Zažijte dobrodružství jako z románu Jane Austenové!

AustenlandVyrez
Vítejte v Austenlandu, zábavním komplexu, kde se romantické sny o panu Darcym stávají skutečností. Tedy alespoň na tak dlouho, jak vám dovolí vaše peněženka. Oblečte si kostým z období regentství, nezapomeňte na vybrané chování a plnými doušky si užívejte atmosféru austenovské Anglie.

Román Austenland, jenž u nás vydalo nakladatelství Argo, vzešel z pera americké spisovatelky Shannon Haleové. Brzy po svém vydání se umístil v žebříčku bestsellerů deníku The New York Times, a na jeho motivy vznikl v roce 2013 také stejnojmenný film. Na začátku loňského roku autorka publikovala jeho volné pokračování, Midnight in Austenland (Půlnoc v Austenlandu).

Kromě románů pro ženy Haleová napsala i čtyři knihy pro mládež, The Goose Girl (Husí dívka), Enna Burning (Spalující Enna), River Secrets (Tajemství řeky) a Princess Academy (Akademie pro princezny), za kterou Haleová získala cenu Newbery Honor.

Ač to nechce dvaatřicetiletá Jane Hayesová, hrdinka Austenlandu, přiznat veřejně, její osobní život značně komplikuje její vášeň pro romány Jane Austenové. Žádný skutečný muž, se kterým kdy Jane chodila, nesahal dokonalému panu Darcymu (hlavně v podání herce Colina Firtha) ani po kotníky, což jí způsobovalo větší bolest, než si byla ochotna přiznat.

Ve chvíli, kdy už se rozhodne se svou závislostí na romantických příbězích z anglického venkova nadobro skoncovat, dostane nečekané dědictví od své zesnulé pratety Carolyn, která Janino tajemství odhalila pár měsíců před svou smrtí. Prateta jí odkázala nevratný poukaz na třítýdenní pobyt na Pembrookském panství, kde se sny o panu Darcym stávají skutečností. Austenland, jak tomuto místu začne Jane říkat, ji přenese do roku 1816, aby zažila Anglii Jane Austenové na vlastní kůži. Podaří se Jane Hayesové nadobro skoncovat se svou láskou k imaginárnímu panu Darcymu, nebo jeho kouzlu definitivně propadne?

Na světě snad neexistuje fanynka Jane Austenové, která by alespoň jednou nezatoužila zažít její dobu. Elegantní gentlemanové, dámy v mušelínových šatech, velkolepé plesy a projížďky v kočárech, tak takto si mnohé čtenářky románu Pýcha a předsudek představují život na venkovských panstvích v prvních dvou dekádách devatenáctého století. Austenland však ukazuje také druhou stránku této idylky, škrtící korzety, stovky pravidel společenského chování, jež se musí bezvýhradně dodržovat, a nikdy nekončící nuda, ze které vás může vytrhnout jen návštěva některého z příbuzných, whist nebo amatérská inscenace antických dramat.

Hlavní hrdinka Jane Hayesová je typickou třicátnicí, jež svůj život (ač nedobrovolně) obětovala kariéře, aby zahnala neutuchající touhu po vlastní rodině. V příbězích Jane Austenové nachází útěchu, že snad jednou také pozná svého pana Darcyho, se kterým skončí před oltářem a později i s dítětem v náručí. Na první pohled by se zdálo, že netouží po ničem neobvyklém, ale její zkušenost s muži jí říká něco zcela jiného – žádný skutečný muž, který by toužil stejně jako ona po manželství a po dětech, prostě neexistuje.

Austenland není jen romantickým příběhem zasazeným na anglický venkov, stejně jako knihy Jane Austenové je rovněž plný ironie, humoru a intrikánských postav, jež zapříčiní nejeden dějový zvrat. Pokud jste si oblíbili některé z děl této slavné britské spisovatelky, román Shannon Haleové by vás mohl dobře pobavit. Autorka použila totožné typy postav, které příběh rozehrávají podobným způsobem jako jejich alternativy v austenovském světě. Proto je velmi pravděpodobné, že si při čtení Austenlandu na některé z nich vzpomenete.

Přestože román nedosahuje kvalit svého vzoru, dokáže své čtenáře pobavit natolik, že se dle mého názoru skvěle hodí pro oddechové čtení. Jestliže patříte mezi milovnice románů Emma, Pýcha a předsudek, Rozum a citMansfieldské panství nebo příběhů z Úskalí lásky, Austenland by vám neměl uniknout, už jen proto, že vám dovolí nahlédnout do prostředí, o kterém sní každá austenovská fanynka.

Ukázka z knihy

Jane si nebyla jistá, zda se tetinka Saffronie omlouvá své neteři, nebo klientce. Poprvé v životě jí na tom nezáleželo, obě Jane na tom byly stejně. Přikývla, jako že omluvu přijímá, odešla do svého pokoje a zamkla za sebou dveře. Myslela si, že je rozčílená, ale místo toho skočila na postel, zabořila obličej do polštáře a rozesmála se.

„Fakt sranda,“ pronesla a sama sobě zněla jako filmová inkarnace Lydie Bennetové. „Přišla jsem sem kvůli panu Darcymu, zamilovala se do zahradníka, a nakonec mi dělá neslušné návrhy opilý manžel.“

Zítřek bude jiný. Zítra začne brát svou roli vážně. Rozhodla se, že se do hry pustí naplno, užije si legrace a zbaví se té hnusné darcyovské fixace jednou provždy. Když usínala, hlavou se jí honil úsměv pana Nobleyho. (str. 91–92)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAustenland

Haleová, Shannon

Argo, 2013

Zažijte dobrodružství jako z románu Jane Austenové! - DISKUZE

Počet reakcí: 7
  1. dandyD napsal:

    Dnes v pořádku dorazila výhra Kniha pro předškoláky. Děkuji!

  2. mokrpetr napsal:

    Dnes my dorazila kniha ze soutěže. Děkuji.

  3. ladouch napsal:

    Včera přišla vyhraná knížka, moc děkuji.

  4. ekov napsal:

    Dneska mi v pořádku přišla knižka Bajkal. Moc za ni děkuji, udělalali jste mi velikou radost.

  5. Katka.Lorencova napsal:

    Tuto knihu sem si nedávno objednala tak sem na ni moc zvědavá. Podle recenze a dokonce i podle filmu si myslím, že by to mohla být kvalitní četba :)

  6. Tuhle knížku jsem pár týdnu zpět držela v rukou v jednom knihkupectví. Protože Jane Austenovou zbožňuji, uvažovala jsem i nad koupí tohohle dílka.
    Ale posledních pár knih na téma „Austenová“, které jsem četla, nebylo nic moc a tak jsem od koupě ustoupila a odešla jsem s jinou knihou (Zvláštní smutek citrónového koláče).
    Ovšem po přečtení téhle recenze mám docela velkou chuť si knihu přeci jen přečíst.
    Díky :)

Napsat komentář