Vášeň v tónech vážné hudby

barvysmyslnosti
Do knižního světa se narodila další erotická kniha, stavící na protipólech mužské dominance a ženské submisivity. Tentokrát se však do erotického jiskření vměšuje i náboj hudební.


Vina Jackson je pseudonym dvou zavedených britských autorů, kteří vytvořili již šest románů o peripetiích vášnivých vztahů mezi ženami a muži moderní doby. Kniha Barvy smyslnosti, již vydalo roku 2013 nakladatelství Leda v edici Adelaida, je prvním dílem trilogie 80 dní, pokračující knihami Barvy dychtivosti a Barvy naplnění.

Mladá a hudebně nadaná Summer má v životě velké štěstí. Nejen že je brilantní houslistkou s přirozeným talentem a krásou, navíc má movitého přítele Darrena, jenž je schopen jí poskytnout kvalitní rodinné zázemí. To však Summer není dost. Ráda by prožila nějaké vzrušení a byla více nezávislou, což jí ale Darren nedopřává. Proto se s ním rozejde a rozhodne se hledat jinde.

Její putování za vzrušením je znenadání překaženo nemilou příhodou. Při potyčce fotbalových fanoušků v metru, kde Summer hrává cestujícím, jsou rozdupány její jediné letité housle. Pro dívku to je veliká ztráta, bez houslí si připadá neúplná. Ještě větší šok přijde, když Summer dostane na sociální síti zprávu, podle které jí neznámý obdivovatel hodlá pořídit velmi drahý hudební nástroj náhradou za ten rozbitý. Má to však jeden háček. Musí mu zahrát nahá.

Dominik nikdy neměl jakožto pohledný profesor o ženy nouzi. Naopak se mu často samy vrhaly do náruče. Když ale v metru uvidí krásnou rusovlasou houslistku, vyluzující ze svého nástroje božské tóny, je okouzlen a rozhodnut, že právě tuhle ženu musí získat. Příležitost se mu naskytne, když se prostřednictvím novin dozví, že dívce někdo v metru rozdupal housle. Neváhá dlouho a udělá houslistce nabídku, která se neodmítá…

V posledních měsících se s erotickými romány s přídechem vášnivého násilí roztrhl pytel. Každou chvíli vychází nová a nová kniha s nálepkou „bestseller“ či s upoutávkou lákající čtenáře na podobnost se slavnými Padesáti odstíny šedi.  Pro čtenáře je bezesporu velmi těžké si mezi nimi zvolit tu, která jim bude nejvíce vyhovovat a nezklame jejich očekávání. Bohužel naprostá většina těchto knih je napsána jako podle šablony a neskýtá pranic nového.

Titul Barvy smyslnosti se sice od ostatních erotických románů dějově příliš neliší (chudá submisivní dívka, právě odhalující své vášnivé já, potká dominantního bohatého muže a zažívá s ním dobrodružství plné sexu), ale tuto již známou „šablonu“ doplňuje prvky, které jej činí v mnohém velmi zajímavým. Například styl vypravování není postaven na pouhém suchém popisu děje, jak je pro tento žánr typické. Autoři si dokázali vyhrát s metaforami a melodickými popisy v míře pro erotický román neobvyklé.

Na druhou stranu se mi však vůbec nelíbil způsob, jakým byla vykreslena hlavní hrdinka. Autoři z ní udělali superženu takového rázu, až mi byla nesympatická. Mnohokrát se opakující zmínka o tom, jak ji hudba naplňuje, začne po několika opakováních čtenáře iritovat, stejně jako úvodní líčení Summeřina dětství, nabité chvalozpěvy na její talent, píli a vytrvalost. „Obyčejné“ čtenářky by možná ocenily, kdyby i hlavní hrdinka příběhu měla nějaké drobné chyby, díky nimž by se s ní snáze ztotožnily.

I přesto je mé celkové hodnocení románu kladné. V porovnání s jinými knihami stejného žánru (již upoutávka „Touha nemá jen šedé odstíny!“ přímo volá po srovnání) je recenzovaná kniha obohacena o netradiční vypravěčský styl. Titul Barvy smyslnosti lze doporučit především těm, kterým se zalíbil v současnosti velice populární žánr erotického románu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize80 dní barvy smyslnosti

Jackson, Vina

Leda, 2013

Vášeň v tónech vážné hudby - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Ilona Hotarkova napsal:

    Mám zájem o tuto knihu,kde jí mohu sehnat?Děkuji za odpověď Hotarkova.

Napsat komentář