Někdo tomu říká spravedlnost. Policie tomu říká vražda.

180460_big
Pro obyčejné občany je to hrdina, který bere spravedlnost do svých rukou a trestá ty, jež si to zaslouží. Pro policisty je to však sadistický vrah, jehož je třeba dopadnout.

Kniha nazvaná Pomsta, kterou vydalo nakladatelství Argo v roce 2013, je dalším z psychologických detektivních thrillerů od irské spisovatelky Jane Caseyové. Ta se kromě již zmíněného žánru věnuje detektivním příběhům pro mládež. K trestnímu právu má, jak je vidno, velmi blízko. Ostatně její muž je advokát. Kromě Pomsty vydalo nakladatelství Argo autorce i knihy Beze stopy a Oheň. Na posledně jmenovanou knihu si na našem webu můžete přečíst recenzi.

Osmadvacetiletá Maeve Kerrigonová pracuje jako kriminalistka. Přestože její pracovní praxe není nikterak dlouhá, když se jí dostane do rukou případ brutálního vraha, který vraždí pedofily, je si naprosto jistá, na jakou stranu se přiklonit. Vražda je vražda, ať už je její obětí kdokoli. A tak zatímco občané neznámého, který má spadeno na pedofily čerstvě propuštěné z vězení, div že neadorují, policie se pouští do vyšetřování vražd, jež jsou čím dál brutálnější.

Josh Derwent, Maevin nadřízený, který s ní na případu pracuje, rozhodně není „parťákem“, kterého by si sama zvolila. Nejenže od ní požaduje, aby se na případu nijak neangažovala, jen stála opodál a tvářila se hezky, ale navíc bere toto vyšetřování jako jakousi osobní výhru. Když případ vyřeší, dostane pochvalu, když nevyřeší, nikoho to zajímat nebude. Dle Derwenta společnost několik zabitých pedofilů jen uvítá.

To však není směr, kterým by se ubírala i Maeve. Té navíc vadí, jak její nadřízený z povýšenosti ignoruje důležité stopy, které na případ vrhají zcela nové světlo a dokládají, že vraždy pedofilů mají mnohem širší a složitější podtext, než se původně myslelo. Do toho všeho začne mít Maeve podezření, že někdo z oddělení vynáší velmi citlivé informace…

Zatímco se Maeve snaží pátrat po vrahovi, musí současně řešit spoustu svých osobních problémů. Jeden z největších se týká jejího milostného života, který s Maeviným povoláním souvisí více, než by bylo zdrávo.

Detektivní román Pomsta si rozhodně zaslouží pozornost čtenářů. Jeho silnou stránkou není jen neokoukaná zápletka a svižně plynoucí děj, ale i zajímavé spektrum postav, jež dozajista nelze označit za uniformní či nudné. V jejich středu stojí hlavní hrdinka, Maeve Kerriganová, která oplývá nejen inteligencí a pro detektivy charakteristickou všímavostí, ale i prokreslenou psychologií, jež je pro příběh velkým přínosem.

V dnešní době, kdy je knižní trh snad až přesycen knihami detektivního žánru, je velmi těžké mezi všemi těmi zajímavě znějícími tituly a krásnými obálkami najít knihu, která by kombinovala jak dobrou zápletku a propracovaný příběh, tak líbivý styl psaní. Čtenář, toužící po této kombinaci, rozhodně nesáhne vedle, vybere-li si titul Pomsta. Jane Caseyová je právem řazena mezi šičku svého žánru.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePomsta

Caseyová, Jane

Argo, 2013

Napsat komentář