Italské tažení maršála Václava Radeckého z Radče

italske_patalie_marsala_radeckeho
První válka za sjednocení Itálie je plná dramatických událostí, mezi něž nepochybně patří tažení císařského vojska pod velením polního maršála Václava Radeckého z Radče. Podrobné líčení tažení přináší publikace z edice Polozapomenuté války nakladatelství Epocha.


Titul Italské patálie maršála Radeckého s podtitulem První válka za osvobození Itálie 1848–1849 vydalo nakladatelství Epocha roku 2013 v edici Polozapomenuté války. Tato edice nabízí pohled na téměř zapomenuté války v historii lidstva, které však neztratily ani na významu, ani na zajímavosti, a proto stále vzbuzují zájem nadšenců do historie. V edici dosud vyšly například knihy Dobytí říše Aztéků od Pavla Vodičky, Krvavá odyssea od Miroslava Šedivého nebo Hannibal před branami od Karla Richtera, na kterou si u nás můžete přečíst recenzi.

Autorem knihy Italské patálie maršála Radeckého je Luboš Taraba. Luboš Taraba studoval obor filosofie a dějepis na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zajímá se především o kontroverzní dějinné události a osudy rozporuplných osobností. Roku 1990 vydal svou prvotinu Charles de Gaulle, jež byla oceněna za přínos v oblasti literatury faktu. O dva roky později vyšla jeho monografie Duce, zachycující život Benita Mussoliniho. Jeho dalšími díly jsou knihy Nebezpečný intrikán – Život Charlese Maurice Talleyranda, Waterloo, Vídeňský kongres, Josef II., Divná válka – francouzsko-pruská válka 1870-1871 a Krve po kolena – Solferino 1859 – zlom ve válkách o sjednocení Itálie.

První válka za osvobození Itálie probíhala v revolučních letech 1848 a 1849. Již na počátku roku 1848 začala propukat povstání v krajích podřízených rakouskému císaři, mezi které patřily například i Benátky a Milán. Pouliční boje v Miláně 22. března 1848 jsou známy jako „Pět dní Milána“ a skončily vítězstvím místních obyvatel.

Král Karel Albert Savojský, pod dojmem z vítězství Benátek a Milána, započal první válku o nezávislost Itálie. Války se účastnil dokonce i papež. Zatímco Italové slavili na začátku války četná vítězství, Rakušané byli úspěšní méně, zvítězili jen v bitvách u Santa Lucie a u Verony. Zvrat nastal ve chvíli, kdy z války vystoupil papež a vladař Království obojí Sicílie. Události nabraly rychlý spád a již v srpnu podepsal Karel Albert příměří. Definitivně byl poražen v březnu 1849 u Novary. První válka za osvobození Itálie tedy skončila vítězstvím Rakouska.

Kniha Luboše Tabara se zaobírá všemi těmito událostmi v souvislosti s postavou polního maršála Václava Radeckého z Radče, který ve válce bojoval na rakouské straně a díky svému taktickému nadání porazil výrazně početnější italská vojska. Na počest vítězství byla dokonce slavným skladatelem Johannem Straussem starším složena známá skladba Radeckého pochod. Autor se mimo to věnuje i analýze organizace obou armád a způsobu vedení boje nebo tomu, jak válka působila na místní „civilní“ obyvatelstvo.

Díky autorovu stylu vyprávění je kniha velmi čtivá. Na atraktivitě jí přidává i fakt, že je plná černobílých map a ilustrací, jež logicky doplňují text a podněcují čtenářovu představivost. Vyprávění je doprovázeno šedě podbarvenými rozšiřujícími informacemi, jež obohacují čtenářovy znalosti o problematice.

Kniha zaujme každého milovníka historie a méně známých dějinných událostí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeItalské patálie maršála Radeckého
První válka za sjednocení Itálie 1848-1849

Taraba, Luboš

Epocha, 2013

Napsat komentář