Velké osobnosti středověkých dějin

knihazenymuzi-stredoveku_denik-380
Zajímáte se o období středověku? A víte, kdo byla Egerie, jak se proslavil Filip IV. Sličný a kým se inspiroval Bram Stoker, když tvořil postavu Draculy? Pokud vás odpovědi na tyto otázky zajímají a chcete se seznámit s největšími postavami středověkých dějin, nenechte si ujít právě vydanou knihu, jež potěší každého milovníka historie.

Jacquese Le Goffa nemusím zkušeným čtenářům historických odborných knih podrobněji představovat. Jde o autora spadajícího pod známou francouzskou historiografickou školu Annales, kde se v rámci již třetí generace historiků zaobírá středověkými dějinami. Pro české země je zajímavý kromě svého obsáhlého díla i tím, že během svého studia absolvoval akademický rok 1947/1948 na Karlově univerzitě v Praze, a je doktorem honoris causa této univerzity.

Le Goff je autorem mnoha historických knih a studií, jmenujme si například tituly Intelektuálové ve středověku, Kultura středověké Evropy, Za jiný středověk, Zrození očistce, Hledání středověku, Středověká imaginace, Paměť a dějiny, Středověký člověk a jeho svět a Peníze ve středověku. Na posledně jmenovanou knihu si u nás můžete přečíst recenzi. Nejnověji byl u nás vydán (letos v září nakladatelstvím Vyšehrad) Le Goffovův sborník Muži a ženy středověku.

Na této knize se podílelo velké množství autorů, kteří pod taktovkou Jacquese Le Goffa, jenž působil v roli editora, sestavili přehled těch nejznámějších postav středověkých dějin. Svými pracemi přispěli například Philippe Contamine, John Baldwin, Peirre Monet a český historik Martin Nejedlý (je autorem příspěvků Svatý Vojtěch, Jan Hus, Vladislav Jagello a Jean Froissart). Celkem se na knize podílelo čtyřicet tři historiků z různých zemí.

Kniha je rozdělena do pěti částí, z nichž každá se věnuje postavám z jiného období středověké Evropy. První se jmenuje Od christianizace ke Karlu Velikému a zahrnuje období let 325 až 814, kam spadají jména jako Attila, Chlodvík, Isidor Sevillský, Karel Martel nebo Karel Veliký. Druhá část, nazvaná Od Karla Velikého do roku 1000, seznamuje čtenáře s historickými postavami žijícími v rozmezí let 814 až 1000. Můžeme zde najít například Otu Velikého, Svatého Vojtěcha či Svatého Václava. V oddílu Vrcholný středověk, zahrnujícím léta 1000 až 1300, si přečteme o Vilému Dobyvateli, Fridrichu I. Barbarossovi, Svatému Ludvíkovi nebo o Dantu Alighierimu.

Předposlední část Krize a změny vyprávějící o osobnostech let 1300 až 1500, přináší jména jako Giovanni Boccaccio, John Wyclif, Geoffrey Chaucer, Jan Hus, Jana z Arku anebo Vlad III. „Napichovač“. Poněkud odlišný je poslední oddíl publikace, jenž je nazván Imaginární postavy středověku. Skutečně zde nalezneme osobnosti, které sice neexistovaly, ale přesto měly takový vliv, že se je autoři rozhodli do publikace zařadit. Jde kupříkladu o bájného Artuše, Robina Hooda nebo biblického Satana.

Kniha Muži a ženy středověku není jen souborem informací o jednotlivých významných osobách žijících mezi 4. a 15. stoletím. Autoři prostřednictvím velkých jmen přiblížili čtenáři středověkou dobu a nastínili způsob, jakým tehdejší lidé mysleli a jednali. Čtenář tak dostává možnost s pomocí jednotlivých střípků poskládat bezmála celou mozaiku, dávající představu o tom, jak žili naši předci v období raného, vrcholného i pozdního středověku. Mozaika by zajisté nebyla úplná nebýt velkého počtu ilustrací, kterými je publikace opatřena.

Poutavý text doprovázejí také četné a podrobné mapy a v neposlední řadě i chronologický přehled historicky podstatných událostí. Tento přehled se ovšem nesoustředí jen na Evropu, ale zohledňuje celý tehdy známý svět. Výrazně tak napomáhá k lepší orientaci v historických obdobích a dějinných souvislostech. Knihu uzavírá bohatý přehled biografie, povzbuzující čtenáře k vyhledávání si další literatury k tématu.

Titul mohu doporučit všem zájemcům o historii, majícím zájem prohloubit si své znalosti středověkých dějin. Dozajista poslouží i studentům historie a příbuzných oborů. Jelikož jsou jednotlivé životopisy prosty odborných termínů a jsou napsané velmi poutavým a živým jazykem, dozajista si získají i v oboru neerudované čtenáře.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuži a ženy středověku

Le Goff, Jacques a kol.

Vyšehrad, 2013

Napsat komentář