Pojďte si zazpívat celou stovku písniček

song2
Potřebujete zásobu písniček – do vyučování, na tábor, besídku, na svatbu nebo jen tak na zpívání s dětmi? Pak je tady pro vás obrovská kniha těch nejznámějších písniček z Čech i Moravy.

Sto nejkrásnějších lidových písniček je soustředěno do jednoho sborníku s názvem Zlatá kniha písniček. Vydalo ho nakladatelství XYZ v roce 2011. Pro lepší orientaci jsou písničky seřazeny abecedně od písničky „Ach, není tu“ až po píseň „Žežuličko, kde jsi byla“. Závěr knihy ukončují čtyři koledy: „Jak jsi krásné“, „Narodil se Kristus Pán“, „Nesem vám noviny“ a „Půjdem spolu do Betléma“. Jsou něco jako „bonus“ na závěr sborníku. Po nich následuje už jen seznam písní, opět seřazený podle abecedy.

Všechny písně jsou doprovázeny ilustracemi Petry Řezníčkové. Kniha je v tvrdé vazbě. Na každé dvojstraně najdete nejprve nádhernou ilustraci, která se váže k písničce na sousední straně. Myslím, že barevné ilustrace děti zaujmou. Jsou veliké vždy přes celou stranu knížky, takže upoutají i malé zpěváky. Rodiče na nich mohou názorně popsat, o čem se v písničce zpívá a vysvětlit tak dětem děj každé z nich. Většina je o lásce, zamilovanosti, o milém či milé – zkrátka lidové písně, které vznikaly mezi amatérskými zpěváky. Je proto možné, že budete znát trochu odlišnou verzi než tu, která je v knize uvedena.

Každá z písní je opatřena notovým zápisem. Pod ním následuje text písně a další jednotlivé sloky. Dole pod čarou můžete nalézt vysvětlivky – například opakování verše nebo jiný text písničky na tutéž melodii.

U písně je vždy uvedeno, odkud pochází – například píseň „Ráda, ráda, můj zlatej Honzíčku“ (česká z Berounska), „Žádnyj neví, co je to železo“ (česká z Chodska) a další.

Kniha slouží jako obsáhlý zpěvník, podle kterého si mohou zpívat malí i velcí.

Ukázka z knihy

Písnička „Když jsem k vám chodíval“ (str. 83)

Když jsem k vám chodíval přes ty lesy,
ach, ouvej! přes ty lesy,
bývala´s, má milá, veselejší,
ach, ouvej! veselejší:
[: ale teď jsi, holka, bledá, :]
snad se ti srdéčko vyspat nedá,
ach, ouvej! vyspat nedá.

„Voděnka studená“ ( str.183)

Voděnka studená jako led, jako led,
nemožu, má milá, na tebe zapomnět.

Jednú zapomenu, po druhéj zpomenu,
po třetí, má milá, slzy mne poléjú.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZlatá kniha písniček

Řezníčková, Petra

XYZ, 2011

Napsat komentář