Na norských pláních číhá krvežíznivý levhart!

Levhart
Jo Nesbø, významný norský spisovatel detektivních příběhů, je zpět a s ním i jeho hrdina Harry Hole. Ten se sice momentálně ukrývá v Hongkongu, ale nový případ ho přivede zpět do Osla. A při vyšetřování se setká s vrahem, který si přezdívku Levhart rozhodně zaslouží!

Nakladatelství Kniha Zlín vydává další knihu, kterou napsal slavný norský spisovatel Jo Nesbø. I tentokrát nás Nesbø zavede mezi kriminalisty, kteří se snaží vyšetřit neobvyklý případ, a znovu se vrací i detektiv Harry Hole, který se dosud skrýval v Hongkongu. Harry Hole je tu už po osmé a jeho příběh bude napínavý stejně jako těch sedm předchozích.

Harry Hole po osmé

Norským hlavním městem otřásl nález dvou ženských těl i způsob jejich smrti. Obě totiž utonuly ve vlastní krvi. Oddělení vražd čelí záhadě – bodné rány ve tvářích obětí jsou četné, pravidelné, a navíc byly vedeny zevnitř úst. Jaká vražedná zbraň je mohla způsobit? Mladá kriminalistka Kaja Solnessová je vyslána do Hongkongu, aby odsud přivedla zpátky do Osla jediného člověka, který může takový případ vyřešit. Jenže Harry Hole se v milionovém městě skrývá nejen před věřiteli, ale zvláště před vzpomínkami a přízraky z minulých případů a nemá sebemenší zájem se do vlasti vrátit. Kaja se musí uchýlit k citovému vydírání. Vyšetřování pak Harryho zavádí nejen na zasněžené opuštěné pláně v norských horách, nýbrž i do horké Afriky na úpatí sopky. A jde v něm o život. Vrah je silný, chytrý a bezskrupulózní a v souboji s ním bude muset Harry obětovat víc, než čekal.

 

Levhart

Autor: Jo Nesbø

Překlad: Kateřina Krištůfková
Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín
Počet stran: 722
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-87497-71-5

 

Přečtěte si více o knize Levhart.

 

Jo Nesbø

Jo Nesbø (zdroj: Kniha Zlín)

Jo Nesbø (narozen 1960 v Oslu), současný norský spisovatel a hudebník, původním vzděláním ekonom a finanční analytik, zpočátku pracoval jako makléř a novinář.

V roce 1997 odstartoval jeho literární dráhu kriminální román Flaggermusmannen (Netopýří muž), první detektivka, v níž vystupuje osobitý a nekonvenční kriminalista Harry Hole. Svému autorovi přinesla kniha okamžitě obrovský úspěch, Nesbø za ni obdržel Rivertonprisen, cenu udělovanou Klubem Riverton za nejlepší literární či dramatický počin s kriminální tematikou, a Glasnøkkelen, Skleněný klíč, skandinávskou cenu za nejlepší kriminální román.

Následovaly další knihy s Harrym Holem v hlavní roli a v roce 2008 publikoval Nesbø další kriminální román s novým hlavním představitelem Rogerem Brownem, který vyšel pod názvem Hodejegerne (Lovci hlav). Jo Nesbø píše také humorné knížky pro děti, v nichž vystupuje jako hlavní postava doktor Proktor.

Celkem byly jeho knihy přeloženy již do 35 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa. Jen ve čtyřapůlmilionovém Norsku se jich doposud prodalo jeden a půl milionu.

(Informace a foto: Kniha Zlín)

 

Ukázka z knihy

Kolegové ji naposledy viděli v kanceláři v úterý večer kolem desáté. Pravděpodobně vůbec nedošla domů, aktovka s dokumenty ze soudního případu byla nalezena vedle mrtvoly za vrakem automobilu v cípu lesa v údolí Maridalen. Obě strany v onom soudním případu byly z okruhu podezřelých vyloučeny. Podle ohledací zprávy byly pod Charlottinými nehty nalezeny zbytky laku z karoserie automobilu a také rzi, což odpovídalo hlášení z místa činu, které popisovalo stopy po škrábání okolo zámku na víku zavazadlového prostoru, jež se zřejmě snažila otevřít. Bližší prozkoumání zámku ostatně ukázalo, že byl nejméně jednou odemknut paklíčem. Sotva ho však odemkla Charlotte Lollesová. Harry si představoval, že musela být přivázána k něčemu, co se nacházelo v zavazadlovém prostoru, že právě proto se snažila ho otevřít. Něco, co si potom vrah odnesl. Jenže co? Jak? A proč? (str. 77)

Pokud vás ukázka zaujala, přečtěte si více.

 

Vyhrajte knihu Levhart

Máte rádi detektivky a zaujal vás Jo Nesbø svým spisovatelským uměním? Pokud vás zajímá, jak detektiv Harry Hole případ vyřeší, rozhodně si knihu Levhart přečtěte. Můžete si o ni zasoutěžit a získat ji od nás. Ve spolupráci s nakladatelstvím Kniha Zlín vám totiž přinášíme sotuěž, díky které tři z vás mohou právě tuto knihu vyhrát. Jako obvykle si stačí u soutěžní otázky vybrat jedinou správnou odpověď a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Levhart
probíhá od 22. listopadu do 5. prosince 2013.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Joa Nesbøho Levhart

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLevhart

Nesbø, Jo

Kniha Zlín, 2013

Napsat komentář