Přinášíme novou rubriku věnovanou poezii

ctenarka
Zaujala vás rubrika Čtení ke kávě, v níž vám přinášíme texty začínajících i známých českých autorů napsaných jen pro naše čtenáře? Pokud ano, máme pro vás novinku: v rubrice budou vycházet i příspěvky současných českých básníků.

Poezie je ve srovnání s prózou tak trochu popelkou knižního trhu. Všichni si sice nějakého toho básníká, často již dávno mrtvého, ze školy pamatují, ale je jen málo těch, kteří poezii vyhledávají a čtou. A ještě o něco hůře je na tom poezie současných českých autorů. Vydáváno je ve srovnání s prózou jen několik málo titulů ročně, a to často v minimálních nákladech nebo dokonce jen formou samonákladu. Proč tomu tak je? Vždyť dobře napsaná báseň dokáže stejně tak pohladit jako bodnout. Ve zkratce několika veršů je řečeno mnohdy víc, než na mnoha stranách nejednoho románu, jehož měřítkem úspěšnosti bývá nezřídka rozsah co do počtu jeho stran.

Rádi bychom svým malým dílem přispěli ke změně tohoto neradostného stavu a rozšířili povědomí o  současné české poezii a jejích autorech. V rámci naší rubriky Čtení ke kávě budou proto kromě prozaických textů českých autorů vycházet i příspěvky věnované současné české poezii. Stejně jako je tomu u prózy, i autory těchto příspěvků budou přímo ti, kteří se psaní poezie věnují. Prostor bychom chtěli dát nejen autorům vydávaným, ale i těm začínajícím, kterým byla zatím vydána třeba jen jedna jediná sbírka.

Přejeme vám příjemné čtenářské zážitky!

Doporučení:
Share

Napsat komentář