Půvabné, poetické bajky Lenky Rožnovské

Slůně Riang a Bílý tygr
Jste zvyklí na rozverný styl Lenky Rožnovské? Na její mnohdy bláznivé, veselé pohádky plné kouzel? Pak budete překvapeni! Lenka Rožnovská dokazuje, že skvěle ovládá i jiný styl psaní!

Také se vám při vyslovení slova „bajka“ vybaví Ezop? Dost možná, že nyní se vám spolu s Ezopem vybaví i jméno Lenka Rožnovská. Po Statečných lvíčatech přichází s dalšími dvěma podobnými knihami, v nichž nahlédnete do neobyčejného života neobyčejných zvířat.

ukázka z knihy Bílý tygr

V knize Bílý tygr začíná vyprávění v době námluv, kdy tygřice Tara hledá svého ženicha. Sledujeme její příběh až po narození dvou mláďat, z nichž jedno je albín. A zákon přírody je nemilosrdný – Tara musí své mládě zabít, aby druhé mládě mohlo žít:

 

Jeden z nich bude žít dál. Ten druhý musí zemřít. Má nesprávnou barvu srsti. Bílou. A v zelené krajině bílá volá smrt. (str. 20)

Ani příběh Slůněte Riang není radostný. Na rozdíl od bílého tygra se narodí se správnou barvou a může si užívat dovádění se starší sestřičkou, ale jeho neposednost ho nakonec stojí svobodu. Uvízne v pasti, z níž ho dokáží zachránit jen lidé. Ale ti ho nechtějí pustit zpět do pralesa, vybrali pro něj jiný osud:

Lidé dali Riangovi na nohy řetězy. Spoutali ho, naučili poslouchat. Už víš, Riangu, jaký život ti popřála tvá hadí kmotra? Zabíjíš prales, místo, kde ses narodil. Tvým jedem je sloní síla.
Jak se ti líbí nový život, smutný Riangu? (str. 36)

Obě knihy jsou psány „poetickým jazykem“. Styl vyprávění si buď zamilujete, nebo jej odsoudíte – pro děti (zejména mladšího věku) může být text trošku náročnější na soustředění, jazyk tu totiž plní nejen vypravěčskou, ale také estetickou úlohu. Je to jiný styl, než na jaký jsou čtenáři Lenky Rožnovské zvyklí. Ale dle mého to rozhodně není ke škodě, ba naopak! K těmto příběhům si ani jiný styl vyprávění nedovedu představit, skvěle se k nim hodí. Lenka Rožnovská tu dokáže působivě vykreslit atmosféru, s pomocí malého množství slov skvěle graduje příběh a drží čtenáře v napětí, jak to s tygříkem a slůnětem dopadne.

A požitek budete mít nejen ze slov, ale i z výtvarného zpracování knihy a nádherných, realistických ilustrací Ivety Autratové. Krátký text každé kapitoly je vždy umístěn na levé stránce (doplněn menším obrázkem), na pravé straně je pak celostránková ilustrace. Celý dvojlist je orámován africkým vzorem. To vše dohromady skvěle ladí a ze čtení si tak odnesete silný zážitek.

ukázka z knihy Slůně Riang

Bonbonkem navíc je seznámení se s méně známými zvířaty či slovy – s takinem či tajgou v Bílém tygru, s bojgou stromovou, kahauem nosatým či mangrovem ve Slůněti Riangovi.

Málokdy mne některá kniha nadchne do té míry, jako mne nadchly nové bajky Lenky Rožnovské. A nejen mne – i má šestiletá dcera vydržela bez jediného přerušení tiše poslouchat, dokud jsem příběh nedočetla. Věřím, že i u vás se tyto dva příběhy setkají se stejným úspěchem. A nezapomeňte si pak doplnit trojici i knihou Statečná lvíčata, první z řady bajek dua Rožnovská – Autratová.

Mraky vyslaly k zemi své vodní posly. Krajina je v sobě pohltila, přijala hosty. Dešťové kapky smývají prach z listů. Na znamení smíru vyrašily k nebi nové výhonky zeleně.
Raduje se život v Zemi pod větry. Vše živé děkuje obloze za déšť. Voda je naděje budoucího, voda zahání hlad, voda přináší hojnost.
A pod dešťovým závěsem a za záclonou noci se narodilo malé slůně. (str. 8 )

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBílý tygr

Rožnovská, Lenka

Grada, 2013

zobrazit info o knizeSlůně Riang

Rožnovská, Lenka

Grada, 2013

Napsat komentář