Nenechte si ujít v týdnu od 9. do 15. prosince 2013

Nenechte si ujít
Bronzovou neděli už máme sice za sebou, stále nás však čeká spousta zajímavých literárních akcí. I tento týden vám přinášíme přehled těch nejzajímavějších z nich.

Jestliže Afrika patří mezi vaše srdcové záležitosti, zúčastněte se v pondělí 9. prosince křtu knihy Afrika v nás II, jenž se uskuteční v 19 hodin v Leica Gallery (Školská 28, Praha 1). Tuto výjimečnou obrazovou publikaci představující subsaharskou Afriku, krásu zdejší přírody i mizející domorodé zvyky a tradice, pokřtí slavný cestovatel, etnograf a spisovatel Miloslav Stingl společně se světově uznávaným fotografem Antonínem Kratochvílem. Knihu Afrika v nás II vydalo nakladatelství Mladá fronta.

V úterý 10. prosince se nezapomeňte zastavit v knihkupectví Knihy Dobrovský Brno (Joštova 6), kde proběhne od 17 hodin autogramiáda Jiřího Menzela u příležitosti nové knihy Rozmarná léta, kterou u nás publikovalo nakladatelství Slovart. Ve vzpomínkovém vyprávění Oscarem oceněný režisér popisuje jak své dětství a studijní roky, tak i tvůrčí léta, během nichž vznikly jeho neslavnější snímky – Ostře sledované vlaky, Rozmarné léto nebo Postřižiny.

„Komiksáky“ možná více zaujme beseda s Vlastislavem Tomanem, autorem publikace Zlatá kniha komiksů, a šéfredaktorkou nakladatelství XYZ Markétou Šlaufovou. Akce proběhne taktéž v úterý 10. prosince v 17 hodin, tentokrát však v Polanově síni v Plzni. Kompletní šestidílná komiksová série o Malém bohovi a Kruanovi od spisovatele, scenáristy a dlouholetého šéfredaktora časopisu ABC Vlastislava Tomana poprvé vychází společně, doplněná o dvě povídky, jež se v roce 1973 staly předlohou pro napsání scénáře pro tyto komiksy. Ve Zlaté knize najdete i další populární komiksy o třech výpravách do Ztraceného světa a další ukázky Tomanovy tvorby.

Ve středu 11. prosince proběhne v Literární kavárně v knihkupectví Academia na Václavském náměstí 34 v Praze od 17 hodin prezentace pamětí Pavla Knihaře Legie, můj život. Tuto událost pořádá nakladatelství Academia. Legionářská kariéra Pavla Knihaře je v kontextu ostatních Čechoslováků bezprecedentní. Začal jako vojín a po třiceti letech odešel do výslužby jako kapitán. Později byl povýšen do hodnosti velitele praporu (český ekvivalent podplukovník). Francie si natolik vážila jeho služeb, že jej ocenila Řádem komandéra čestné legie. Takové cti se předtím dostalo pouhým dvěma Čechoslovákům. Pavel Knihař žije nedaleko Marseille a je stále činný ve veteránských spolcích.

Na tentýž den, tedy na středu 11. prosince si pro své návštěvníky připravila velmi zajímavou akci také pobočka Ládví Městské knihovny Praha. Od 17.00 do 18.30 se zde bude konat autorské čtení Jona Davise z jeho knihy Ryba mimo vodu. Jeho publikace zaznamenává netradiční pohled na Čechy očima Američana žijícího v České republice. Kniha obsahuje volně navazující příběhy známé z knih Sousedi a Hezký víkend.

Dnešní poslední pozvánka nás zavede do Brna, kde se ve čtvrtek 12. prosince uskuteční od 17 hodin autogramiáda známého dramatika, prozaika, básníka a politika Milana Uhdeho, který v  Literární kavárně knihkupectví Academia v Brně představí svou poslední knihu Rozpomínky. Co na sebe vím, kterou u nás vydalo nakladatelství Host ve spolupráci s nakladatelstvím Torst. Uhdeho kniha tvoří spolu s memoárovými a deníkovými díly jeho literárních vrstevníků – Jana Zábrany, Jiřího Stránského, Ivana Klímy, Pavla Juráčka, Pavla Švandy, Václava Havla, Jiřího Kuběny a Jiřího Gruši – neocenitelný pramen k poznání české kultury a společnosti v uplynulých šedesáti letech. Více informací o této publikaci naleznete v našem článku.

Další tipy na literární akce, jež se v nadcházejících týdnech uskuteční, najdete v Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář