Vítejte v pekle PoloSvěta…

1313356_planet_hell
Dokážete si představit, že by se k moci vrátil jeden z nejkrutějších lidí, jakým byl Reinhard Heydrich? Ve světě počítačové techniky totiž slovo nemožné neexistuje. Jenže co když se zdánlivě jednoduchá verze hry zvrtne tak, než si to tvůrci vůbec nepředstavovali…

nakladatelství Jota vyšel první díl tetralogie PoloSvět s podtitulem Zima. Autor Rod Rees je člověk, který proslul svými cestovatelskými sklony, ale i talentem pro budování velkých projektů. Například zřizoval satelitní komunikační síť v Moskvě nebo projektoval jazzový hotel ve Velké Británii.

Pochopení pojmu PoloSvět zabere více přemýšlení, než byste možná čekali. Ani anotace knihy vám vlastně nic moc neřekne, o čemž se přesvědčíte hned po přečtení prvních pár stránek.

PoloSvět je počítačová simulace, která vznikla za účelem výcviku vojáků ve světě, kde vládne nikdy nekončící občanská válka. Jenže tento počítačový svět není předvídatelnou simulací, jako jsou například počítačové hry, jež ovládáte vy sami. Je to program, který řídí sám sebe. O to víc je nebezpečnější…

Tak jako v každé válce, i zde musí existovat vůdce. V PoloSvětě je jich hned několik. Tím nejobávanějším je říšský protektor Reinhard Heydrich. Zosobnění ďábla, fanatik a psychopat – přesně takto se o něm v knize zmiňuje autor projektu. Zástupy vedoucích osobností pak doplňuje například Berija, Stalin a mnoho dalších tyranů, kteří kdy na Zemi získali nějakou vyšší moc. Stejně jako tomu bylo v realitě, i v tomto počítačově vytvořeném světě tito lidé šíří zlo, jako tomu bylo ve skutečnosti, v době, kdy žili. Jsou to typy lidí, jež prosluli svou brutalitou a hrubostí.

Profesor Bole, který projekt PoloSvěta vymyslel, vytvořil tyto osoby s použitím DNA a dalších způsobů, jak uvádí. Vznikly téměř dokonalé napodobeniny. Jenže ty se nehodlají chovat podle předem daného plánu. Jejich myšlení je ale skryto před reálným světem a tak o plánech nemá nikdo ani ponětí. Vědci žijí v domnění, že války v PoloSvětě budou probíhat mezi jednotlivými sektory tohoto počítačového světa, tak jak to určuje program.
Co když ale zrovna Heydrich dostane šílený nápad kyberstěny PoloSvěta prolomit a uskutečnit svůj velkolepý návrat do reality? Zbraň má k tomu více než výbornou. Samotnou dceru prezidenta USA Normu, která se shodou okolností v tomto světě ocitne…

Přichází tak čas pro výběr toho nejlepšího, který ji zachrání. Vyvolenou se stává afroameričanka Ella Thomasová, která o misi rozhodně žádný zájem původně neměla. Chtěla jen získat peníze na studium a místo jazzové zpěvačky. Ale pět miliónů dolarů je částka, kterou Ella neodmítne.

Bude ale výprava tak jednoduchá, jak jí bylo řečeno? Připravili jí vědci dostatečně na hrubost PoloSvěta? Budou jí dodané informace stačit k tomu, aby unikla všem fanatikům počítačového světa, zachránila Normu a našla vstup do portálu, který jim zajistí bezpečný průchod do reality?

Příběh Roda Reese se odehrává ve viktoriánské éře, což je velmi zajímavý fakt, přihlédneme-li k tomu, že například Heydrich žil ve dvacátém století. Umístění postav do doby roku 1870, kdy se děj v počítačové simulaci odehrává, je velmi impozantní. Reesovi se skvěle a hlavně záživně podařilo popsat například oblečení, chování lidí tehdejší doby, sociální poměry obyvatel i samotnou atmosféru. Chvílemi působí tak, jako kdyby se uličkami města potloukal tajemný Jack Rozparovač…

Navíc autor neskončil jen u tohoto. Do knihy vložil například i upírství. Obyvatelé PoloSvěta potřebují k sebezáchově 10 ml krve na týden. Nezískávají ji ale „klasickým“ způsobem, jak ho známe z filmů o Draculovi. Špičáky zahryznuté do krku tu neočekávejte. V PoloSvětě existují krevní banky, které jejím obyvatelům zajišťují potřebné množství. Ale i tak se projevuje „hamounství“, touha po stále větším a větším množství, pro které udělají cokoliv. A mít krev odkapávající ze skutečných lidí, přezdívaných v PoloSvětě daemony, je více než lákavým soustem…

Jedná se o výborný fantasy příběh, při kterém se rozhodně nebudete nudit. Začátek může působit sice trochu zmateně, brzy si ale na nezvyklá pojmenování a význam slov užívaných v PoloSvětě zvyknete a již se ponoříte do myšlení jednotlivých postav a vnímání příběhu. Ten je nabitý dějem a akcemi, že nebudete mít vůbec chuť knihu zavřít.

Ta ale nepředkládá čtenáři pouze úžasný příběh. Pokud jej budete číst pozorně, začnete uvažovat do hloubky o lidském životě, jeho významu, smyslu, ale i o nebezpečí, které ho může kdykoliv ohrozit. Autor vás donutí zamyslet se nad světem, ve kterém žijeme. Jeho kladech, která nám zpříjemňují každý den, ale i záporech a chybách, jež nás mohou v nesprávné chvíli ohrozit. Chyby způsobené nerozvážností a neuvědoměním si skutečných důsledků, které mohou získat v konečném závěru nedozírné následky.

Právě na postavě Elly je toto vše velmi dobře viditelné. Její pocity a myšlenky, uvažování nejen nad vlastním životem, který se ocitá v nebezpečí, ale stejně tak i celý reálný svět, jsou skvělým příkladem toho, jak se Rodu Reesovi povedlo vstoupit do hloubky lidské mysli a uvažovat nad dilematy života.

Jsou peníze skutečně tak důležité, abychom zahodili to, čemu věříme, abychom náš život vyměnili za milióny bankovek? Nebo je důležitější něčí, byť cizí život, který máme možnost zachránit? A jaký má význam náš, na první pohled úplně obyčejný život?

Autor vám bude mezi řádky pokládat celou řadu podobných otázek. Jak na ně odpovíte, je jen a jen na vás. A nemusíte se ocitnout zrovna v počítačové simulaci jako Ella. Stačí se zamyslet nad tím, jak žijeme, jaké jsou naše cíle a zda jsou skutečně tak důležité, jak se domníváme. Jestliže se opravdu nad slovy, která budete v knize číst, zamyslíte, pak možná dojdete k překvapivým závěrům.

PoloSvět: Zima je výborná kniha, která si zaslouží maximum pozornosti. Příběh, který se tu odehrává, není zase tak daleko od skutečnosti. Příběh, který se neuvážeností může opravdu stát. Příběh, který nahlédne do toho nejposlednějšího místečka lidského uvažování…

Minulost, která nebyla…

Budoucnost, která nesmí být…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoloSvět: Zima
1. díl

Rees, Rod

Jota, 2011

Napsat komentář