Kdo vraždí a zapaluje mladé ženy?

ohen4
Na pulty knihkupectví se právě dostala londýnská kriminálka, při které vám bude tuhnout krev v žilách. Hledá se náboženský fanatik, duševně nemocný člověk, nebo nebezpečný bestiální vrah? Kdo stojí za všemi těmi brutálními činy spáchanými na mladých ženách?

Irská spisovatelka Jane Caseyová je známá autorka detektivních příběhů, psychologických thrillerů a krimi pro mládež. Při psaní jí jistě nemálo pomáhá její muž – advokát v trestním právu, který může dohlížet na věrohodnost vyšetřovacích postupů, jež její knihy obsahují. Oheň je druhou publikací přeloženou do češtiny – možná jste již četli starší titul Beze stopy. Obě knihy vydalo v roce 2013 nakladatelství Argo.

Kvalitní detektivka, v níž hlavním vyšetřovatelem je žena, potěší nejen feministky. V londýnských parcích se objevuje brutální vrah, který mladé ženy nejprve ubije a pak zapálí. Zatím došlo již ke čtyřem takovým vraždám a u žádné z nich nebylo zjištěno sexuální násilí. Případu se ujímá mladá londýnská kriminalistka Maeve Kerriganová. Počínání vraha Paliče se pochopitelně dostává do popředí zájmu široké veřejnosti. Na titulních stranách novin se objevují nápisy o tom, že zabiják znovu udeřil, a policie je bezradná. Maeve má co dělat nejen se samotným případem, ale také s mužským pracovním kolektivem. Trvalou součástí její práce je soustavný boj o pozice v pracovním týmu. Jejímu zaměstnání nefandí její přítel ani vlastní rodina. Maeve se ale nevzdává a pracuje na sto procent.

Poslední oběť zaujme mladou kriminalistku natolik, že je rozhodnutá vypátrat vraha stůj co stůj. Postupně odkrývá spletité vztahy, které měla zavražděná Rebeka. Dozvídá se, že brala drogy, odešla z práce a trpěla bulimií. Součástí kriminálního příběhu je fascinující psychologické drama, které vás zavede do různých míst ve Velké Británii. Dostanete se na Oxfordskou univerzitu, což je prostředí, které autorka moc dobře zná, neboť zde sama studovala. Zavítáte do domu rodičů zavražděné ženy i na její bývalé pracoviště. Samozřejmě, že se seznámíte s celou řadou lidí, s nimiž přišla během života do styku. Příběh je vyprávěn několika lidmi, a tak máte k dispozici více úhlů pohledu. Ve vyprávění se střídá kriminalistka Maeve a nejlepší kamarádka zavražděné ženy Louisa. Právě kamarádka Rebeky pro mě byla největší záhadou, nedokázala jsem pochopit její počínání. Nebudu vám samozřejmě prozrazovat, kdo byl vrahem Paličem a jak celý příběh skončí. Můžu jen napsat, že je zajímavý od začátku do konce.

Zajímáte-li se o vyšetřovací postupy, tak v knize Oheň si přijdete na své. Popsány jsou úvahy kriminalistů, sběr důkazů i práce patologa. Přes tři sta padesát stran vám připraví perfektní čtenářský zážitek. Za sebe knihu určitě doporučuji.

Ukázka z knihy

To byl průšvih jako mraky. Byla to čtvrtá vražda, tělo odhodil v Mostyn Gardens, mezi Kenningtonem a Brixtonem. Policisté, kteří přijali hlášení, okamžitě poznali, že jde zase o práci Paliče. Bohužel, jeden z nich měl zaděláno na slušný vedlejší příjem tím, že dodával tipy bulvárním novinám, a dotyčný novinář se tam objevil s foťákem dřív, než tam dorazil forenzní tým. (str. 45)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOheň

Caseyová, Jane

Argo, 2013

Napsat komentář