, především pohádky (Zlatovláska, Tři zlaté vlasy děda vševěda, Živá voda, Zvířeí řeč, Rybářův syn, Rozum a štěstí). Najdeme v ní i balady (Poklad, Svatební košile), hádanky, ale i ukázky říkadel a vysvětlení původu slova pomlázka. V tomto očním období možná oceníte i zaříkadlo na rýmu, které stejně jako to na škrkavky pochází z Českých zaříkadel v nemoci.

Cenu a kvalitu děl, uvedených v této knize, už prověřil čas. Japonská ilustrátorka Iku Dekune však z mého pohledu povýšila titul na více než jen literární skvost. Co však moje oči mohou soudit jako zajímavé a pěkné, mohou jiní brát za obyčejné a nezajímavé, ostatně jak už to tak bývá i v posuzování Renoira nebo da Vinciho. Erbenova díla jsou doplněna ilustracemi nejen v záhlaví, ale i celostránkovými, malovanými temperami. Autorka ilustrovala nejen pohádky, balady, ale i české tradiční zvyky.

V celém výboru je pak nejpřekvapivější perlou „Měsíčník hodin staročeských na Staroměstské radnici“. Text vysvětluje obrazové provedení Mánesovy kalendářní desky a doporučila bych ho přečíst každému, kdo se chystá shlédnout orloj v Praze. Tato část je však poněkud zkrácena a upravena. Všem zájemcům o tento konkrétní text mohu doporučit elektronickou verzi dokumentu zde.

Součástí je i autorův životopis, který čtenáře seznámí s jeho životem, vydanými díly i získanými oceněními. Autorka upozorňuje, že Erben za svůj život nestačil dokončit své plány , které se týkaly studia folklóru ani vydat české pohádky, i přes to se jistě shodneme že je nepřehlédnutelným zástupcem naší literatury.

Kniha je určena čtenářům od 8 let, a nejen z tohoto důvodu v ní nechybí vysvětlivky nářečních a zastaralých slov, které by dětem mohly zkomplikovat čtení některých textů, například hned první z pohádek – Zlatovlásky. Různorodost žánrů však z knihy nedělá jen literaturu pro děti. Ocení ji i dospělí, kterým rozšíří povědomí o Erbenově díle.

Můj celkový dojem z knihy je velice dobrý, nadchla mne. Představuje čtenáři různorodé texty a připomíná, že Karel Jaromír Erben nebyl pouze autorem Kytice. Doporučila bych ji všem, neboť v sobě skrývá velkou hodnotu nejen pro nás, ale i generace budoucí. Odvážný čin spojit pohádky, balady, říkadla, hádanky do jednoho souboru považuji za úspěšný a zároveň tímto Janě Čeňkové vyjadřuji svůj dík.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivá voda

Erben, Karel Jaromír

Albatros, 2011

Napsat komentář