Umělecké tradice islámského světa

Islamsky design pr™ebal
Umělecké tradice islámského světa rozvinuly během své dlouhé historie velké množství stylů užívaných v rozmanitých prostředích. Ve své knize Islámský design se jim věnuje Daud Sutton.

Islámský design zdobí korán, mešity, mauzolea i paláce a jsou v něm skryté ty nejnádhernější geometrické vzory, které kdy člověk vytvořil. Během dlouhé umělecké tradice islámského světa se uplatňoval v nejrůznějších prostředích, ale s jednotícími harmonickými faktory, díky kterým je okamžitě rozeznatelný. Ve struktuře islámského designu jsou dva klíčové aspekty: kaligrafie využívající arabské písmo a abstraktní zdobení. Odborník v oboru geometrie Daud Sutton nabízí ve své knize výjimečný vhled do islámské kultury, odhaluje tajemství islámských geometrických vzorů, vysvětluje, odkud pocházejí, jak vznikají, a přibližuje duchovní vzkazy, jež jsou v nich zakódované.

Ukázka z knihy

Arabeskové designy, v perštině islīmī, jsou doplněním geometrických vzorů. Jejich cílem není napodobovat rostlinnou říši naturalisticky, ale obrazově postihnout podstatu rytmu a růstu, jež ztělesňují, a připomínat tak archetypální zahrady Edenu. Rozmanité arabeskové styly jsou jedním z patrnějších rozdílů mezi oblastmi a érami islámského designu.

arabeskové motivy

Islámský design

Geniální geometrie

Autor: Daud Sutton
Překlad: Petra Pachlová

Počet stran: 64
Formát: 145 x 175 mm
Vazba: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7363-533-6
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Islámský design vydalo 5. listopadu 2013 v nakladatelství Dokořán.

Prohlédněte si celou ukázku z knihy.

 

O autorovi

Daud Sutton je ředitelem organizace Thesaurus Islamicus Foundation’s Design Studio, Editio Electrum, specializující se na umělecké reprodukce titulních iluminovaných listů starých rukopisů. Žije v Anglii.


Nakladatelství Dokořán oslavilo v minulém roce 10 výročí svého založení! Vydali již přes 500 knižních titulů a původní záměr – vybudovat nové nakladatelství se zaměřením zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie se podařilo naplnit. Základní přístup k nakladatelské činnosti lze stále stručně vyjádřit heslem: OTEVŘENO NOVÝM MYŠLENKÁM.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIslámský design
Geniální geometrie

Sutton, Daud

Dokořán, 2013

Napsat komentář