Podaří se Boříkově partě vyhrát souboj o Dračí jeskyni?

290158_dragon_on_wall_1
Příhody Pekelné třídy jsou opět zpátky. Tentokrát půjde nejen o zábavu, ale nebude chybět ani trochu tajemna…

nakladatelství XYZ již vyšlo několik dílů, ve kterých hraje hlavní roli Bořík se svými věrnými kamarády. Naposledy se jedná o knihu Pekelná třída – Souboj v Dračí jeskyni. Vojtěch Steklač, který je autorem celé série, ani tentokrát nezapomíná na dětskou hravost a smysl pro humor.

Příběh party čtyř kamarádů z pražských Holešovic začíná docela obyčejně. Kluci mají starosti, jak nejlépe vyzrát na známky ve škole. Potýkají se hlavně s učitelem Hamáčkem, kterého nejvíce zajímá, jak se jeho žáci vypořádají s měkkým i a tvrdým y v jeho diktátech nebo jaký význam mají lidová rčení. Jenže kluci by raději trávili čas něčím, jak si sami myslí, smysluplnějším. Po jednom setkání s osaměle žijícím Hugem se ocitnou na vážkách, zda může obyčejný amulet přinést skutečně štěstí. Hugo je skálopevně přesvědčen, že jeho „Dračí srdce“, které si koupil na tržišti, určitě, ale Boříkova parta má pochybnosti. Jenže do toho objeví Dračí jeskyni. Je to jen shoda náhod? Nebo má Hugo pravdu?

Kluci si chtějí v jeskyni zřídit klubovnu. Což ale zase tak jednoduché nebude. Zájemců je víc, než by se dalo čekat, a pořád je tady to tajemno se záhadným amuletem…

Vojtěch Steklač je vynikajícím autorem knížek určených pro děti. Jeho příběhy začaly bavit už v sedmdesátých letech minulého století a dodnes zájem o ně neutuchá. Vlastně je to jedině dobře. Je totiž báječným vypravěčem dětského života s jeho každodenními radostmi i starostmi. Věřím, že každý kluk, který si alespoň jednu z knížek Vojtěcha Steklače přečte, dostane nezdolatelnou chuť prožít stejně intenzivně svůj život jako právě Bořík, Čenda, Aleš a Mirek. Kniha Vojtěch Steklače ukazuje nádheru klukovských let, kterých se ještě netýkají ty „dospělácké“ starosti.

Co v příběhu samozřejmě převažuje, je humor. Nejedná se ale o žádnou komedii. To pouze my, dospělí, vidíme legraci tam, kde děti vidí velké starosti a prekérní situace, které jsou pro ně někdy dost velkým pokořením před ostatními spolužáky a kamarády.

Protože je předpoklad, že si tuto knihu přečtou hlavně děti, autor jim úsměvnou formou předkládá i některé zajímavosti, jež by jim v běžném životě třeba nic neřekly a nebavily je. Týká se to hlavně zmiňovaných lidových rčení. Těch je totiž kniha plná. Vysvětlení podává autor zábavně, na příkladech z toho, co kluci prožívají. Byť by se to v podobně laděné knížce nezdálo, právě tyto fráze jsou pro děti i poučně podané. Velmi hezky je to třeba vidět na příkladu Boříka, který touží po novém kole. Jedinou možností, jak ho od rodičů dostat, je zlepšit si svou špatnou známku z matematiky. Zda se mu to podaří, vyzrazovat nebudu. Nicméně právě toto je ukázka, že pílí lze docílit hodně věcí. Člověk musí mít cíl, kterého chce dosáhnout, a usilovnou snahou se mu jej podaří splnit.

Knížka ale bude nepochybně bavit i nás, dospělé. Vrátíme se s ní zpátky v čase, do doby, kdy nám také bylo „-náct“. A především se konečně dozvíme, co se našim dětem honí v hlavičkách. Jak vidí právě ony věci, které my rozhodně za problematické nepovažujeme. Kdežto pro ně znamenají někdy i „konec světa“. Věci, které bychom běžně buď zavrhli, nebo odsunuli na pozdější dobu. Ale děti vidí řešení jinak a samozřejmě ve zcela jiném čase. I když jim nevěříme, že mají zrovna pravdu, tato knížka nás malinko donutí popřemýšlet o dětských touhách a přáních, které nejsou zdaleka nesplnitelné, jak by se mohlo zdát. A pokud přidáme právě tu někdy chybějící trošku porozumění, pak si možná s naším dospívajícím dítkem budeme více rozumět…

Knihy Vojtěcha Steklače byly ilustrovány několika autory. Nejprve Vladimírem Renčínem, poté Adolfem Bornem. Nyní v knihách najdete obrázky ilustrátora, který působí pod pseudonymem VHrsti. Ten velmi výborně dotváří atmosféru, kterou Steklač ve své knize popisuje. Příběhy se tak stávají ještě dokonalejšími. Těmi, které by neměly chybět v žádné klukovské knihovničce.

Nakladatelství XYZ se chystá vydat kompletní sérii příhod Boříkovy party. Kromě dříve vydaných by se měly objevit i příběhy zcela nové. Máme se tedy na co těšit!

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePekelná třída - Souboj v dračí jeskyni

Steklač, Vojtěch

XYZ, 2011

Napsat komentář