Tipy na biografie a pravdivé příběhy ze života

ID-10088823
Dnešek zasvětíme skutečným příběhům a biografiím: představíme si dojemné příběhy pacientů známého psychoanalytika, budeme svědky těžkého boje s anorexií či výpravy za svým srdcem, nahlédneme do života slavného žokeje, fotografa i malíře.

První dnes představenou knihou bude soubor pravdivých dojemných povídek, které autor Stephen Grosz nasbíral za dlouhá léta své praxe v oboru psychoanalýzy. Titul vydalo nakladatelství Beta Dobrovský.

O touze po nemožném a další příběhy našeho nevědomí

O touze po nemožném a další příběhy našeho nevědomí

Autor: Stephen Grosz

Překlad: Anna Grušová
Počet stran: 230
Vazba: vázaná
Rozměry: 140×215

Přečtěte si víc o knize O touze po nemožném a další příběhy našeho nevědomí 

V těchto intimních portrétech se čtenář setká s homosexuálním profesorem, který si uvědomil svou orientaci až v sedmdesáti letech, s nepořádnou dívkou, která se počůrává do postele ve svém příliš pořádném domově, s autorovým otcem, který odmítá poznat místo odkud rodinu vyhnali nacisté. Povídky čtenáři umožňují vidět, jak psychoanalytický přístup může pomoct lidem přijmout věci, které nemohou změnit.

–––––––––––––––––––––––

Nakladatelství Mladá fronta nedávno vydalo knihu, v níž autorka popisuje svůj nelehký boj s těžkým protivníkem – mentální anorexií. Kniha je nesmírně zajímavá nejen pro ty, kteří se s touto nemocí setkali osobně.

Jen jedno jablko denně

Jen jedno jablko denně

Autor: Emma Woolfová

Překlad: Jana Hejná
Počet stran: 272
Vazba: pevná bez přebalu
Rozměry: 130×200

Přečtěte si víc o knize Jen jedno jablko denně

Na našich stránkách jste si mohli přečíst také recenzi: Život s anorexií

Emma otevřeně píše o začátku nemoci, nejhorších obdobích i řadě malých úspěchů, o touze po dítěti, ale také strachu z „normálního“ života. Anorexii představuje jako nemoc, která více než tělesný vzhled postihuje duši nemocného i jeho blízkým. Knih s podobným tématem bylo napsáno mnoho, ale tento příběh představuje anorexii z jiné stránky – že to není pouze nemoc dospívajících dívek a vyléčení z ní je mnohem těžší než přibrat pár kilogramů.

–––––––––––––––––––––––

Nad zdravotními problémy vyhrála i herečka a spisovatelka Charlotte Valandreyová, která se v knize, již vydalo rovněž nakladatelství Mladá fronta, vydává na záhadnou cestu za svým novým srdcem.

Srdeční záležitost

Srdeční záležitostAutor: Charlotte Valandreyová

Překlad: Hana Holoubkovová
Počet stran: 320
Vazba: pevná bez přebalu
Rozměry: 130×200

Přečtěte si víc o knize Srdeční záležitost 

Měsíc poté, co se Charlotte čtenářům ve své první knize zmínila o transplantaci srdce, kterou v roce 2005 podstoupila, dostala anonymní dopis: „Znám srdce, které ve Vás bije. Miloval jsem ho…“ Ta slova ji natolik vyvedla z míry, že začala mít opakované noční můry, naléhavé pocity déjà-vu a prožívala nepředvídatelné vnitřní změny. Charlotte pátrá po pravdě a čtenář se s ní vydává na cestu plnou záhad. Tato cesta nás možná dovede až k jejímu konečnému životnímu cíli. K vysněné velké lásce.

–––––––––––––––––––––––

Mnohdy dramatický život plný lásky ke koňům líčí ve své biografii o žokeji Františku Vítkovi autor Petr Feldstein. Knihu vydalo nakladatelství Práh.

Život plný koní

Život plný koníAutor: Petr Feldstein

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 145×210

Přečtěte si víc o knize Život plný koní 

Šedesát let Františka Vítka ve třiceti kapitolách. Čtenáři se zde odkryje svět tvrdý, soutěživý, ale také plný přátelství. Přátelství mezi lidmi navzájem i mezi lidmi a koňmi. Náročný trénink a taktické pokyny udílené trenérem žokejovi v paddocku se střídají s dramatickými okamžiky na překážkách steeplechase nebo v rozhodujících momentech rovinových dostihů, chvíle neuvěřitelných úspěchů se střetávají s okamžiky někdy až tragickými.

–––––––––––––––––––––––

Jan Němec v knize Dějiny světla, kterou letos vydalo nakladatelství Host, popisuje bytí jednoho z nejúspěšnějších českých fotografů všech dob, Františka Drtikola.

Dějiny světla

Dějiny světlaAutor: Jan Němec

Počet stran: 488
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205

Přečtěte si víc o knize Dějiny světla

Na našich stránkách jste si mohli přečíst také článek: Román o skvělém fotografovi

Napadlo vás někdy, jak by vypadal příběh napsaný paprskem světla? Nebyl by to obyčejný příběh, ale neobyčejný osud, a jeho hrdinou by byl fotograf, opatrovník světla. Kdo to vlastně byl František Drtikol? Dandy z hornického maloměsta, světově známý fotograf, jehož živnost krachovala, mistr aktů, co nikdy neměl štěstí na ženy, mystik a buddhista, který uvěřil v komunismus; muž mnoha vnějších rozporů a jejich vnitřní syntézy.

–––––––––––––––––––––––

Na závěr tu máme knihu z nakladatelství Grada o neklidném vztahu dvou světoznámých malířů devatenáctého století a o fascinujících událostech, k nimž mezi nimi došlo a které nikdy nebyly definitivně odhaleny.

Van Goghovo ucho

Van Goghovo uchoAutor: Hans Kaufmann, Rita Wildegans

Překlad: Anna Fejglová
Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Rozměry: 170×240

Přečtěte si víc o knize Van Goghovo ucho 

Konec vztahu mezi Gauguinem a van Goghem je zahalen rouškou tajemství. Co se vlastně stalo té osudné noci, kdy Vincent van Gogh přišel o ucho? Autoři se rozhodli zkoumat korespondenci, chorobopisy, tehdejší denní tisk a dospěli k překvapivému závěru. Toto poutavé čtení na velmi seriózním základě jistě zaujme široké spektrum čtenářů z řad odborníků (psychology, studenty dějin umění apod.), ale také širokou veřejnost.


Líbila se vám dnešní výprava za skutečnými příběhy a biografiemi? Která kniha vás zaujala? Napište nám!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete za skvělou cenu vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO touze po nemožném a další příběhy našeho nevědomí

Grosz, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2013

zobrazit info o knizeJen jedno jablko denně
Příběh lásky a uzdravení z anorexie

Woolfová, Emma

Mladá fronta, 2013

zobrazit info o knizeSrdeční záležitost
Pravdivý příběh o hledání vlastního srdce

Valandreyová, Charlotte

Mladá fronta, 2013

zobrazit info o knizeŽivot plný koní
Šedesát let Františka Vítka ve třiceti kapitolách

Feldstein, Petr

Práh, 2013

zobrazit info o knizeDějiny světla

Němec, Jan

Host, 2013

zobrazit info o knizeVan Goghovo ucho
Paul Gauguin a pakt mlčení

Kaufmann, Hans - Wildegans, Rita

Grada, 2013

Napsat komentář