Za sluncem se Zdeňkem Troškou zpátky do Hoštic!

1198819_sunflower
Trilogii Slunce, seno… není třeba nijak zvlášť představovat. Příhody svérázných obyvatel malé jihočeské vesničky zná z filmového zpracování snad každý z nás. Pro všechny milovníky humoru je připravena nyní i její knižní podoba…

Smích léčí. Smích uzdravuje. A především ho není nikdy dost. Toho si je vědom i jeden z nejpovolanějších – režisér Zdeněk Troška. Jeho série Slunce, seno, jahodySlunce, seno a pár facekSlunce, seno a erotika baví lidi neustále. Nakladatelství XYZ vydalo v knižní podobě tyto nesmrtelné příběhy pro nás všechny, kteří jeho humor milujeme, a především si kdykoliv chceme připomenout příhody, jež se nesmrtelně zapsaly do naší paměti. Kniha Slunce, seno, Troška je jejich literární verzí. Něco ve smyslu 3 v 1…

Publikace je přepisem filmových verzí, které máme možnost dodnes vídat v televizi. Kultovní filmy, které chceme vidět stále dokola. Vždy nás něčím překvapí, ale hlavně pobaví.

Stejně jako u filmu se budete bavit i při čtení této knihy. Dokonce si budete nevědomě přeříkávat ty neznámější úryvky zafixované někde hluboko v mysli. Ty, jež vyšly z úst takových osobností, jako je Helena Růžičková, Valérie Kaplanová či Jiří Lábus. I když je znáte, budete mít při čtení nutkavý pocit, že si je chtě nechtě musíte připomenout.

Při čtení se vám před očima bude přehrávat celý příběh z filmového plátna. Plný letního slunce a pohody, ale především humoru, kterou snad dokáže předem vymyslet jen sám život. S pomocí knihy si mimo jiné připomenete i herce, kteří již nejsou mezi námi, ale kteří se zasloužili o to, že Slunce, seno… má v mysli mnoho lidí. Využít můžete například jejich jmenovitý seznam k jednotlivým dílům, který zde také najdete.

Kniha je skvělým připomenutím titulů, jež byly natočeny jak za dob komunistické éry, tak v době, kdy již byl režisér obdařen možností nevynechávat určité scény, které by se režimu „nelíbily“, a mohl tak plně rozvinout typický český humor. Pokud milujete film, nesmí vám chybět v knihovničce ani tato literární verze.

Nakonec si můžete s pomocí textu připomenout nesmrtelnou píseň Karla Černocha „Evropo, Evropo“, která zazněla při závěrečných titulcích posledního z dílů této série.

Toužíte-li se dozvědět i něco více, pak vám tato kniha podá odpovědi i na některé vaše otázky. A přidá i pár zajímavostí. Věděli jste například, že byl v plánu i čtvrtý díl, v jehož názvu se skrývali ufoni? Nejspíš také nevíte, proč nebyl nikdy natočen…

Ukázka z knihy:

„Miluj mě, Nicolasi, miluj mě, pojď!“ šeptala Angelika, markýza Andělů, na černobílé obrazovce Škopkouc televizoru. „Já chci, abys to poprvé byl ty, někdo mladý, krásný, svěží, něžný.“

„Lásko, má lásko!“
Zatímco Nicolas začal plnit Angeličino přání, Škopková – hlavu v síťce, aby neutrpěla její drahá trvalá – zamáčkla slzu dojetí a maně pohlédla na svého manžela, který jen tak v trenýrkách hlasitě chrápal přikryt Zemědělskými novinami na kanapi v kuchyni.

„Nechrápej híml furt! Slyšíš?“
„Přemejšlím,“ ohradil se Škopek.

„No ty přemýšlíš, že to slyší celá ves. Tak se votoč aspoň na bok!“
Škopek – jako vždy – poslechl. „Se furt navotravuješ!“ neodpustil si alespoň poznámku.

Do kuchyně vešla Blažena.

„Kde je Šimon, to už spí?“
„Buď zticha, nejčko!“ okřikla ji matka, aniž spustila uplakané oči z obrazovky. „A vohřej si tam šunkafleky!“
„Co zase řveš!“ podivila se Blažena.

Škopková neodpověděla. Její život ženy v jednom kole jí rozhodně neposkytoval ani zlomek vzrušení a dobrodružství, které aspoň takhle, na chvilku, mohla prožívat společně s nezkrotnou a krásnou markýzou.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlunce, seno, Troška

Markov, Petr - Troška, Zdeněk

XYZ, 2011

Napsat komentář